sub

Információk, érdekességek

Haspuffadás és társai: mit tehetünk ellenük? - 3. rész

2016. szeptember 25.

Szabaduljunk meg a zsírpárnáktól! Ha az emésztéssel kapcsolatos problémáinkat szeretnénk orvosolni, a hastájékra rakódott felesleges kilóinktól is tanácsos megszabadulnunk. De hogyan? Eddigi táplálkozási szokásaink megváltoztatásával, és az annyit hangoztatott, mégis gyakran mellőzött, rendszeres testmozgás segítségével.

 

A felesleges kilók eltüntetését kezdjük azzal, hogy mellőzzünk minden cukrosat a táplálkozásunkból, ami zsír formájában raktározódik.  Természetesen magát a zsírbevitelt is kontrollálni kell. A legrosszabbat persze akkor okozzuk magunknak, ha egyszerre cukros és zsíros élelmiszereket fogyasztunk pld. csokoládét, süteményt, kekszeket.... Kerüljük az olyan magas glikémiás indexű (GI) élelmiszereket, italokat, mint a cukros üdítők, édességek, fehér rizs, fehér kenyér, burgonyapüré stb., mert ezek emelik a GI-t, így fokozzák a zsírok raktározódást, elősegítik a zsírpárnák megjelenését. (A GI a tápláléknak a vércukorszintre gyakorolt hatását mutatja.)

Álljunk ellen a nassolásnak!

A magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Ezek (hirtelen) megnövelik a vércukor- és inzulin-szintet, ami azután hipoglikémiát vált ki (olyan állapotot, amikor a vércukor szintje rendellenesen alacsony), majd hirtelen támadt éhséget idéz elő. Ekkor újrakezdjük a vércukor emelését, és raktározunk... és ezért hizlal a nassolás. Magas és alacsony vércukorszintek követik egymást, amikor a sok kis raktározódás nagy zsírpárnákat eredményez! A jelenség megakadályozására kövessünk kiegyensúlyozott, változatos, rostokban és proteinekben gazdag étrendet. Legyen benne mindenekelőtt zöldség és hús, joghurt vagy gyümölcs; hal, köretnek barna rizs, vagy pld. durum lisztből készült tészta. Amikor ezek összekeverednek a gyomorban, együtt alacsonyabb GI-vel rendelkeznek, mint az összetevők egyenként. A vércukorszint rendszerint olyan mértékben nő az ilyen étkezések után, hogy később nem tör ránk a nassolási vágy, és nem áll fenn a zsírok nagyfokú raktározódásának veszélye.


Haspuffadás és társai: mit tehetünk ellenük? - 2. rész

2016. szeptember 24.

Ügyeljünk a helyes bélflóra-egyensúly fenntartására! Bélrendszerünk hemzseg a mikroorganizmusoktól – kb. egymilliárd van belőlük - melyek elengedhetetlenek az életben maradáshoz. A legnagyobb részük baktérium, melyekhez szintén az emésztőrendszer részét képező, jóval kevesebb gomba társul. Fontos a bélflóra (mikrobióta) „karbantartása” többek közt az elhízás megelőzése szempontjából.

 

Kapcsolat a bélbaktérium és az agy között

Bélrendszerünk hemzseg a mikroorganizmusoktól – kb. egymilliárd van belőlük -  melyek elengedhetetlenek az életben maradáshoz. A legnagyobb részük baktérium, melyekhez szintén az emésztőrendszer részét képező, jóval kevesebb gomba társul. Fontos a bélflóra (mikrobióta) „karbantartása” többek közt az elhízás megelőzése szempontjából. A bélflórát alkotó mikroorganizmusok eltérő módon segítik elő a zsírok lerakódását szervezetünkben. Idegi összeköttetés révén hatnak az agyban. Azaz „távirányítanak” arra nézve is, hogy pld. milyen ételt szerepeltetünk az étrendünkben, mit kívánunk meg. A bélflóra állapota megváltoztathatja a táplálék adta energia felhasználását is. Egy káros mikrobiótától hízunk, míg egy kedvező mikrobióta segít a súlycsökkenésben. A tét a „hizlaló” bélflóra átalakítása egy „kiegyensúlyozott és soványító” bélflórává. A lényeg a helyes bélflóra-egyensúly és a kedvező bélflóra fenntartása.


Haspuffadás és társai: mit tehetünk ellenük? - 1. rész

2016. szeptember 24.

Felfúvódás, emésztési zavarok, bélpanaszok, zsírpárnák lerakódása a hastájékon... Sok gondot, sőt kínszenvedést is okozhatnak ezek a gyakran előforduló tünetek. Pedig általában mi vagyunk a hibásak benne - főként helytelen táplálkozásunk és mozgásszegény életmódunk miatt. Ezért ne késlekedjünk, és tegyünk lépéseket az emésztéssel összefüggő problémák ellen.

Ahhoz, hogy hasi panaszainkat, emésztési gondjainkat elkerüljük, többek közt friss, rostos élelmiszereket, elegendő vizet, sovány proteineket kell fogyasztanunk, kímélnünk kell a bélflóránkat, emellett nem árt a nyugalmas élet, a jó alvás, és fontos a rendszeres testmozgás is. Soknak tűnnek ezek a követelmények, és vajon eleget tudunk-e tenni nekik? Hiszen gyakran fogyasztunk pld. iparilag feldolgozott élelmiszereket, készételeket, vagy főzünk cukrosan, sósan, sütünk zsiradékban, emellett pedig előfordul, hogy rostokban, vitaminokban gazdag táplálékot nem eleget veszünk magunkhoz. Italaink sem mindig megfelelőek – gyakran sok az édes, szénsavas üdítő, a kávé, az alkohol köztük. És ami a mozgást illeti: egy kiadós vacsora után szívesebben heverünk le a kanapéra tv-t nézni, mint hogy elindulnánk egy hosszabb esti sétára a friss levegőn. Nem csoda hát, ha az eredmény haspuffadás, rossz emésztés, hízás a gyomor-hastájékon...

Persze nem elegendő az egyik, vagy a másik okot megszüntetni, hanem általában az emésztési ökoszisztémát kell rendben tartani. (A bélflóra olyan ökoszisztéma, mely szabályozza az emésztést.) A has, a bélrendszer jó közérzetünk energetikai, emésztési és immun- központja. Ezért minden tekintetben törekednünk kell megfelelő „karbantartására”.


Megelőzhetők a fulladásos gyerekbalesetek

2016. augusztus 12.

Hiába a sok figyelmeztetés, sajnos minden évben sok gyerek fullad vízbe.  Pedig a tragédia néhány egyszerű lépéssel megelőzhető – hívja fel a figyelmet dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegambulanciájának főorvosa.

A vízbefulladás leggyakrabban az öt év alatti gyermekeknél fordul elő

Az öt év alatti gyerekeket ugyanis számos olyan veszélyforrás fenyegeti, amik szinte minden háztartásban megtalálhatók. A fürdőkád, egy vízzel teli vödör, kertes házban pedig a medence, a kerti vízgyűjtő, vagy a halastó okozhat tragédiát.

Fontos tehát a biztonságos otthon kialakítása, amihez a folyamatos felügyelet is hozzátartozik, a legtöbb otthoni fulladásos gyerekbaleset ugyanis akkor következik be, amikor a szülő csak egy pillanatra nem figyel.

Egyszerű szabály, hogy a csecsemőt egyéves koráig fürdetéskor maximum olyan mélységű vízbe tegyék, amiből fekvő helyzetben is kiér a száj- és orrnyílása, négyéves koráig ne hagyják felügyelet nélkül a fürdőkádban, gyerekmedencében pedig mindig legyen rajta karúszó vagy úszógumi. Vízibiciklin, csónakon hatéves korig (ha nem tud úszni, később is) mindig adjanak mentőmellényt a gyerekre, aki csak felnőtt felügyelettel fürdőzzön – javasolja dr. Krivácsy Péter.


Tippek, hogy a nyaraláson csak a jókedv legyen fertőző

2016. augusztus 09.

Szerencsés esetben minden nyáron van egy nagy nap, amit legalább annyira várunk, mint gyermekként a Mikulást, és néha jobban, mint az esküvőnk napját. S mikor a nyaralás végre elkezdődik, csak gondtalan, élményekben gazdag pihenésre vágyunk. A forgatókönyvben betegségek, hazatérés utáni láz, fejfájás, hányinger és izomfájdalmak biztosan nem szerepelnek, pedig nem csupán egzotikus utazás, hanem már egy európai túra esetén is számolnunk kell a fertőző betegségekkel.

Ezért érdemes utánajárni, hogy a legkedveltebb nyaralóhelyeken milyen egészségügyi veszélyek leselkednek ránk, mikor van szükség védőoltásokra, laborvizsgálatokra, hogy a nyaralás valóban szép emlék maradjon.

Életre szóló kaland, életre szóló betegség?

A szabadság közeledtével az időjárás-előrejelzések monitorozása napi rutinná válik, papírokat intézünk, fürdőruhát próbálunk és ügyelünk rá, hogy bele is férjünk. S ha minden és mindenki a helyén van, indulhat az életre szóló kaland. Annak érdekében, hogy ez minden szempontból pozitív élmény legyen, a bőröndünkben kapjon helyet egy kis gyógyszeres doboz is.  Fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek, hasmenés elleni gyógyszer, gyulladáscsökkentő és gombás fertőzés elleni krém mindenképpen legyen nálunk. Ezek megmenthetik a nyaralást, de a veszélyes, fertőző betegségektől nem védenek meg, ezért utazás előtt fontos minél több forrásból információkat gyűjteni arról, hogy a célországban milyen egészségügyi veszélyek vannak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...888990...172