sub

Információk, érdekességek

Gólyamese helyett - A gyerek szexuális felvilágosítása

2024. október 17.

Honnan tudtad meg annak idején, mi újság ezekkel a szex-dolgokkal? Izzadós apuka, vagy kivörösödött anyuka, ne adja ég, az aggszűz védőnéni világosított fel gyerekkorodban? A haveroktól tudtad meg? Vagy egyszerűen belenőttél, mint a jó cipődbe? Őszintén a gyerek felvilágosításáról.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Korának megfelelően

Ezt írja minden lap, minden tanácsadó erről beszél ha rákérdezünk, mit is mondjunk. De mi az ami a gyerek korának megfelelő? Vannak gyerekek, akiket soha nem „világosítottak fel” egy elmélyült beszélgetés keretében, hanem mindig is őszintén beszélgettek egymással a szülők és a gyerekek, volt legális, kimondható nevük a nemi szerveknek, egyszerűen belenőttek abba, hogy a szex az élet része.

A bugyi.szabály

A gyereket szinte azonnal meg kell tanítanunk arra, hogy ki és hol érintheti őt. Erre vannak remek segítő könyvecskék is, de az is jó, ha játékos formában eljátsszák vele, hogy hol van amit csak engedélyezetten a szülő/orvos érinthet, tisztába tesszük a jó titok - rossz titok fogalmát, vagyis azt, hogy a rossz titoktól rosszul érezzük magunkat, a jó titoktól jól. Jó titok pl anyuka születésnapi ajándéka amit nem árulhatunk el neki a nagy nap előtt, mert anya öröme majd ott és akkor lesz teljes, a rossz titok pedig olyasmi, amit azért kell megtartani, mert ha nem tennénk, akkor valaki bánt, rosszul érezzük miatta magunkat, vagy

A szülő érettségén múlik

Ha a szülő maga is prűd, ha maga sem meri nevén nevezni azt, ami a lába között van, ha saját maga is kínos témának érzi a szexualitást, akkor bizony a felvilágosítás is feszengős és cikis lesz. Először a szülő dolga lenne saját nemiségével tisztába jönni. Azok a szülők, akik végleteket képviselnek – prűdek, vagy túl szabadosak – nem fogják tudni jól felvilágosítani a gyerekeiket. Vagy a szexről már 4 évesen vulgáris és ijesztő képet őrző koravének lesznek, vagy prűd, riadt, felvilágosulatlan felnőttek, akiket a suttogó szájpropaganda ijeszt halálra, vagy sodor az első jöttment karjaiba.

Világosítsd fel gyermeked!

Ha a szülő maga nem tudja a gyereket jól felvilágosítani, akkor legjobb, ha szakemberre bízza. Emberre. Nem könyvre! A könyvek – bár vannak köztük nagyon jók – de vagy a testi részét nem adják át rendesen, vagy az érzelmi részéről nem adnak korrekt felvilágosítást. (Pl.: Papagép és mamagép – egy gépnek hol vannak az érzelmei?) A szakember lehet egy jól felkészült barát, barátnő, ismerős, de lehet iskolai keretek között egy profi szexológus is.


Ki az úr a háznál? Csak tán nem a gyerek?!

2024. október 05.

Ki hordja a kalapot? Ki az úr a háznál? Csak tán nem a gyerek?! Bizony, vannak családok, ahol a gyerek uralkodik. A szülők, a legjobb szándékkal, de úgy elkényeztetik, vagyis inkább úgy elbizonytalanítják csemetéjüket, hogy náluk bizony a gyerek a ház ura. Körülötte forog minden.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kényeske - fényeske

A kisgyermeket komolyan megterheli az a felelősség, amit a kényeztető szülő ráterhel. A gyereknek nagyon fontosak a korlátok, amiket a szülő állít fel, és amikhez konzekvensen ragaszkodik. Csak az a szülő tudja megtartani a tekintélyét, aki következetesen ragaszkodik a maga által állított elvekhez, korlátokhoz és ezektől nem tér el ésszerű ok nélkül. Azok a szülők, akik véletlenszerűen állítanak fel korlátokat a gyerek elé, félelmet és teljes belső bizonytalanságot váltanak ki a gyerekből. Joggal merül fel hát a kérdés, mi számít kényeztetésnek?

Elkényeztetett az a gyermek, akinek nincsenek egyértelmű korlátok az életében. Aki nem tudja, mennyi az elég csokoládé, mikor kell pihenni, és mikor van itt a játék ideje. Aki önkényesen akarja irányítani a szüleit, mert tőlük is azt látja, hogy önkényesen irányítják az ő napját. Nyafog, ha akarata nem teljesül.

A bántalmazó kapcsolat bizonytalansága

A bántalmazó kapcsolat egyik fő ismérve, hogy az egyik szülő - apa, vagy anya, bármelyik lehet! - nem állít fel konzekvens szabályokat. Vagy egyik percben tilt, a másikban megenged, vagy az egyik szülő által felállított és betartott szabályok megszegésére buzdítja a gyereket. Ilyen lehet péládul az ágyon ugrálás tilalma. Apa nem engedi, hogy a gyerek ugráljon az ágyon,anya jó mókának tartja és kifejezetten apát bosszantva támogatja a gyereket abban, hogy az ugrálhasson, ezzel aláásva a másik szavába vetett bizalmat. Vagy ha apa minduntalan friss - korábban nem látezett -szabályokat talál ki és anyára lőcsöli, hogy az tartassa be azokat úgy, hogy a szabályok korábban még vagy nem is léteztek, vagy anya másként húzta meg a határokat benne. Például a gyerek először lát kacsákat, anya ad neki kacsaeledelt, hogy ő etethesse a kacsákat, apa pedig lehurrogja anyát, hogy milyen hülye, nem tudja, hogy a kacsákat tilos etetni és különben is megcsípheti a gyerek kezét, és anyától várja, hogy a korábbi engedély ellenére elvegye - az érthetően hangosan méltatlankodó - gyerektől a kacsakaját. A bántalmazó kapcsolatban ezek a játszmák csak részben a gyerekről szüólnak, inkább azt célozzák, hogy az elnyomó fél uralkodhasson az elnyomottak felett - ilyenkor a gyerek szinte mindig elnyomott.


Tönkreteszi a gyermeket a szülők értékrendi válsága!

2024. szeptember 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az életünk során arra törekszünk, hogy az elfogadást megkapjuk. Miért is fontos ez? Az önmagunk meghatározása, elhelyezése a világban a környezetünk visszajelzései alapján jön létre. Már szlogenszinten van a köztudatban "az ember, társas lény" mondat. Ha kitekintünk a természetbe, megfigyelhetjük, hogy evolúciós előnyt jelent a társas kapcsolat, mind az utódok felnevelése mind a táplálék megszerzése, mind a közösség védelme, vagyis a túlélés szempontjából.  

A generációs öröksége fontossága

Ez különösen érvényes azokra az egyedekre, akiknek az utódaik a megélhetés szempontjából fejletlenül jönnek a világra – a születés után nem képesek ellátni magukat, az önfenntartás képessége, vagy korlátozott, vagy egyáltalán nincs meg. Az ember teljesen fejletlenül születik meg – több éves biológiai/élettani fejlődésen megy keresztül, míg képessé válik az önálló életre. Ennek időintervalluma nagymértékben függ az adott közösség életformájától.

A legkisebb társasági egység a család, mely egy adott közösségi rendszernek a részévé válik. Ez a közösségi rendszer nem csak egyféle lehet, részegységekből tevődik össze, de megfigyelhető, hogy általában van egy fő közösségi vezérlő elv, amihez való tartozás értékrendként jelenik meg a család életében. Ez az értékrend a generációs örökség része, és meghatározza a közösség szemléletét, a többiekhez való viszonyát: mit tart fontosnak az egyén az életében.

Ezek az információk mélyen beleivódnak a család viselkedési normáiba, a kollektív tudattalan szintjén kerülnek átadásra. Ez azt jelenti, hogy az egyén, valamint család tagjai egy kidolgozott, kipróbált több generáción keresztül alakított viselkedésbeli, megnyilvánulásbeli, szemléletbeli rendszerrel rendelkezik, ami segíti őt a tájékozódásban, a létfenntartásában.


Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.


Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

2024. szeptember 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...286