sub

Információk, érdekességek

Főzzünk együtt!

2023. szeptember 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A konyhai munkálatok közben sokszor sündörögnek gyerekeink körülöttünk, és bizony ez néha bosszúságot is okozhat. Inkább kérjünk tőlük segítséget a sütés-főzés műveleteihez, és máris fejlesztő játékká válik az ebéd elkészítése!  

A konyhai tevékenykedés hamar lehet örömöt okozó jó játék is. A gyerekek fizikai, manuális képességeit kiválóan fejleszthetjük. A tudásukat gyarapíthatjuk és megszokják, hogyan lehet segíteni a szülőnknek. Első lépésként is vehetjük az önállósodás felé.

A kétéves korú gyerekek manuális készségeit jól fejleszti a salátatépegetés. A kukoricafosztás a borsó- vagy babfejtés. Erősödnek a karok izmai, bővül a tudásuk, ha megbeszéljük a növények fő részeit.

A háromévesek már az aprólékosabb több odafigyelést igénylő ismétlő mozdulatokat is szeretik végezni. Ilyen például a palacsinta tészta kevergetése, a kalács megvajazása, a műanyag kés használatának megtanulása. Fejlődik kitartásuk.

A négy és öt éves korosztály már a sütésben is tud segédkezni. Tésztagyúrásnál hagyjuk, hogy saját maguk is formázhassanak pogácsát és más alakzatokat. Ezeket is süssük ki. A gyúrás, formázás mozdulataival erősödnek az ujjaik. Tanítsuk meg őket a citromfacsaró, a habverő, nyújtófa használatára. Mérőedények alkalmazására.

A hat és tíz évesek már jól ismerik az alapanyagokat. Mutassuk meg, hogyan kell feltörni a tojást, miként díszítsék habbal a tortát, hogyan töltsék meg a fánkot lekvárral.

Ne sajnáljuk a konyhai eszközöket gyermekinkre bízni! Természetesen mindig felügyelettel segítsenek, tevékenykedjenek. Valószínű, hogy egyszer arra érünk haza, hogy 10 éves gyermekünk élete első süteményével fogad minket!


Így lehet az idei tanév életed legjobb iskolaéve!

2023. szeptember 07.

Avagy: hogyan kerülhető el a tanévkezdési stressz? Szakértői tippek kicsiknek és nagyoknak a tanév első hónapjára.

Nehéz újra beülni az iskolapadba? Nem csoda, hiszen a hosszú nyári szünet élménydús időszaka könnyen felülírja a diákok motivációját. Az iskolába való visszatérés egyes gyerekek számára izgalmas, másoknak azonban szorongással kell szembenézniük az új tanév kezdetekor. Ez különösen igaz azokra a gyerekekre, akik új iskolában kezdenek, vagy akik tanulási nehézségekkel – figyelemzavar, ADHD, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia stb. – küzdenek. A legtöbb gyereknél szerencsére az új iskolaév okozta aggodalmak hamar elmúlnak, és a szorongás csupán átmeneti.

Ha tanulási nehézség áll fenn

A szülők sokat tehetnek azért, hogy a szorongás mielőbb oldódjon. Ha azonban gyermek szorongása néhány napon belül nem múlik el, esetleg lelki alapon fej- vagy hasfájás is kialakul az iskolába járás miatt, forduljunk mentálhigiénés szakemberhez, aki segíthet kideríteni, miért szorong a gyermek, és megadhatja a szükséges támogatást. Egy kényszerbetegségben szenvedő gyermek talán azért akarja elkerülni az iskolába járást, mert ott nehezen tudja kezelni a szorongását – a szégyen és a kínos helyzetek elől menekül. Az ADHD és a tanulási zavarok okozta problémák miatt a gyerekek az iskolában zavarodottnak és túlterheltnek érezhetik magukat.

Ha tanulási zavarokról van szó, a tudás hatalom. A siker alapköve, hogy segítsünk gyermekünknek megérteni a tanulási zavarát – nem csak azt, hogy mi az, hanem azt is, hogy milyen konkrét módon befolyásolja őt az iskolában és az iskolán kívül is. Például: ha gyermekünk könnyen letér a helyes útról, vagy problémái vannak az impulzivitással, a barátokkal való „tanulás” nem biztos, hogy a legjobb módja az iskolai felkészülésnek.

Egyezzünk meg abban, hogy idén otthon, egy külön erre a célra kialakított csendes helyen tanul, és utána találkozik a haverokkal. Ha gyermekünket könnyen túlterhelik a nagy projektek, nézzük át közösen a tanulnivalót, és az ijesztően nagy feladatokat bontsuk kisebb, könnyebben kezelhető részekre. Ha nehezen boldogul egy adott tantárgyból, már a kezdetektől fogva nyújtsunk neki támogatás, és ne várjunk addig, amíg lemarad. Az előre tervezés segíthet. Beszéljük meg, hogy mit fog tenni gyermekünk, ha elmulaszt egy feladatot vagy megbukik egy vizsgán.


Pozitív spirál - tanácsok az iskolakezdési időszakra

2023. szeptember 06.

Elkezdődött az iskola. Ez minden évben megváltoztathatatlan tény. Az viszont rajtunk múlik, hogy a gyermekünk hogy kezdi az iskolát. Nagyon fontos időszak ez, hiszen most dől el, hogy megszereti-e az iskolát, a tanulást.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az érett idegrendszerű gyerekek, akik sok tapasztalatot szereztek mozgás, játék, mese, zene terén, feltehetőleg rendelkeznek azokkal az alap képességekkel, készségekkel, melyek segítségével könnyen veszik a kezdeti akadályokat az iskolában.

Fontos, hogy egy pozitív spirálba kerüljenek, melynek a menete a következő:

  • Azok a gyerekek, akiknek jók a képességeik, könnyebben, gyorsabban tanulnak meg olvasni, írni.
  • Akik értik, hogy mit olvasnak, azok szeretnek olvasni.
  • Akik szeretnek olvasni, többet olvasnak.
  • A sok olvasástól az olvasási tempójuk gyorsul.
  • Akik jobb tempóban olvasnak, írnak, gyorsabban végeznek a házi feladatokkal, kevesebb erőfeszítésükbe kerül a tanulás.
  • Ha nem okoz nehézséget számukra a tanulás, öröm lesz az újabb és újabb információ megszerzése.

Ez nem csak a gyerekek, de a családok későbbi életére is kihatással van.

Ezért mondom mindig a szülőknek, hogy érdemes kicsi korban sok időt, energiát fordítani a gyermekükre, még ha fárasztó is néha, mert ezáltal később nem csak a gyermeküknek, hanem nekik is sokkal könnyebb dolguk lesz. Nem kell a gyermekükkel küzdelmesen együtt tanulniuk vagy korrepetálásra járatniuk.


Kezdődjön a suli! Könyvszemle a szeptemberi iskolakezdéshez

2023. szeptember 03.

A hamarosan kezdődő új tanév kapcsán a már korábban megjelent Pagony-kötetek közül ajánlunk néhányat. A felsorolt könyvek, mesék segítenek a kisiskolásoknak, legyenek kicsi elsősök vagy küszködő nagyobbak, de mindenképpen oldják a szorongásukat, és támogatják, hogy könnyen menjen a beilleszkedés, az iskolai szabályok elfogadása.  

Czernák Eszter: Sárkánysuli-sorozat

A Sárkánysuli könyvekkel garantálható a felszabadult iskolakezdés és nyugodt, kiegyensúlyozott lehet az első iskolaév! Az iskolai élettel kapcsolatos szorongások oldása fontos dolog, ezért a Sárkánysuli meséi ideálisak minden iskolakezdőnek és folytatónak. Szülők és gyerekek ezekkel a kötetekkel felkészülhetnek arra, milyen is lesz majd az iskola, és abban is segítenek, hogy a gyerekek meg tudják osztani, ha valami bántja vagy nyomasztja őket.

Czernák Eszter: Sárkánysuli – Az első félév (Rátkai Kornél rajzaival)

Zoé, a háromfejű kissárkány elsős lett. Varázsföldén iskolát kezdeni pedig egészen hasonló, mint nálunk: izgalmas, de egy nagy lépés az ismeretlen felé. A Szivárvány Óvodát a Kincskereső Iskola, az ovis kalandokat a sulis teendők, Boszi nénit pedig Dzsinn bácsi váltja fel, a csapat azonban a régi. Manók, jetik, trollok és tündérek töltik meg az iskolába induló Unikornisjárat kocsijait és a varázslatos kastély folyosóit és tantermeit.
A legújabb kötetben hőseink megismerkednek a Kincskereső iskola mindennapjaival, és új osztálytársakkal is barátságot kötnek, csatlakozik hozzájuk Emma, a sellőhercegnő és Dani, az óriás. Ahogy azt a sorozat korábbi köteteiben már megszokhattuk, minden varázslatos, kitalált elem mellé jut egy praktikus és hasznos gondolat is. 
A kötet egy iskolai félévet dolgoz fel: az első félévben a betűvetés, a varázstörténet és a pacsmagolás mellett a kis elsősök azt is megtanulják, hogy tudnak különbözőségeik ellenére is együtt játszani és tanulni, és talán még a mindentudó edény mazsolaavató kérdésére is meglelik a választ. A könnyed, mégis komoly témával foglalkozó történet és Rátkai Kornél részlet gazdag, vidám illusztrációi segítenek nagycsoportosoknak felkészülni az iskolára, az elsősöknek pedig abban nyújtanak támogatást, hogy könnyebben megbirkózhassanak a sok változással, így ezzel a kötettel garantáltan fantasztikus lesz az iskolakezdés!


Hogyan kezdjük gördülékenyen a tanévet?

2023. augusztus 29.

A hosszú vakáció kaotikus időbeosztása után a szeptember gyermek és szülő számára egyaránt kihívásokkal teli időszak. Ugyanakkor az elkerülhetetlen változás remek lehetőséget tartogat az új, a család testi és szellemi fejlődését és az egészségesebb életet támogató rutinok bevezetésére. Íme, néhány könnyen alkalmazható praktika, amellyel könnyebbé tehetjük az átállást és a mindennapokat.   

Beszéljük át a változást

Mielőtt ténylegesen elkezdődik a tanév, beszélgessünk gyermekünkkel arról, mi vár rá az új tanévben; meséljük el, hogyan fog kinézni egy nap az iskolában, beszélgessünk a tanárokról, ovis vagy osztálytársakról, mindazokról a dolgokról, amikről tanulni fog. Próbáljuk meg bevonni őket a tervezésbe, megismerni az elképzeléseit, vágyait és félelmeit, és átbeszélni azokat. Ha van rá mód, előzetesen látogassuk meg az iskolát vagy óvodát, hogy a gyermek előre megismerkedhessen az új környezettel, és a benne lévő feszültséget átvehesse a várakozás izgalma.

Készüljünk a korai kelésre

A nyári szünet alatt természetes, ha tovább maradunk ébren. A hirtelen korai ébresztés megviseli a szervezetet, egész napos fáradtságot, rossz hangulatot, figyelemzavart okozhat. Ennek elkerülése érdekében augusztus utolsó hetétől érdemes mindennap 10-15 perccel hamarabb kelteni és fektetni a gyerekeket, hogy legyen idejük visszaszokni az iskolás hétköznapokba.

Alakítsunk ki új napi rutint

A gyerekek szeretik a rutint és a struktúrát, mivel ez biztonságot nyújt nekik. Igyekezzünk minél részletesebben megtervezni a reggeli és esti folyamatokat, ezt átbeszélni a gyerekekkel, és utána ezekhez tartani magunkat. Mindig hagyjunk időt a váratlan fordulatokra, nem tervezett feladatokra is. Egy új kívánatos napi rutin kialakítása az első időkben sok önfegyelmet igényel, de érdemes kitartani, mert a jó döntések hamar éreztetik hatásukat a család közérzetében.

Ügyeljünk az egészséges étkezésre

Hangulatunkat, fizikai és szellemi teljesítőképességünket alapvetően meghatározzák a szervezetünkbe bevitt szilárd és folyékony tápanyagok. Az egyéni igények figyelembevételével reggelire részesítsük előnyben a magas rost-, fehérje- és tápanyagtartalmú ennivalókat, mert ezek segítenek stabilizálni a vércukorszintet és fenntartani az energiaszintet az egész délelőtt folyamán.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...274