sub

Információk, érdekességek

Légúti beteg ne hagyja abba az asztma gyógyszer szedését!

2024. április 05.

Fotó: gettyimages.com

Sok a félreértés az antibiotikum és az asztma gyógyszerek együttes szedését illetően. Ezzel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa adott felvilágosítást.

Antibiotikum és asztma gyógyszer

Az antibiotikum a kórokozó ellen veszi fel a harcot, segítségével a bakteriális fertőzés kezelhető. Az asztma gyógyszerek pedig a légutak asztmás eredetű gyulladását csillapítják, ezáltal pedig az asztmás tünetekre hatnak.

Légúti fertőzés és asztma 

Gyakori kérdés az asztmás betegek körében, hogy vajon szedhetik-e az antibiotikum mellett a korábbi asztma gyógyszereiket. A válasz egyértelműen igen, sőt nagyon fontos, hogy folytassák az asztma kezelését is. 

Ha az antibiotikumot a kezelőorvos valamilyen légúti fertőzés kezelésére írta fel, akkor különösen fontos, hogy nem szabad az asztma gyógyszereket csökkenteni – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. A légúti betegségek ugyanis felerősíthetik az asztma tüneteit, a betegség fellángolhat, így ilyen esetben nagyon lényeges az asztma megfelelő kezelése. 

Az antibiotikumot előírás szerint szedjük

A gyógyulás érdekében az is lényeges, hogy a légúti fertőzésre felírt antibiotikumot az előírásnak megfelelően szedje, az orvos által megadott dózisban és ideig. Nem szabad abbahagyni akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat, mert így a betegség tünetei kiújulhatnak vagy szövődmények jelentkezhetnek.


A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog

2024. március 16.

Fotó: 123rf.com

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 10 pontban fektette le azokat az alapvetéseket, amelyek mentén kívánja kifejteni a tevékenységét. A betegekkel kapcsolatos többek között így szól:

„A­ gyógyszerészet ­egyszerre ­tartozik­ a­ gazdálkodó­ és ­a ­segítő­ hivatások ­közé;­ egyszerre vagyunk ­tagjai ­a ­gyógyszerpiaci­ ellátási és ­az egészségügyi ­értékláncnak. ­Gazdasági ­tevékenységünk ­során ­sem ­feledhetjük,­ hogy ­a ­legfőbb­ érték ­a­ beteg ­üdve, ­amit csak ­betegeink objektív­ érdekeinek­ figyelembevételével,­ megfelelő­ felkészültséggel ­és­ empátiával­ képviselhetünk ­hitelesen. ­A két ­értéklánc ­közötti egyensúly­ feltételeinek­ megteremtése ­és ­fenntartása ­közös ­feladata­ a ­közhatalom ­gyakorlóinak ­és­ a­ kamarának.”


Dél-afrikai muskátli köhögés és megfázás esetén

2024. február 29.

A dél-afrikai muskátli (Pelargonium sidoides) egy, nevéből is adódóan, Dél-Afrikában őshonos növény.

A VIII. Magyar Gyógyszer-könyvben a Pelargonii radix, vagyis a dél-afrikai muskátli-gyökér hivatalos, amelyet a modern fitoterápiában a megfázásos betegségek kezelésére alkalmaznak.

Fotó: magyarmezogazdasag.huZulu nyelven umcka loabo a neve, aminek jelentése súlyos köhögés. Elnevezése arra utal, hogy a gyökerét már az afrikai bennszülöttek is köhögésük csillapítására alkalmazták. Európában az 1900-as évek elején a tuberkulózis gyógyítására próbálták használni, de eb-ben az indikációban nem hozott eredményt. A gyökér hatásáért felelős tartalomanyagai elsősorban a cserzőanyagok és a kumarinok (umckalin). Mindkét csoport fontos szerepet játszik a gyökér immunstimuláns és az antibakteriális hatásában. Az immunrendszer támogatása elsősorban a makrofágok aktiválásában nyilvánul meg, de ezenkívül a baktériumok és a vírusok gazdasejtekhez való kapcsolódása, tapadása (adhéziója) is csökken. A hatáshoz hozzájárul még az orrnyálkahártya csillósejtjei működésének serkentése, ami a váladék pangását csökkenti, ezáltal kisebb a felülfertőződés esélye.

Embereken végzett, klinikai vizsgálatokban a gyökér kivonatát eredményesen alkalmazták hörghurut, arcüreg- és mandula-gyulladás kezelésére. A növény jelentősen csökkentette a betegség okozta tüneteket, mint a köhögés, torokfájás, nehézlégzés. Hatásosságát néhány vizsgálat során köptető gyógyszerekkel (pl. acetil-cisztein) hasonlították össze, az eredmények alapján ezekkel egyenértékűnek bizonyult.

A dél-afrikai muskátli gyökeréből készült kivonat vírusfertőzések okozta akut légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, az immunrendszer támogatására, így a gyógyulás elősegítésére alkalmazható. A belőle készült készítmények napi adagjai körülbelül 300–1500 mg gyökérnek megfelelő, speciális kivonatot (EPs7630) tartalmaznak.

A gyógyszertárakban folyékony (csepp vagy szirup) formában is kapható, amely elsősorban kisgyermekek és idősek számára ideális, ill. tablettaként is megtalálhatjuk.


Gyógyszerszedés és véradás 3. rész

2024. február 08.

Fotó: 123rf.com

Mire kell figyelni, ha valamilyen gyógyszert szedünk, de szeretnénk vért adni?

Szinte nincs olyan ember, aki ne szedne valamilyen gyógyszert, minimum fájdalomcsillapítót alkalmanként. Felmerül a kérdés, hogy ha vért szeretnénk adni, akkor a gyógyszerszedésünk befolyásolja-e a levett vér minőségét?

 • Van néhány olyan gyógyszer, amelynek szedése alatt nem szabad vért adni.
 • Vannak gyógyszerek, amelyek szedése alatt általában engedélyezett a véradás, de a végső döntést a kivizsgáló szakember hozza meg.
 • A többi gyógyszer szedése általában nem akadálya a véradásnak, de jelezni kell a kivizsgáló orvosnak, vagy jelölni a kérdőíven, ha az alkalmazása a táblázatban leírt időtartamon belül történt, mert a levett vér nem alkalmazható valamennyi beteg gyógyítására.

Véradásra­ való­ alkalmasságot ­általában ­nem­ befolyásoló ­gyógyszerek

A felsorolt gyógyszercsoportok szedése (alkalmazása mellett) általában engedélyezett a véradás, azonban a döntést az alapbetegség figyelembevételével a kivizsgáló szakember hozza meg.

 • Külsőleg alkalmazott gyógyszerek
 • Allergiaellenes szem- és orrcseppek
 • Fogamzásgátló gyógyszerek
 • Vérnyomást csökkentő gyógyszerek
 • Koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek
 • Hangulatjavító gyógyszerek
 • Szorongáscsökkentő gyógyszerek
 • Figyelemjavító gyógyszerek
 • Pajzsmirigyhormon-pótló gyógyszerek
 • Vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (kivéve inzulin)
 • Homeopátiás szerek
 • Vitaminok
 • Étvágycsökkentő gyógyszerek
 • Altatók
 • Nyugtatók
 • Hashajtók
 • Epehajtók
 • Emésztésserkentők
 • Fájdalomcsillapítók

Ha rendszeresen táplálékkiegészítőt vagy gyógyteát fogyasztunk, szóban jelezni kell azt is a kivizsgáláskor!

A további két gyógyszercsoport a véradásra való alkalmasságot befolyásoló gyógyszerek körébe tartozik.


Gyógyszerszedés és véradás 2. rész

2024. február 08.

Mire kell figyelni, ha valamilyen gyógyszert szedünk, de szeretnénk vért adni?

Szinte nincs olyan ember, aki ne szedne valamilyen gyógyszert, minimum fájdalomcsillapítót alkalmanként. Felmerül a kérdés, hogy ha vért szeretnénk adni, akkor a gyógyszerszedésünk befolyásolja-e a levett vér minőségét?

• Van néhány olyan gyógyszer, amelynek szedése alatt nem szabad vért adni.

• Vannak gyógyszerek, amelyek szedése alatt általában engedélyezett a véradás, de a végső döntést a kivizsgáló szakember hozza meg. 

• A többi gyógyszer szedése általában nem akadálya a véradásnak, de jelezni kell a kivizsgáló orvosnak, vagy jelölni a kérdőíven, ha az alkalmazása a táblázatban leírt időtartamon belül történt, mert a levett vér nem alkalmazható valamennyi beteg gyógyítására. Néhány gyógyszer magzatkárosító mellékhatással rendelkezik. Ha várandós nő olyan vért kap, amiben ezek a gyógyszerek jelen vannak, jelentősen megnő az embrió méhen belüli elhalásának, vagy a születendő gyermek súlyos rendellenességének a kockázata. Akit ilyen gyógyszerrel kezeltek, nem adhat vért, amíg a gyógyszer a szervezetében jelen van. Ezért feltétlenül jelezni kell a kérdőíven, ha a felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedte a megadott időtartamon belül.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...78