sub

Információk, érdekességek

3 tipp a nyaralás utáni depresszió elkerülésére

2024. július 24.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyaralást követő időszak megélése sokunk számára jelenthet nehézséget. A szabadság és önfeledt jókedv napjai után a hétköznapokba való visszatérés akár nyaralás utáni depressziót is okozhat. Lássunk most néhány tippet ennek elkerülésére!  

1. Tedd az élményeket a múltad részévé!

A nyaralás során megéltek felidézése természetes folyamat. A bőröndök kipakolása, a szuvenírek ajándékozása, az élménybeszámoló mesélése, a fotórendezgetés, az új receptek kipróbálása, a nyaralás vagy utazás során hallgatott zenék megkeresése, mind részét jelentik annak a folyamatnak, melynek során az új élményeink a múltunk már létező képkocái között végre megtalálják a saját helyüket. Időt és teret kell tehát erre hagyni. Fontos lépés annak tudatosítása, hogy a nyaralás során megtapasztaltak által gazdagabbá váltunk.


2. Találd meg az egyensúlyt a jelenben!

Az új élmények ideális esetben beemelhetők a hétköznapokba. A nyaralás során feltöltődött energiaszint segíthet abban, hogy újra fel tudjuk venni a ritmus. A pihent test és szellem hatékonyabban működik. Nőhet a figyelmi és teherbíró képesség, újító gondolatok, megoldások születhetnek, valamint javulhat a teljesítmény.

Fontos, hogy ezt a helyzetet tartósan fenn tudjuk tartani. Épp ezért érdemes időt és teret hagyni a rendszeres testmozgásra, a szellemi kihívást jelentő beszélgetésekre, játékokra, nevetésre, a számunkra fontos személyekkel való találkozásra, a kikapcsolódásra, a szórakoztató programok beépítésére a mindennapokba.


Aktinikus keratózis – a bőrrák első jele lehet

2024. július 20.

A bőrből kiinduló rákmegelőző állapotok egyik gyakori formája, a laphámrák (spinalioma) első lépcsőfokának tekintett aktinikus keratózis a bőr immunrendszerét legyengítő és a bőrsejteket károsító, hosszantartó állapot, mely az ismételt, erős napsugárzás hatására jön létre.

A bőrből kiinduló rákmegelőző állapotok egyik gyakori formája, a laphámrák (spinalioma) első lépcsőfokának tekintett aktinikus keratózis a bőr immunrendszerét legyengítő és a bőrsejteket károsító, hosszantartó állapot, mely az ismételt, erős napsugárzás hatására jön létre. A bőr felületén képződő, abból kiemelkedő, általában 3-6 mm átmérőjű, lassan növekvő,  pikkelyes, kérges barnás folt tapintásra kemény, száraz, érdes.

Legjellemzőbb előfordulási  helyei: a homlok, a halánték, az orr, az ajkak és a fülek; a váll és a dekoltázs területe; az alkar és a kézhát; férfiaknál a kopasz fejbőr. Több is lehet belőle egymás mellett, sőt nagyobb összefüggő területeket (homlok, kézfej) is érinthet. Az aktinikus keratózisokból az egyébként megfelelő immunállapotú betegek mintegy 10%-nál,  a csökkent immunképességű pácienseknél viszont már 40 százalékos arányban fejlődhet ki bőrrák, de hogy konkrétan melyikből és mikor, azt szinte lehetetlen előre látni. Ezért rendkívül fontos az elváltozások korai felismerése és következetes kezelése.

 Kezelési lehetőség

Számos eljárás jöhet szóba; a módszer megválasztását a megbetegedett bőrterületek nagysága, elhelyezkedése és száma szabja meg.

A terápiás kör: sebészi vagy lézeres eltávolítás, fagyasztás folyékony nitrogénnel (krioterápia), röntgenterápia, helyi kemoterápia oldat vagy krém formájában, fotodinámiás kezelés és a legújabb innovatív immunológiai terápia, az imikimod. Az összesen több ezer ember bevonásával  végzett nemzetközi vizsgálatok által igazoltan nagy hatékonyságú és biztonságos eljárás lényege: a bőr saját immunrendszerének célzott aktiválása a ráksejtek ellen. Az immunválasz-módosító, vírusellenes és tumorellenes effektusáról ismert imikimodot tartalmazó krém alapvetően a bőrön fejti ki hatásását, szisztémás felszívódása minimális. Ennek a – páciens által, kényelmesen, otthon alkalmazható – terápiának további nagy előnye, hogy a látható elváltozások mellett lehetővé teszi az UV sugárzás által érintett teljes bőrterület, így a nem látható elváltozások, elfajult hámsejtek és sejtkötegek kezelését is. Ez  rendkívül fontos, mert az aktinikus keratózis-elváltozások száma egyenes arányban van a bőrrák kifejlődésének rizikójával. Az imikimod kezelés további előnye, hogy segítségével az elváltozások heg nélkül gyógyulnak, ellentétben a sebészi eljárásokkal, mert ott minden egyes eltávolított lézió hege egy életen át látható marad.


Védőoltások – Életkorhoz kötöttek

2024. július 15.

Milyen betegségek ellen védenek az életkorhoz kötött kötelező védőoltások?

Fotó: yacobchuk © 123RF.comAz első tömeges, kötelező védőoltást 1876-ban vezették be Magyarországon a fekete himlő ellen. Az első megbetegedésmentes év 1979 volt a Földön. Mára már sok súlyos, akár végzetes kimenetelű betegség ellen kapnak Magyarországon a csecsemők, gyermekek védőoltásokat, ingyenesen. Az újszülöttosztályon, de legkésőbb 1 hónapos korukig megkapják a csecsemők az első védőoltást, a BCG-t (Bacillus Calmette–Guérin), ami a súlyos kisdedkori tuberkulózis ellen ad védelmet. Legelőször 1921-ben alkalmazták, és élő legyengített kórokozót tartalmaz. A védelem sajnos nem életre szóló, nem védi ki a felnőttkori tbc terjedését.

DTPa-IPV-HIB

A diphteria, tetanus, pertussis, polio és Haemophilus influenzae B típusa elleni védőoltás egy kombinált oltás.

A betegségek kórokozói védőoltás nélkül életet veszélyeztető vagy maradandó károsodásokat okozhatnak.

  1. A torokgyík (diftéria), melynek védőoltása 1938 óta kötelező, cseppfertőzéssel terjedő baktérium. A nyálkahártyán megtelepedve vastag lepedéket hoz létre a mandulákon, a garatban, a légcsőben. A kórokozó méreganyagot termel, ami a véráramba jutva a szervezet távoli szerveit is károsíthatja.
  2. A tetanus kórokozója baktérium. Védőoltás nélkül a megbetegedés a sokszor hallott tetániás görcshöz, és sajnos halálhoz vezet. Általában földszennyezett sérüléssel kerül a szervezetbe. A betegség emberről emberre nem terjed. Fehérjealapú oltás.
  3. A szamárköhögést (pertussis) cseppfertőzéssel terjedő baktérium okozza, nevét a fertőzés 2. szakaszában jellemző görcsös, rendkívül ijesztő képet mutató köhögési rohamokról kapta. Fehérjealapú oltás.
  4. A járványos gyermekbénulás heveny vírusos megbetegedés, amely átmeneti vagy végleges izombénulásokat okoz. Európában 2002 óta nem volt megbetegedés. Inaktivált vakcina.
  5. A Haemophilus influenzae B (HIB) baktérium gennyes agyhártyagyulladást, gégefőgyulladást, tüdőgyulladást, középfülgyulladást, arcüreggyulladást okoz.

A csecsemőkorban háromszor (a 2., 3., 4. hónap) beadott oltást 18 hónaposan kell ismételni, majd 6 évesen már HIB-összetevő nélkül. VI. osztályban a diphteria, a tetanus és a pertussis emlékeztető, kombinált oltást kapják meg a gyermekek. (dTap2)


Védd a veséd, mentsd meg a szíved!

2024. július 10.

A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több, mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát.

Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa vesevédő életmódtanácsokkal szolgál a betegeknek és az egészségeseknek is. Vesebetegség és a szív- és érrendszeri betegség kéz a kézben járnakAz idei World Kidney Day (a vese világnapja) alkalmából, március 10-én a vese és a szív állapotának kevéssé közismert összefüggésre hívták fel a figyelmet. A vesék ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. Éppen ezért a vese elégtelen működése súlyos következményekkel járhat a szervezet egészére nézve.

A Medical Journal of Australia c. magazinban megjelent cikk szerint az elmúlt évtizedekben az egészségügyi szervezetek szinte már csak a végstádiumú vesebetegségekre figyeltek fel. Holott a krónikus vesebetegség ugyanolyan komoly rizikófaktora a kardiovaszkuláris betegségeknek, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.  Éppen ezért világszerte jelentősen megváltozott a vesebetegségekre irányuló figyelem. Az is kiderült, hogy ez a probléma korántsem ritka, Ausztráliában például a lakosság 10 százalékában kimutatható veseműködési zavar.

Eléggé nyilvánvaló, hogy a vesebetegségek kockázatának csak kevesen vannak tudatában, de a szívbetegségek okozta halálozási ráta már szinte mindenkit megérint. Ez nem véletlen, hiszen globális szinten a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb és legköltségesebb kihívást.


„Szelíd” módszerekkel a törékeny csontok ellen – 2. rész

2024. július 10.

Fotó: 123rf.com

A kor előrehaladtával a csontok fokozatosan elvesztik sűrűségüket, így csökken a csonttömeg. Emiatt a csontozat egyre törékenyebbé válik, ami számos, súlyos következményekkel járó baleset, elesés eredője lehet. Ahhoz, hogy megelőzzük a csontritkulást, és megőrizzük csontjaink egészségét, többek közt igénybe vehetjük az allopátia, az alternatív orvoslás, a homeopátia, a fitoterápia eszközeit. Emellett természetesen ügyeljünk a megfelelő étrend kialakítására, és ne hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást.

Egyes növények segítik a kalcium felszívódását

• A mezei zsurló, mely gazdag szilíciumban és szerves ásványi anyagokban, csonterősítő, tonizáló erényekkel rendelkezik, segíti a kalcium felszívódását és csontokba beépülését.

Öntsünk egy kávéskanálnyi zsurlót forró vízzel teli teáscsészébe. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le, és igyunk belőle háromszor naponta. Kapszula formájában is alkalmazható.

• A bambuszkivonat serkenti a kollagén termelődését. A kollagén a rugalmas porcok egyik legfontosabb alkotóeleme, és segíti a porcsejtek folyamatos megújulását.

• A csalán remineralizáló hatású (ami ásványi visszaépülést jelent). Forraljunk fel 1 l vizet, öntsünk bele 60 g szárított csalánlevelet. Hagyjuk állni 10 percig, utána szűrjük le. Igyunk belőle egy vagy két csészével naponta. Kapható kapszulában is.

• Egy tengeri algafajta, a lithothamnium jelentős részét kalcium képezi, továbbá bővelkedik vasban, magnéziumban, nyomelemekben, ezért főzete rendkívül hasznos a csontok egészsége szempontjából. Szerepet játszik még a szervezet sav-bázis egyensúlya helyreállításában.  Ajánlott olyan kúrát tartani, melynek során váltogatjuk a zsurló, a bambusz és a lithothamnium főzeteit. 21 napon keresztül fogyasszunk zsurlóteát, aztán tartsunk szünetet 7 napig, majd folytassuk bambuszteával ismét 21 napig. 7 napos szünet után pedig igyunk naponta a lithothamniumfőzetet. (Az utóbbi kapszula és tabletta formájában szintén kapható.)


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...158