sub

Információk, érdekességek

Morton neuroma: egy betegség a rossz cipőtől

2023. szeptember 23.

A Morton neuroma a talpon végigfutó talpi ideg irritációja miatt alakul ki, és mivel összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők tartós használatával, jóval több nőnél okoz fájdalmat, mint férfinál. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a probléma diagnosztizálására és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.    

Fotó: 123rf.comJellegzetes tünetek a talpon

A talpon végigfutó idegen a tartós nyomás és irritáció miatt jóindulatú szövetburjánzás alakulhat ki, ami tipikusan éles fájdalommal hívja fel magára a figyelmet. Van azonban még néhány tünet, amely mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.
A fájdalom legtöbbször a 3. és 4. lábujj között jelentkezik, de végigfuthat az egész külső lábélen is.
– Előfordul, hogy a nagylábujjban érződik égő fájdalom, ami a többi lábujjra is kiterjedhet.
Érzéketlenség és zsibbadás is mutatkozhat a lábujjakban.
– A fájó érzés cipőviselés közben bukkan fel, akár olyan érzést keltve, mintha egy kő lenne a lábbeliben. Sokszor le is kell venni a cipőt a fájdalom miatt.
A fájdalom rohamokban jelentkezik. Van, hogy hetente kétszer is szenvedünk tőle, majd hónapokig szünet áll be. Ugyanakkor kezelés nélkül idővel egyre gyakoribbá válnak a panaszok.

Miért a nőket sújtja főként?

A Morton neuroma a nőknél négyszer gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. Főként 50-60 éves korban alakul ki, de bármilyen életkorban képes megnehezíteni a járást. És miért épp a nőket szenvednek tőle? Mert van néhány rizikófaktor, ami hozzájárul a kialakulásához:
magas sarkú, szűk orrú cipő viselése,
– egyes sportágak és tevékenységek, amelyek nyomást gyakorolnak az ínszalagra és az idegek megvastagodását okozzák (például futás, ugrószámok, síelés, balett),
bizonyos deformitások, mint a kalapácsujj vagy az ún. lúdtalp, amelyek az ínszalagot az idegekhez préselhetik.

Hogyan lehet kezelni?

Az ilyen jellegű problémák kezelésénél elsődlegesen fontos felállítani egy korrekt diagnózist, amely megjelöli a panasz forrását. Ráadásul figyelembe kell venni az általános egészségi állapotot, hiszen például a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis szintén okozhat a lábfej- és talpproblémákat – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.

Mindenekelőtt meg kell vizsgálni, szükség van-e a cipőviselés megváltoztatására, vagyis a magas sarkú és/vagy hegyes cipő okozta-e a bajt. Ha igen, ajánlott ergonomikusan kialakított, kényelmes lábbelire váltani, amelybe adott esetben egyénileg gyártatott betétet is érdemes elhelyezni. Az akut fájdalomnál gyors segítség lehet a jegelés, amely azonban csak átmeneti enyhülést hoz, így szükség van orvosi és egyéb kezelésre is. Utóbbiak közül hosszútávon mindenképpen fontos a funkcionális gyógytorna, amelyet akár gyógymasszázs és lökéshullám terápia is kiegészíthet.


A külföldi utakkal kapcsolatos védőoltások

2023. szeptember 20.

A külföldi úti célt választóknak érdemes időben utánanézni, milyen védőoltások szükségesek vagy megköveteltek az adott országba való belépéskor.

A külföldre utazók védőoltásait a megyei kormányhivatalok által fenntartott és egyéb, a nemzetközi oltások végzésére működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatók végzik.

Az egyik meglepő az oltásokkal kapcsolatban, hogy legtöbbjük a hazánkban is kötelező védőoltás. Akkor miért kell újra beoltatnom magam? Az oltások többségének védelmi képessége az évek alatt csökken, és a folyamatos kötelező oltásokkal elért nyájimmunitás a régebben oltottakat is megvédi. Azonban külföldön sok országban ezek a betegségek gyakran előfordulnak, mivel alacsony az átoltottság, vagy anyagi okok gátolják a védőoltások alkalmazását.

Az oltóhelyen a leggyakrabban igényelt oltóanyagokból folyamatos az ellátás. Ezek a következők: torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, kolera, hastífusz, gyermekbénulás, kanyaró, rubeola, mumpsz, hepatitis A és B, járványos agyhártyagyulladás, veszettség, sárgaláz és szezonális influenza elleni oltóanyag.

A sárgaláz elleni védőoltás igazolása kötelező olyan országba történő beutazás esetén, amelyik országban megkövetelik vagy sárgalázveszély van.

A WHO nemzetközi utazási-egészségügyi ajánlása szerint minden olyan személynek, aki a járványos gyermekbénulástól mentes területről a betegséggel érintett területre utazik, az életkorának megfelelő poliooltási sorozattal kell rendelkeznie a nemzeti immunizációs programban foglaltaknak megfelelően. Csak Európa poliomentes!

Mit kell tenni?

Utazás előtt 4-6 héttel érdemes az ÁNTSZ Nemzetközi Oltóközponthoz elmenni, ahol az utazás előtt személyes tanácsadás történik, ennek része az anamnézis, majd az oltások kiválasztása. Érdemes utazás előtt időben megejteni ezt a tanácsadást, mert az oltás védelmének kialakulásához is idő kell. Fontos információk az adatfelvételnél az utazó kora, az utazás körülményei és időtartama. Az egészségi állapota, krónikus betegségek, műtétek, állandóan szedett gyógyszerek, allergia, terhesség lehetősége, az eddigi felvett védőoltások, és az oltás felvételét bizonyító, pl. oltási könyv. Elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, a hepatitis A és B, a hastífusz, az agyhártyagyulladás, a veszettség, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni oltás.


Szelén, a 200 éves immunerősítő

2023. szeptember 15.

A mai élettempó, életvitel stresszhez, fáradtsághoz, immunrendszeri deficithez, majd ebből eredő betegségekhez, sőt, a nemi vágy és teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. A 200 éve felfedezett szelénről egyre több klinikai vizsgálat igazolja pozitív élettani hatását.

Fotó: 123rf.com

Szelénforrások: Sovány hús, hal, …, teljes kiőrlésű gabona, avokádó, paradió, paradicsom, brokkoli

A szelén az immunrendszer egyik fő támogatója.

A szelén felfedezése Berzelius svéd vegyész nevéhez fűződik. Azóta a gumi-, az üveg- és a festékipar egyik lényeges nyersanyaga, de biológiai hasznosulása révén mint nyomelem rendkívül fontos az emberi és más élő szervezetek számára is.

A talajban, a felszíni vizekben és a levegőben is megtalálható változó mennyiségben. Zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb, húsokban, halakban, kagylókban több, a belsőségek közül a vesékben, a májban van a legtöbb.

A szelénben gazdag talajon termesztett növények szelénkoncentrációja is nagyobb, s ez fordítva is igaz.

Az emberi szervezet gyomor-bél rendszerében a vékonybélből könnyen felszívódik, ennek mértéke és hasznosulása kortól, egészségi állapottól, a szelén szerves vagy szervetlen vegyületétől függően eltérő lehet.

Milyen esetekben, kiknek ajánlható a szelén pótlása?

A haj, a bőr és a körmök állapotának, (sz)épségének javítására.
Vegetáriánusoknak, cöliákiásoknak.
• A gyermekvállalást tervező férfiaknak és nőknek.
• Az immunrendszer erősítésére.


Stresszkezelés 3 lépésben

2023. szeptember 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.

2. Gyógyteák

Nagyon hatékony megoldást nyújthatnak stressz ellen a gyógynövények, gyógyteák is. Az ismert kamilla és citromfű mellett, az egyre népszerűbb levendula és a macskagyökér is mind nyugtató hatásúak.


Védjük vesénket!

2023. szeptember 01.

Fotó: 123rf.com

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben.

A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen jelentkező, alattomos vesebetegség nagy része odafigyeléssel megelőzhető. Ezért fontos tudni, hogy mit, mikor és valójában mennyit igyunk, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Magyarországon a népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb, vesebetegségre hajlamosító tényezők. A 2,5–3,5 millió hipertóniás és az 1 millión felüli cukorbeteg 10, ill. 5%-a válik a későbbiekben veseelégtelenné.

A kellő folyadékfogyasztás viszont nagyon fontos. Nehéz mindenki számára egyetlen számban megjelölni a szükséges folyadékmennyiséget, ugyanis sok tényező – az éghajlat, külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás mértéke, az elfogyasztott étel só- és víztartalma – befolyásolja azt. Átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőttek számára napi 1,5-2,0 l folyadékfogyasztás elégséges. Ennél több folyadék lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek esetén indokolt. Ám azt is fontos tudni, hogy a túlzott, erőltetett folyadékfogyasztás akár vízmérgezést is okozhat.

A szomjúság oltására legideálisabb a tiszta víz. Nem javasoltak az alacsony gyümölcstartalmú italok, a szintetikus, cukorral készített üdítőitalok, energiaitalok és az alkoholtartalmú italok sem, ezektől csak még szomjasabbak leszünk és felesleges kalóriát is tartalmaznak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...148