sub

Információk, érdekességek

Az okostelefonok mennyire veszélyeztetik testi egészségünket?

2024. október 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A modern technológia elkerülhetetlen részévé vált életünknek, azonban egyre több szakember figyelmeztet arra, hogy ez a digitális világ nemcsak a szórakozásunkat, hanem fizikai állapotunkat is komolyan veszélyezteti.  

Yannick Guillodo, a Bresti Egyetemi Kórház sportorvosa könyvében, melynek provokatív címe, az „Okostelefonok ölnek” (Le smartphone tue) arra figyelmeztet, hogy a telefonhasználat összefügg a mozgásszegény életmóddal, amely számos krónikus betegség kockázatát növeli. „Amikor az okostelefonunkra nézünk, általában ülve töltjük az időt, ami növeli a testünk inaktivitását” – magyarázza Guillodo. A folyamatos ülés pedig a cukorbetegség, szívbetegségek és egyéb krónikus állapotok kockázatát is fokozza.

Az okostelefonok és a kultúrafogyasztás ezen eszközökön történő használatának csökkentésére irányuló kampányok és kezdeményezések terjedésével párhuzamosan felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan hatnak ezek az eszközök az étkezési szokásainkra. Az okostelefonok elterjedése a mozgás mellett az egészséges táplálkozást is befolyásolja. Gyakran figyelmen kívül hagyjuk, hogy a telefonunk folyamatos igénybevétele közben hajlamosabbak vagyunk gyors, feldolgozott ételeket választani, amelyek nem táplálóak és hosszú távon hozzájárulhatnak egészségügyi problémákhoz.

Paul Elliott, a londoni Imperial College professzora szintén vizsgálja a mobiltelefonok hosszú távú hatásait. Legutóbbi tanulmánya azt mutatja, hogy a mobiltelefon használata nem növeli az agyrák kockázatát, de a fizikai aktivitás csökkentése és a mozgás hiánya komoly egészségi kockázatokat rejthet magában. Elliott hangsúlyozza, hogy a telefonhasználat mellékhatásainak figyelembevételével kellene átgondolnunk a fizikai aktivitásra vonatkozó irányelveket.


Lehetséges az egészség és fiatalság megtartása?

2024. október 03.

Fotó: 123rf.comAz emberi szervezet határtalanul bonyolult élő rendszer. Ezt mutatja az is, hogy az emberi fejlődéshez hosszú időre volt szükség, elképzelhetetlenül hosszabbra, mint az első sejt kialakulásához.

A Föld 4,5 milliárd éves, és mivel először le kellett hűlnie ahhoz, hogy megjelenhessenek az élet jelei, első csírái, nem állt rendelkezésre sok idő az első sejt kialakulásához. Hisz Eigen – aki 40 évesen Nobel-díjat kapott – és munkatársai rájöttek arra, hogy a genetikai kód (amit a sejt hordoz), már 4 milliárd évvel ezelőtt is létezett. Tehát az első sejt megjelenéséhez egy milliárd év sem kellett, de ahhoz, hogy az egysejtű élőlényből eljussunk az emberi szervezethez, további 3 milliárd évre volt szükség.

Így könnyebben belátható, hogy e precíziós szerkezet, mint az emberi szervezet, mily bonyolult mechanizmusok útján működik, s a megfelelő működés – az egészség – fenntartása 3 milliárd év alatt kialakult, komplex folyamatok összességének eredménye.

Az egészség fenntartása mellett ugyanolyan intenzitással foglalkoztatja a tudósokat a fiatalság kérdése is.

Mindenki sokáig akar élni, senki sem szeretne viszont megöregedni – ironizált Swift, a Gulliver írója a XVIII. században. Azóta sem változott a helyzet e téren, és az elmúlással sem sikerült felvenni a harcot. Vagy mégis? Sejtbiológusok szerint egy ötvenéves ember teljes szervezete komplexitásában nem idősebb tíz évnél. 

Sejtkutatók erre az első pillantásra nevetségesnek tűnő következtetésre jutottak. Szerintük az emberi szervezet sokkal jelentősebb mértékű regenerálódásra képes, mint azt eddig feltételeztük, és ráadásul a folyamatot befolyásolni is lehet.

Egy tanulmány szerint a bőrsejtek kéthetente újhodnak meg, a vörös vérsejtek átlagosan négy hónaposak, a májsejtek 400 napig élnek, a gyomorsejtek csak öt napig. A test tízévente teljesen megújul – viszont vannak sejtek, melyek nem képesek erre: az őssejtek, a szemlencse sejtjei és a nagyagyban levő idegsejtek. Egy felnőtt ember szervezetében ugyanakkor a sejtek átlagéletkora nem több tíz évnél – mindegy, hány évet élt az illető.


Gyógytornász segítségével a helyes testtartásért: milyen gyakorlatok segíthetnek?

2024. október 02.

A legtöbb embernek rossz a tartása, ami annak köszönhető, hogy egyre többen választják az ülő életmódot, irodai munkát, ahol aztán nem a megfelelő széket használjuk. Sokat ülünk a számítógép előtt, amitől estére megjelenik a kínzó derék- és hátfájás. Az állómunka szintén hasonló hatással van a testünkre, hiszen a kellemetlenül nehéz súlyok emelgetése szintén hatalmas terhet ró a derékra és a hátra. Akinek tehát sokat sajog a háta a munkája és a hétköznapjai miatt, annak mindenképpen érdemes lenne gyógytornász segítségét kérnie. De vajon milyen gyakorlatok segíthetnek ennek során? Ebben a cikkben erről ejtünk néhány szót.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A helyes testtartás visszaszerzése

Több, mint 8 órán keresztül ülni a számítógép előtt cseppet sem kellemes. A bevásárlás és az ügyintézések miatt viszont már egyáltalán nincs időnk arra, hogy a tartásunkra is odafigyeljünk. Mindenkinek az életében van tehát olyan helyzet, amikor időnként elhanyagolja a tartását. Pedig egy gyógytornász felkeresése sokat enyhíthet a mindennapi fájdalmakon. A www.gyogytornaszom.hu weboldalon erről a módszerről is olvashatsz bővebben.

Manapság szinte mindenre találunk az interneten legalább ötféle gyors megoldást. A helyes testtartás fontosságát azonban semmi sem tudja felülmúlni. Ez azonban nem található meg minden üzlet polcán, nem tudjuk az webáruház virtuális kosarába helyezni. A helyes testtartás nem pénzért megvásárolható árucikk, ami változatos formákban sorakoznak a boltokban.

A helyes tartásért, a derék- és a hátfájdalommentes életért azonban meg kell dolgozni. Nagyon sok munkába telik kialakítani a megfelelő tartást, ami hatással lesz az egész életünket. Utána viszont újra és újra emlékeztetünk kell magunkat, hogy a helyes testtartás megőrzésével elkerülhetőek a további tünetek.

Gyógytornász felkeresése

Ehhez azonban egy gyógytornászra is szükség lehet. A rossz tartás sokunk problémája, egy szakember sokat segíthet elfelejteni a fájdalmakat. Mivel napjainkban szinte mindenki olyan munkát végez, amely hosszabb távon koptatja és károsítja a gerincet, így nem elhanyagolható szempont gondoskodni annak egészségéről.

A páciensek nagy része már pár alkalmat követően javulásról számol be. Sokaknak viszont 10-15 alkalomra van szükség, hogy érezzék a fejlődést. Az otthon végzett tornagyakorlatok további segítséget nyújthatnak a gyógyulás során. Természetesen minden egyéni kórképtől függ, nem lehet általánosítani, főleg nem, ha a derékról és a hátról van szó.


5 apró trükk a jó alvásért

2024. szeptember 30.

Krónikus álmatlansággal küzdesz? Nehezen alszol el, órákig ébren hánykolódsz az ágyban? Szakértőnk segítségével most bemutatjuk azokat az apró változtatásokat, melyek segítségedre lehetnek a nyugodt elalvásban és azt is eláruljuk, mit tegyél, ha mindez kevésnek bizonyul.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.1. Dohányzás, alkohol, kávé

Az elalvási nehézségek hátterében sok esetben rossz beidegződések, szokások állnak – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna, a neurológus, szomnológus orvos. A legális drogként is gyakran emlegetett kávé valóban világszerte a legelterjedtebb eszköz a napközben jelentkező fáradtság elűzésére, frissességünk növelésére. Délután 2 óra után azonban nem javasoljuk fogyasztását, mivel a túl kései kávé már az éjszakai pihenésünket is zavarhatja.

A nikotin a koffeinnél is erősebb stimuláns, mely nem csak az elalvást, de a pihentető alvást is gátolja. A dohányzó ember szervezete az éjszakai alvás alatt elvonási tünetekkel küzd. Kutatások igazolják, hogy a függőségtől szenvedők alvásminősége jelentősen javult káros szenvedélyük elhagyásával.

Tévhit, hogy az alkohol elősegít a jó alvást. A lefekvés előtt elfogyasztott alkohol ugyan segít az ellazulásban, a napközbeni feszültség oldásában és az elalvásban, azonban az éjszakai alvás minőségét rontja. Csökken a mély alvás stádiumában eltöltött idő és az alkohol szervezetből történő kiürülésével egyidejűleg egyre gyakoribbá válnak az ébredések. Összességében tehát az alkohol nem elősegíti, hanem gátolja a nyugodt éjszakai pihenést.

2. Hőmérséklet, fények, zajok

Alváshoz sem a túl meleg, sem a túl hideg nem ideális. A legoptimálisabb, ha a hálószobában éjszakára 20 °C körüli hőmérsékletet állítunk be. Törekedjünk arra, hogy az elalvást semmilyen külső tényező ne zavarja. Alváshoz a teljes sötétség a megfelelő, ha ez nem megoldható, használjunk szemmaszkot. A hálószobában használt lámpák fénye se legyen túl erős, így az esti olvasás közben is ráhangolódhatunk az alvásra. A fények mellett a zajok csökkentésére is fordítsunk gondot. Az idegrendszert még az egészen enyhe, 60 decibel érték körül hanghatások is stimulálják, így a szomszéd szobából átszűrődő beszélgetés is zavarhatja az elalvást. A mellettünk horkoló hálótárs is okozhat álmatlan éjszakákat, így sok esetben a füldugó jelenti a megoldást.


Ellenőrizze, hogy helyesen ápolja-e fogait!

2024. szeptember 30.

A nyár a szabadság, a pihenés és a szabadtéri kikapcsolódás időszaka. A forró hónapokban sem szabad azonban megfeledkeznünk fogaink ápolásáról. A hőség, a megváltozott étkezési szokások és a szabadidős tevékenységek ugyanis mind hatással lehetnek szájhigiéniánkra. Ráadásul sokan meg vannak győződve arról, hogy helyesen ápolják a fogaikat. A fogmosás azonban olyan, mint a kerékpározás: alaposan meg kell tanulni.

A fotó illuszráció: pixabay.comA statisztikák szerint, bár az elektromos fogkefék piaca növekedni fog, az európai régióban volt a legmagasabb a jelentős szájüregi betegségek előfordulása. A WHO hat régiója közül Európában a legrosszabb az átlag, itt a felnőtt lakosság 50,1 százaléka szenved vagy szenvedett komolyabb szájüregi betegségben. Ez magában foglalja a maradandó fogszuvasodás legmagasabb előfordulását is, ami 2019-ben az európai régió lakosságának 33,6 százalékát, vagyis közel 335 millió esetet jelent.

Ez az arány nem csak a hiányos higiéniának, de a cukorban gazdag ételeknek is köszönhető, amelyekből nyáron hajlamosak vagyunk többet fogyasztani. Mindemellett sokan, bár meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről, nincsenek tisztában a helyes fogápolással és fogmosással.„A „Hogyan gondoskodnak a lengyelek helyesen a fogaikról?” tanulmányban csaknem 55 százalék jelezte, hogy naponta kétszer mos fogat. Mivel a megkérdezettek közel fele csak a minimumot teljesíti a szájhigiénia terén, nehéz elvárásnak tűnhet, hogy ellenőrizzük magunkat olyan tesztekkel vagy öblítőkkel, amelyek elszínezik a bakteriális plakkot, lehetővé téve a fogakon lévő lágy vagy mineralizálódó bevonat feltérképezését.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a fogkő a fogak és a lágyszövetek elhalásának kezdete” – jegyzi meg Sylwia Drobik, az Oclean orvos igazgatója.A nem megfelelő higiénia, vagy annak hiánya ráadásul olyan betegségeket okozhat, amelyek látszólag nem kapcsolódnak a „rossz fogakhoz”, mint például a cukorbetegség, szívbetegségek, keringési rendszer betegségei vagy tüdőbetegségek. Nyáron ráadásul hajlamosabban vagyunk még inkább félvállról venni a fogápolást és a szájhigiéniát, ami a fokozott cukorbevitelnek és az ilyenkor rendszertelenebb életmódnak is köszönhető. Íme néhány tipp, hogyan tarthatjuk karban fogainkat nyáron is.

Hidratáljunk rendszeresen

A nyári melegben könnyen kiszáradhat a szánk, ami csökkenti a nyáltermelést. A nyál fontos szerepet játszik a szájüreg tisztán tartásában és a savak semlegesítésében. Igyunk sok folyadékot – leginkább vizet -, hogy fenntartsuk a megfelelő hidratáltságot és elősegítsük a nyáltermelést.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...157