sub

Információk, érdekességek

Az anyagválasztás kérdése az esküvői ruha keresése során

2023. szeptember 23.

Az esküvői ruha anyaga közvetlenül befolyásolja a sziluett stílusát és megjelenését. A különböző textilek különböző hatást kelthetnek. Például a selyem elegáns és könnyed megjelenést kölcsönöz egy menyasszonyi ruha számára, míg a csipke romantikus hangulatot sugároz.  

Az esküvői ruha anyaga az öltözék tartását is meghatározza, nem beszélve arról, hogy milyen érzés viselni az adott darabot. Egy nehéz és merev szövet erősen gátat szabhat a kényelmi szempontoknak, a túlságosan vékony anyagból készült esküvői ruha pedig kevésnek bizonyulhat a szeles, hűvös napokon. A szezonális szempontokra ugyanez vonatkozik: egy nehéz szatén esküvői ruha továbbra is kényelmetlen választás marad nyáron, ahogy egy könnyű és légies tengerparti fazon is oda nem illőnek tűnhet egy őszi báltermi ünnepségen.

Tippek ruhapróba előtt

Mielőtt részt vennénk az első ruhapróbánkon, gondoljunk át minden részletet. Milyen stílus áll hozzánk közel? Szeretnénk-e kiegészítőket, például, hogy egy fátyol vagy egy csinos boleró díszítse a megjelenésünket? Mint szempont, fontos az időjárás, a helyszín, a kényelem, valamint az esküvő tematikája is, illetve a dekoráció.
Lényeges kérdés, hogy milyen stílusú ruhában képzeljük el magunkat a nagy napon. A ruha esését, a fazon jellegét teljes mértékben befolyásolja a választott anyag, de szerencsére ezzel a profi szakemberek maximálisan tisztában vannak. Többek között emiatt is elengedhetetlen, hogy minőségi forrásból vásároljuk meg, illetve béreljük ki az esküvői ruhánkat, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés.
Az online rendelések népszerűbbek, mint valaha, ami nem meglepő, hiszen nagyon kényelmes opciót jelentenek a rohanó hétköznapok során. Azonban egy esküvői ruha, hiába mutat nagyon elegánsan és tökéletesen azon a fotón, melyen megpillantottuk, sajnos gyakran megesik, hogy a rendelést követően hatalmas csalódást okoz.
Aki olvasgatott már a témában a beszélgetős fórumokon, találkozhatott olyan beszámolókkal, melyek azt ecsetelik, hogy a rendelt darabot felöltve már a méret nem stimmelt, azaz nem felelt meg az internetes bolt felületén megadott adatoknak. Minél kevésbé rugalmas az esküvői ruha anyaga, ez annál nagyobb gondot hoz magával. Ilyenkor varrónőt kell megbíznunk, hogy ránk igazítsa a modellt, ami plusz költséget és időt jelent. Sőt, ha nagyon nagy a méretkülönbség, akkor megeshet, hogy nem lehet megoldani a problémát, vagy anyagilag nem éri meg belevágni.
Természetesen általában adott a lehetőség, hogy önköltségre visszaküldjük a vásárolt ruhát, de nem biztos, hogy beleférünk az időbe, vagy hogy a cserélt darab is teljes mértékben illeszkedik majd ránk. Gondot jelenthet az is, ha a kevésbé minőségi anyagválasztásból adódóan a fazonban a bőrünk nem tud lélegezni, vagy meglehetősen szűk mozgásteret biztosít, netán silány hatást kelt, hiába minden átalakítás.
Az esküvőn hosszú órákat viseljük a ruhánkat, így fontos, hogy kényelmes legyen. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a tényezőt, hiszen jelentősen ronthat az élményen az, ha egy szűk, vagy a bőrünknek nem éppen jóleső ruhában kell megélnünk a pillanatot.

Miért tabu még a munkahelyeken a gyászról beszélni?

2023. szeptember 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Napjainkban még mindig eléggé tabutémának számít a halálról, a veszteségekről és a gyászról való nyílt és őszinte kommunikáció. Nehéz róla beszélnünk, és félünk is közel engedni magunkhoz ezt a témát. Nehéz szembenézni vele, mert valahogyan mindig előhozza a saját halandóságunkat is, és akarva-akaratlanul sok mindenre rádöbbenthet, sok mindent direktben a szemünk elé hozhat, amikkel nem biztos, hogy szeretnénk szembesülni, találkozni.  

Amikor veszteségekről beszélünk, fontos megemlítenünk, hogy nem csak haláleseti veszteség indíthat el bennünk gyászfolyamatot. Egy válás, vagy éppen magzat elvesztése, egy szakítás, házi kedvencünk vagy éppen valamilyen addig megszokott rítusunk, szokásunk megszűnése, vagy éppen egy költözés, vagy a munkánk elvesztése is elindíthat bennünk gyászfolyamatot. Fontos, hogy ezekről is tudjunk beszélni, és legyen egy olyan tér, ahol megértenek bennünket és mi is meg tudunk érteni másokat, és ezáltal ki tud alakulni egy olyan bizalmi légkörön alapuló sorstárs közösség, amiben megélhetővé válik, hogy nem vagyunk egyedül.

Mentálhigiénés szempontból nagyon fontos, hogy a veszteséggel és a halállal való foglalkozás a vállalati kultúra részévé tudjon válni. Mentálhigiénés szakemberként fontosnak tartom annak hangsúlyozását, hogy legyenek akár preventív jelleggel is olyan alkalmak és egészségmegőrző napok, rendezvények, ahol szó eshet olyan tabu témákról is, mint a gyász és a veszteségek feldolgozása, ami segítségül szolgálhat a későbbi veszteségekben való eligazodásban.

A következő néhány gondolatban a munkahelyi veszteségekről és azok feldolgozásának fontosságáról szeretnék írni pár szót. Tapasztalatom szerint még nincs kialakult kultúrája annak, hogy kiemelt figyelmet kapjon a munkahelyen belüli veszteségek feldolgozása. Ez rögtön magával is hozza azt a kérdést, miszerint milyen veszteségekkel is találkozhatunk egy munkahelyen, és miért is kellene foglalkoznunk ezeknek a feldolgozásával?

Egy munkahelyen belüli veszteség lehet többek között a kollégák elbocsátása, az esetleges felmondások, a szervezeti változások, vagy egy kolléga tartós betegség miatti távolmaradása vagy halála, aminek kimenetele is többféle lehet. Ezek mind-mind olyan veszteségek, amik közvetve vagy közvetlenül, de kihatnak a munkavállalókra, azok teljesítményére és ezen keresztül a vállalat működésére is.


Éjszaka is varázslatos a kert, csak használj sejtelmes fényeket!

2023. szeptember 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A természet közelsége által a kert a szabadság érzését kelti. Ahogy tavasszal nyílnak a virágok és kezdenek rügyeznek a fák, az emberek is egyre több időt kívánnak a szabad ég alatt tölteni. A nyár beköszöntével aztán sokan a külső térbe helyezik át főhadiszállásukat, és minden pillanatot megragadnak, hogy kint lehessenek. Nagyszerű napindító a kertben elköltött reggeli, de az éjszakába nyúló bográcsozások hangulata is fantasztikus. Az ősz közeledtével a sárga és piros színekbe öltözött kert látványa is lenyűgöz, de sokan a téli hótakarót is ámulattal csodálják. Nincs tehát olyan évszak, hogy ne találnánk valami felemelőt a kertben! Ha pedig mindig szívesen tartózkodunk ott, az éjszakákról se feledkezzünk meg! A sötétben azonban fények nélkül mit sem érünk, ezért adunk néhány tippet, amivel hangulatosabbá lehet tenni a kültérben töltött esti órákat!  

Vidéki kert 

A kisebb településeken törekedjünk a minél természetbarátabb kert kialakítására. A változatos növénykultúra rovarok sokaságát fogja majd odavonzani, így nemcsak a szebbnél-szebb virágokban gyönyörködhetünk, hanem a színpompás pillangókban és méhekben is!

A vidéki kertben a gyalogutak mentén használhatunk napelemes lámpákat, melyek ingyenesen biztosítják számunkra a világítást. Önműködőek, mert nappal töltődnek, a szürkület érzékelésekor pedig automatikusan felkapcsolódnak. Az ANRO LED webáruházban a sokféle formában elérhető napelemes kerti lámpák között virág formájú, fáklya utánzatú, gomba alakú típusok is kaphatóak. Ha szeretjük a hagyományos megoldásokat, a pavilonok és fedett kiülők díszítéséhez mécseseket is használhatunk.


Szépítsd meg az éléskamrát! Lakberendezési tippek őszre

2023. szeptember 09.

A befőzések és savanyítások idején érdemes átgondolni, hogy mindezt a sok finomságot hol és hogyan fogjuk tárolni. Ilyenkor töltjük fel az éléskamrákat - használjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet a lehető legjobban!  

Nagy hely kevés családnak áll a rendelkezésére. Sokaknak kamra, spájz sincs a lakásában, csak egy – remélhetőleg – jól szellőző szekrény, amit az élelmiszerek tárolására használ. Amennyiben mégis volna bőven helyünk, akkor is érdemes ügyesen berendezni. Jól használható, könnyen elérhető legyen mindaz, amit naponta használunk.

Nézzük, miket jó vagy praktikus elhelyezni a spájzban!

Jó, ha befér egy mélyhűtő vagy mélyhűtő-láda. Attól függően válasszunk álló vagy láda formájú darabot, hogy mit szeretnénk – és mennyi ideig – tárolni benne. Sokszor itt kap helyet a vasalódeszka a vasalóval, desztillált vízzel együtt, a háztartásban használt létrák, tartalék villanykörték, még akár karácsonyfadíszek is. (Utóbbit azért érdemesebb a padláson tárolni, ha van, mert a kamrában naponta megfordulunk – nehogy bajuk essen.) Gyertyák, mécsesek, dobozok, tárolók. A nem, vagy ritkán használt konyhai gépeinket is ide szoktuk tenni, elfekvőbe.

Egyébként tanúsítsunk önmérsékletet a konyhai készségek vásárlásakor – negyed annyit sem használunk, mint amennyit feltalálnak és kitalálnak nekünk, és jó részét úgyis megkapjuk ajándékba, akár szeretnénk, akár nem.

Tisztítószereket is tárolhatunk itt – ha ezt tesszük, akkor nagyon vigyázzunk arra, hogy ne érintkezzenek az élelmiszerekkel, még véletlenül sem. Sem azonos polcot, sem egymás alattit-fölöttit nem javaslok.

Élelmiszerekből itt szoktunk tartani valamennyi nem romló árut. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak hasznos, hanem szép is legyen a kamránk, akkor igyekezzünk egyforma, vagy legalábbis hasonló, vagy összeillő tárolóedényeket venni. A lisztnek, cukornak, sőt cukroknak elég, ha a felirata különbözik – úgyis hamar megszokjuk, hogy a feliratokat figyeljük. És mégis mennyivel jobb és kellemesebb egy szép üveget, porcelánedényt megfogni, mint az ezerszer hajtogatott, rongyos zacskót! A feliratokat megcsinálhatjuk magunk is – üveg vagy porcelánfestékkel, matricával, szalvéta- vagy dekupázs technikával. Így nem csak szépek, hanem egyediek is lesznek az üvegeink.


Azt a fukar mindenit! Segítség, zsugori vagyok!

2023. szeptember 08.

Zsugori, fukar, fogához veri a garast, vagy csak éppen két fillérért a kecskét is...! Megannyi mondás arra, ha valaki számára túl fontosak az anyagi javak. S milyen rossz annak az embernek, aki ezt a kritikát az arcába kapja valamelyik barátjától. Ha egyáltalán a fukarnak még maradnak őszinte barátai, akik megmondják neki...  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A jelenség
Egy könyvárverésen járok. Idős ember érkezik, egy körülbelül 1968-as eredetű, a füleinél cukorspárgával már többször is javított, nem kissé elzsírosodott koszbarna PVC szatyorral. Mackónadrág van rajta, a klasszikus „öregszag” mellett egy erős dohánybűz keveredik. Ahogy ettől a gyomrom. Nem igazán kellemes mellette ülni. Ha az aulában kért volna egy százast kávéra, biztos adok neki. Aztán egy helytörténeti könyv ritkaság következik, a bácsika tartja a tétet. A végén, mikor fizetünk, a mocskos mackónacija zsebébe nyúl, egy köteg húszezresből leszámol több mint félmillát, majd a mesebeli könyvritkaságot a rémes szatyorba csúsztatja. „Megvan végre az első kiadás is” – motyogja, leginkább magának. Más társasága vélhetően rég nincs. (Vagyis a példányból már van odahaza, csak nem az első kiadásból!) És a tragikus lukas zoknijában, késő őszi idő ellenére alföldi papucsban kislattyog a teremből. Ő a fukar archetípusa. Kissé Dickens-i figura. Jellemzője, hogy egyetlen szeretetreméltó dolog van benne: az örökség, amit maga után hagy!

Zsugoriság – ha magadra ismersz!
Zsugori vagy? Sokan ezt mondják? Válaszolj őszintén! Mikor hívtad meg a legjobb barátnődet egy kávéra vagy teára? Akár csak a sarki talponállóba? Ahol te álltad a cehhet? Nem! Ne alkudozz, ha te főzted odahaza, olcsó zacskós teából vagy leértékelt kávéból, az nem számít meghívásnak! Sőt! Tovább megyek – van még legjobb barátod/barátnőd? Vagy csak gyűjtőtársak vannak? Esetleg mások az IQ klubban, az ásvány-bélyeg, vagy informatika szakkörön? A kapcsolataid jórészét kizárólag efféle témában, az interneten intézed? Nos, rossz hírem van: zsugori vagy!

A fukarság háttere: Aki fukar, elsősorban önmagát nem meri adni, kiadni, vagy átadni, ha úgy tetszik. Ezt vetíti át az anyagi javakra – ezért tárgyakat ad vagy már az sem, hiszen a többiek nem érdemlik meg. (Nem érdemlik meg őt!)


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...440