sub

Információk, érdekességek

Milyen hatással van szervezetünkre a bor?

2023. szeptember 15.

Egyre több kutatás foglalkozik a szőlőművelés és a vele közel azonos korú borkészítés múltjával. Írásos emlékek bizonyítják, hogy az ókori Babilónia lakói már fogyasztottak bort, de vannak olyan feltételezések is, miszerint Kínában már 9000 évvel ezelőtt termesztettek szőlőt, és így valószínűleg bor is készülhetett arrafelé.  

Ennek a misztikus italnak az elkészítése mára szinte művészi szintre emelkedett, ahogy a technika fejlődésével azok a kutatások is egyre izgalmasabb eredményekkel szolgálnak, amik azt vizsgálják, hogy az „istenek italának” is nevezett folyadék milyen hatással van az emberi szervezetre.

Néhány kivételtől eltekintve (például datolya, alma vagy éppen a meggy) a bort szőlőből készítik. Ez az a növény, amely méretéhez képest igen erős és mélyre nyúló gyökérzettel rendelkezik, amellyel a talajból koncentráltan veszi fel az ott rejlő ásványi anyagokat, amik a gyümölcsben, azaz a szőlőszemekben koncentrálódnak. Nem kell csodálkozni tehát, ha a szőlőből készült italban (akár szőlőléről, akár borról van szó) sok ásványi anyag, nyomelem és valamennyi vitamin is megtalálható. Érdekes módon a vörös szőlőben – így a vörösborokban is – egy egységre vetítve több és koncentráltabban, mint a fehérben.

Persze a bor alkoholtartalmú ital, ezért mértéktelen fogyasztása testi és mentális tekintetben is ártalmas és veszélyes, de az orvosi vélemények és kutatások szerint bölcsen fogyasztva kifejezetten kiváló élettani hatásokkal bír.


Az alkoholista kismama gyermekének 428-féle betegsége lehet

2023. augusztus 07.

Fotó: 123rf.com

A terhesség és az alkohol nem alkotnak összeillő párost. Az az alkoholmennyiség, amivel az embrió vagy a magzat találkozik az anyaméhben, negatívan hat a megszületendő gyermek egész életére.

Születést követően szemmel látható nyomai is lesznek annak, hogy az édesanya bizony többször is a pohárhoz nyúlt a várandóssága alatt. Kis súllyal született újszülöttek, elvékonyodott felső ajkak, egymástól távol ülő szemek, idegrendszeri rendellenességek, alulfejlett agy… és folytatható a felsorolás.

A veleszületett károsodásoknak ezt a csoportját magzati alkohol szindrómaként (FAS, fetal alcohol syndrome) írja le az irodalom, de egyre inkább terjedőben van a károsodások szélesebb körét felölelő magzati alkohol spektrumzavar (FASD, fetal alcohol spectrum disorder) elnevezés is. A becslések szerint 100 emberből 1-nek van FASD-ja.

Az anya alkoholfogyasztása miatti alkoholexpozíció nagyszámú betegséget és rendellenes elváltozást vonhat maga után. A rangos Lancet tudományos folyóiratban 2015-ben megjelent közlemény alapján 428 különféle betegséggel és tünettel hozható összefüggésbe a magzati alkohol spektrumzavar.

Az alkoholt fogyasztó kismamák gyermekeinek több mint 90%-a viselkedési zavarokkal küzd, és mintegy 80%-uk kommunikációs zavarokkal rendelkezik – azaz vagy a beszédértéssel, vagy a verbális kifejezéssel vannak problémáik. Az anyaméhben alkoholnak kitett gyermekek 70%-ának kognitív problémái vannak, míg több mint a felüknél figyelemzavar vagy hiperaktivitás tapasztalható.


Leszoktam a dohányzásról, meg fogok hízni?

2023. március 11.

Ne ártsunk többé a tüdőnknek, egészségünknek! Bizonyára nagyon sok dohányos határozta már el ezzel a szlogennel a fejében, hogy leszokik a cigarettáról. Nem kevesen viszont félnek abbahagyni a dohányzást, mert rettegnek attól, hogy meghíznak utána. Ha azonban megfogadunk néhány jó tanácsot, rendelkezünk némi önuralommal és ügyelünk táplálkozásunkra, megtehetjük ezt a fontos lépést anélkül is, hogy akár egy gramm túlsúlyra tennénk szert…

A fotó illusztráció: pixabay.com„Őszintén szólva azt hittem, hogy nem fogok meghízni, amikor egy hirtelen elhatározás nyomán nemrégiben megpróbáltam abbahagyni a dohányzást. – emlékszik vissza legutóbbi kísérletére Klára, a 30 éves titkárnő. – Mégis, bármennyire ügyeltem a táplálkozásomra, egy-két hónap alatt felszedtem 3 kg-ot, amire, mint mondtam, egyáltalán nem számítottam. Ezt nem tudtam elviselni, és kezdődött minden elölről, a cigarettával való küzdelemtől az újbóli elhatározásig…”

Noha a dohányosok (mindkét nemhez tartozó) többsége szeretne felhagyni a füstöléssel, a meghízás veszélye miatt jelentős részük gyakran nem mer vállalkozni erre a lelki-fizikai erőpróbára. Mint példánk és a statisztikai adatok többsége is mutatja, különösen a nők rettennek meg a biztos hízás gondolatától a cigarettáról való leszokást követően. Pedig a leszokás lehetséges súlygyarapodás nélkül is – csak egy kicsit oda kell figyelni rá. 

Új reflexek elfogadása – késedelem nélkül

A nikotinnak „köszönhetően” egy doboz cigaretta elszívása után szervezetünk mintegy 200 kalóriát éget el – ez a mérgező alkaloid gyorsítja az anyagcserét és csökkenti az éhséget. Ezért a dohányosok általában „rendes” súlyuk alatt tudják tartani magukat 2–4 kilóval. De minthogy a leszokás nyomán ezt a kalóriamennyiséget nem égetik el, a szervezet visszanyeri régi állapotát. Ehhez a mérsékelt súlygyarapodáshoz azonban rendszerint hozzáadódnak további kilók, mert a volt dohányos rendszerint többet eszik a cigaretta elhagyása okozta hiányérzet kompenzálására.

Mi több, a szervezet megfosztása a nikotintól általában növeli az édességek iránti vágyat is. Emellett az a tény, hogy „visszatérnek” a régi ízérzetek, szintén több evésre ösztönöz. A korábbi füstölőknek átlagosan a 70%-a hízik meg: a férfiak átlagban 3 kg-ot, a nők 4 kg-ot szednek magukra, röviddel a leszokás után. 30%-uk viszont azon szerencsések közé tartozik, akik nem híznak meg – az egész csak anyagcsere (és persze önuralom) kérdése…

A lényeg, hogy rögtön a leszokás után jó szokásokat kell felvenni, helyes reflexeket célszerű elfogadni – magyarázzák a dietetikusok. Egyes felmérések szerint a dohányosok rendszerint kalóriadúsan étkeznek, jobban növelik koleszterinszintjüket, több sót, alkoholt fogyasztanak, mint mások. Viszont általában kevesebb telítetlen zsír, rostos anyag, C- és E-vitamin valamint béta-karotin jut be a szervezetükbe. Ez pontosan a fordítottja annak a folyamatnak, ami kívánatos lenne jó egészségi állapotuk fenntartása szempontjából. Ezért egyik fontos követelmény, hogy a volt dohányosoknak fel kell hagyniuk rossz táplálkozási szokásaikkal, káros reflexeikkel. 


Dohányzás – mit tehetünk, hogy leszokjunk?

2022. április 27.

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt év statisztikái szerint egyre több nő dohányzik és egyre több nő betegszik meg Magyarországon a dohányzás okozta mellékhatásoktól.

KSH Magyarország 2013 c. kiadványának adatai: az évente felfedezett rosszindulatú daganatok százezer lakosra jutó száma a 2000-es évek elejétől 2007-ig a férfiak esetében 700, a nőknél 600 körüli volt. Az ezt követő emelkedés 2011-ig tartott, amikorra férfiaknál 800, a nőknél 700 fölé emelkedett. 2012-től a női megbetegedések száma tovább nőtt, míg a férfiaké enyhén csökkenni kezdett.

A fejlett világban, így Magyarországon is a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a dohányzás az elkerülhető betegségek és a korai halálozás fő okai.

Vegyük sorra a dohányzásról való leszokás pozitív hatásait:

 • a dohányzás elhagyásával nő a tüdőkapacitásunk
 • elmarad a köhögés
 • javul a keringésünk, csökken a vérnyomásunk
 • csökken a dohányzás okozta rákos megbetegedések kialakulásának esélye
 • a leszokás után öt évvel már csökken a tüdőrák kialakulásának esélye
 • csökken a meddőség kialakulásának esélye
 • az a várandós aki, a terhesség elején abbahagyja a dohányzást, csökkenti a koraszülés esélyét
 • csökken a csonttörések száma
 • azok akik már daganatos betegségben szenvednek a leszokás után szervezetük gyorsabban és jobban reagál a terápiára, illetve csökken az áttétes betegségek megjelenésének esélye

A legtöbb nő a dohányzás elhagyását a hízástól való félelem miatt halogatja. A betegségtől miért nem félünk? Ne felejtsük, mi nők felelősek vagyunk magunkért, gyermekeinkért és a családunkért.


Hogyan szabaduljunk meg függőségeinktől?

2022. március 16.

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk problémás viselkedésünkön, legyen az bármilyen fajta függőség, első lépésben fontos, hogy hárításunkat, tagadásunkat megszüntessük. Ez általában nehezebb, mint amilyen könnyűnek hangzik, de az alábbi tanácsok sokat segíthetnek az elkötelezettséged fenntartásában és a pozitív életvitel kialakításában.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Azaz be kell látnunk, hogy

 • problémáink gyökere és minden baj okozója függőségünk
 • sóvárgásunk leküzdése nem könnyű dolog
 • kicsúszott a kezünkből a kontroll
 • nem mi irányítjuk az életünket, hanem függőségünk irányít minket

Ha felismerjük hárításainkat, hogy hogyan próbáljuk elnyomni magunkban a valóságot és tudatosítjuk azokat, akkor elindulunk a változás útján. Környezetünk segítségével, könnyen megtudhatjuk, hogy milyen hárításokat használunk, és ha már felismerjük (pl. racionalizálás, bagatellizálás, projekció stb.) azokat, elkezdünk ellenállni nekik, úgy, hogy észrevesszük, mikor használjuk vagy megkérjük környezetünket, figyelmeztessen mindig minket azokra.  A következő lépés, hogy

 • elkezdünk információkat gyűjteni saját helyzetünkről pl. az interneten utánaolvasunk a szenvedélybetegségeknek, ezzel tovább fokozzuk a tudatosságunkat
 • olyan filmeket nézünk, melyek a saját helyzetünkről szólnak, ezzel még érzékenyebbé tesszük magunkat
 • mérleget készítünk, mi szól mellette és ellene, ezáltal segítünk magunknak döntésük meghozatalában.

Ha idáig eljutottunk, az azt jelenti, hogy meghoztuk a döntésünket legyen az akár az, hogy

 • csökkentjük a használatot (kevesebbet iszunk, drogozunk, vásárolunk, dolgozunk, eszünk stb.), ezáltal nálunk lesz a kontroll vagy
 • teljesen felhagyunk a használattal.

Amikor döntöttünk, már rá is léptünk a változás útjára. Ezt onnan ismerjük fel, hogy a dolgok elkezdenek körülöttünk megváltozni. Lehet, hogy nagy kríziseken és kényelmetlen beszélgetéseken is túlestünk már, de ez mindenképpen jelzi az elköteleződésünket, önmagunk újraértékelését, és megmutatja a pozitív változásba vetett hitünket is. A függőségünk, problémás viselkedésünk megszüntetését még sikeresebbé tehetjük a következő eszközökkel:

 • ki kell tűzni egy határidőt (egy kezdő időpontot, amelyet köthetünk cselekvéshez is pl. mikortól nem használjuk többet a szert, vagy kezdjük el csökkenteni )
 • nyilvánosságra kell hozni (azaz minél több embernek elmondani, hogy mit tervezünk)
 • cselekvési terveket készíteni minden lehetőségre
 • önérvényesítés azaz asszertivitás
 • önjutalmazás
 • testedzés
 • relaxácó

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...43