sub

Információk, érdekességek

Javul a szívelégtelenség a fekete csokoládé hatására

2024. október 07.

A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.

Fotó: pixabay.comAz étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.

Fekete csokoládé a a keringéses betegségekre

Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiológiai rendkívüli fejlődése miatt mind több a szívelégtelenség esetek száma. A régebbi gyógyítási módszerek mellett sok heveny szívinfarktus miatt ellátásra szoruló beteg a szívroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerül megmenteni, de a szívizom ereje, teljesítménye csökken és gyakran keringési elégtelenség alakul ki.

Egyik csoport álcsokit, a másik 70 %-os csokoládét kapott

A kutatók húsz önként jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szívelégtelenségben szenvedtek és a jelenlegi optimális gyógyszerelésben részesültek. A megfigyelési idő során véletlenszerű elrendezésben a csoport egyik fele kezdetben napi négy dekagramm 70 százalékos töménységű étcsokoládét evett, a másik csoport ugyanolyan súlyú és megkülönbözhetetlen külsejű, ugyanolyan édes „álcsoki” szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaóbab biológiailag kedvező flavanol anyagaiból.

Ez volt a rövid vizsgálat, majd következett az egyhónapos tanulmány, amelynek során a résztvevők a csokoládéból vagy az álcsokoládéból naponta két szeletet ettek meg, ez napi nyolc gramm csokoládénak felelt meg. A valódi csokoládét és az azonos küllemű kontrollszeleteket a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja a vizsgálathoz külön készítette.


Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kór?

2024. október 05.

Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kóros esetek egyharmada – állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói.

Fotó: gettyimages.comA The Lancet Neurology folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók népességi adatokat elemeztek, hogy megállapítsák a betegség hét kockázati tényezőjét.

A legfontosabb kockázati tényezők

A szellemi leépülést eredményező betegség kialakulásában fő kockázati tényező a középkori cukorbetegség, a középkori magas vérnyomás, az elhízás, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a depresszió és az alacsony iskolázottság – mutatták ki a szakemberek, akik szerint az Alzheimer-kóros esetek egyharmada olyan életmódbeli tényezőktől függ, amelyeken változtatni lehet.

A kapott adatok alapján megvizsgálták, hogy ezen kockázati tényezők csökkentése miként hatna az Alzheimer-kóros betegek számára.

Megállapították, hogy minden egyes tényező 10 százalékos csökkenése 8,8 százalékkal csökkentené a betegek számát Nagy-Britanniában, ez mintegy 200 ezerrel kevesebb beteget jelentene 2050-re – ismertette a tanulmányt a BBC honlapja.

Egyre több az Alzheimeres beteg

Szakemberek becslése szerint több mint 106 millió Alzheimer-kóros beteg lesz 2050-re világszerte, háromszor annyi, mint 2010-ben.

Bár nincs mód a betegség gyógyítására, tehetünk lépéseket azért, hogy csökkentsük a demencia kialakulásának kockázatát idősebb korban. Ismerjük a kockázati tényezőket, amelyek gyakran szorososan összefüggenek egymással – hangsúlyozta Carol Brayne, a Cambridge-i Egyetem Közegészségügyi Intézetének professzora.


A vércsoport befolyásolja, hogy kiújul-e a prosztatarák

2024. október 04.

Fotó: 123rf.com

A prosztatarák nagyobb valószínűséggel újul ki sikeres műtét után az A vércsoportú férfiaknál, mint a 0 vércsoportba tartozóknál – erre az eredményre jutott egy japán kutatás.

A Tokiói Orvosi Egyetem tudósai tanulmányukban először írták le, hogy a vércsoportnak szerepe lehet a prosztatarák kiújulásában. Kutatásukban kimutatták, hogy a 0 vércsoportú férfiaknál sebészi beavatkozást követően messze kisebb a daganatos betegség ismételt megjelenésének valószínűsége, az A vércsoportnál viszont 35 százalékkal nagyobb az esélye, hogy újfent kialakul a prosztatarák – adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap. A prosztatarák az európai férfiaknál a leggyakoribb daganatos betegség, csak Nagy-Britanniában évente 40 ezer új esetet diagnosztizálnak.

Az okokat kutatják

Ohno Josio, a Tokiói Orvosi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője elmondta: azt egyelőre nem tudják, miért jelent egyik vércsoport nagyobb kockázatot a kiújulásban, mint a másik, ám a felfedezés új utakra terelheti a prosztatarák kutatását.

A tanulmányt az Európai Urológiai Szövetség (EAU) e héten Stockholmban megrendezett éves kongresszusán ismertették. A kutatás során 555 prosztatarákban szenvedő pácienst követtek 2004 és 2010 között.

A vércsoportokat a vérben található különböző antigének és antitestek alapján kategorizálják. A hagyományos felosztás szerint az emberek A, B, AB és 0 vércsoportba sorolhatók.


Pontszerű bevérzéseket is okozhat a bőrön az alacsony vérlemezkeszám

2024. szeptember 02.

Normális esetben az immunrendszer védelmező szerepet tölt be, hiszen megóv bennünket a külső és belső károsító tényezőktől. Immuntrombocitopénia (ITP) esetén azonban támadást indít a vérlemezkék ellen, ami akár súlyos vérzéses szövődményekhez is vezethet. Dr. Halm Gabriella, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyász, hematológusa foglalta össze az ITP-vel kapcsolatos tudnivalókat.

Fotó: 123rf.comITP: az immunrendszer támadása a vérlemezkék ellen

Az immuntrombocitopénia vagy immuntrombocitopéniás purpura (röviden ITP) egy vérképzőszervi megbetegedés, melynek természetét nevének összetétele is elárulja. Az immun-összetétel arra utal, hogy a betegség hátterében autoimmun folyamat áll. A trombocitopénia pedig azt jelzi, hogy a betegség a trombociták (vérlemezkék) alacsony szintjével kapcsolatos, azaz a szervezet támadásának célpontjai a vérlemezkék (trombociták). ITP-ben a szervezet úgynevezett trombocitaellenes antitesteket termel, amelyek úgy kapcsolódnak a vérlemezkék felszínéhez, mintha azok „idegen” vagy behatoló baktériumok, vírusok lennének – magyarázza dr. Halm Gabriella.

A véráramban keringő, antitesttel borított trombocitákat a lép bontja le a falósejtek segítségével. A vérlemezkék idő előtti pusztulása miatt a vérlemezkék száma a normál tartomány (150 000-300 000 /ml) alá csökken, 50 000 alatti vérlemezkeszám esetén pedig jellegzetes, vérzéses tünetek is megjelenhetnek. 

Az apró pontszerű bevérzések, orr- és fogínyvérzés is árulkodó jel lehet

„Mivel a vérlemezkék alapvető szerepet játszanak a véralvadásban, ezért a beteg bőrén és a nyálkahártyáján minden észrevehető, különösebb ok nélkül számos apró, vöröses-lilás pontszerű (petechia) vagy ennél nagyobb bevérzések, szuffúziók jönnek létre (elsősorban az alsó lábszáron). Az érintettek gyakran tapasztalják sebeik, sérüléseik hosszantartó vérzését, de gyakoriak lehetnek a súlyos orrvérzések, az ajkak és a fogíny vérzései, valamint a súlyos vérvesztéssel járó, elhúzódó menstruáció is.”

Az ITP rövidebb ideig fennálló típusánál a vérlemezkék száma mikroliterenként 30-50 ezerre csökkenhet, ami azonban kezelés nélkül is képes visszaállni a normális szintre. Gyermekeknél általában röviddel egy-egy vírusfertőzést követően alakulhat ki, ami pár hónapon belül magától is rendeződik. Súlyosabb, életet veszélyeztető helyzet akkor áll elő, ha a vérlemezkék szintje 10 000 alá esik, hiszen ez esetben megnő a belső vérzések (koponyán belüli, gyomor-bélrendszeri, vesékben és a hólyagban kialakuló vérzések) kockázata. Felnőtteknél gyakoribb a krónikus forma.  Az ITP ezen formája éveken át is fennállhat. Általában 20 és 40 év közötti korosztályt érinti, és a normális vérlemezkeszint helyreállításához orvosi kezelésre is szükséges lesz. A krónikus ITP háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.


Hálás vagyok az empátiáért! - Sas Ági útja a reflexológiától a kineziológián át a szupertudatos önfejlesztésig

2024. szeptember 01.

Sas Ági már több, mint 15 éve foglalkozik önismerettel és terápiával. Útja és képzettségei révén olyan komplex terápiát tud nyújtani a hozzáfordulóknak, amelyek valódi megoldásokat jelentenek. Számára a kineziológia, az alternatív pszichológia, a Szeretet iskolájában tanultak, a Sors - és Életfeladat rendszer, az AFT - Vonzásmező technika, a Belső gyermek és az Enneagram karakterológia, a Tarot és a Symbolon kártyák valamint a szupertudatos önfejlesztés mind - mind egy eszköz, amellyel a hozzá fordulókat segítheti. Ahogy mondja, nincs is más lehetősége, hiszen az empátia olyan adottság, amely több mint egy érzés, kötelezettségeket is ró az emberre.  

Nagyon sok eszköz birtokába jutottál 15 év alatt. Milyen állomások voltak útközben?
Egy hosszú folyamat során jutottam el a terápiáig. Talán ma már nehéz elképzelni, de nem úgy történt, ahogy manapság lenni szokott. Nem egy divatot követve léptem erre az útra. Rengeteget fejlődtem az emberekkel való kapcsolataimon keresztül. Folyamatosan képeztem és képzem magam a jelenben is. Ez mindig fontos volt számomra. Bár főállásban 2007-től foglalkozom terápiával, a valóságban már kicsivel több mint 15 éve ezen a területen fejlesztem magamat.  Az utam valóban érdekes tanulási szempontból is. Az egész 1997-ben kezdődött egy reflexológiai tanfolyammal, amelyet az ETI-ben (Egészségügyi Képző és Továbbképző Intézet) végeztem. Amit aztán követett - szintén az ETI-nél - a teljes természetgyógyászati alapmodul, aztán a kineziológia.

A kineziológia, aminek ma már a mestere vagy. De nem elégedtél  meg ennyivel…
Ez így van, a kineziológia mind a 14 szintjét elvégeztem, ami az oktatói fokozatot  jelenti. Emellett tanultam AHA pszichológiát, a Mantra Természettudományi Főiskolán parapszichológiát, aztán a Szeretet Iskolája következett, ahol spirituális életvitel és életmód tanácsadás képzésen vettem részt. Ezt a folyamatot vittem tovább az életfeladat rendszer elsajátításával, és zártam le - legalábbis egyelőre - a szupertudatos önfejlesztéssel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...227