sub

Információk, érdekességek

Keresd a békét! mottóval kezdődik az idei Ars Sacra Fesztivál

2023. szeptember 17.

11 műfajban 400 ingyenes programmal várja a közönséget az Ars Sacra Fesztivál 2023. szeptember 16. és 24. között, határon innen és túl.  

Az első 17 év fontos időszak az ember életében, de az Ars Sacra is rengeteget nőtt, fejlődött, alakult ez idő alatt. „Végtelenül hálásak vagyunk Istennek, hogy rengeteg segítőkész emberrel, áldozatkész művésszel találkozhattunk, dolgozhattunk a szent célért! Célunk a különböző művészeti ágak segítségével felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást”, írták a szervezők.

Mintegy 180 program lesz Budapesten, a legtöbb az I., V., VII., IX., XI., XII., XIII. kerületben, és a többi település közül is kiemelnénk párat:

Miskolc város vezetőinek, civil szervezeteinek, művészeinek, egyházi vezetőinek csodálatos összekapcsolódásának lehetünk tanúi a borsodi megyeszékhelyen az Éltető Lélek Alapítvány szervezésében, melynek gyümölcseként megszületett a Miskolci Ars Sacra Fesztivál. Tíz napon át rengeteg színvonalas eseménnyel várják a vendégeket.

Nagyszebenben a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete révén a keresztény felekezetek, a zsidó közösség, a művészek összefogása valósult meg, közösen mutatják fel a Szépet, az Igazat, a Jót. Az együttélés, a béke szép példája, hogy négy nyelvű ars-sacra.ro honlapot hoztak létre. Nagyszeben hat történelmi egyház kilenc templomával, zsinagógával csatlakozik a nemzetközi rendezvényhez.

Nagyszebenről azt lehet mondani, hogy vallási szempontból egy ökumenikus város és kisebb-nagyobb történelmi viszontagságokon felül minden felekezet megtalálta a békés kibontakozási teret és hitének tanúságtételéhez szükséges ingatlanját, helyét. Ezek közül hat történelmi egyház - Római Katolikus, Evangélikus, Ortodox, Református, Görög Katolikus és a Zsidó Közösség - partnerségbe léptek és első alkalommal csatlakoznak a Nyitott Templomok Napjához, a Szakrális Sétákhoz és több, mint 10 kulturális műsor bemutatásával, három kiállítással gazdagítják a nemzetközi fesztivál programját.

A nagyszebeni vallási sokszínűség egy kitűnő helyszín, a fesztivál céljait követve felszínre hozni és bemutatni az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit, amelynek segítségével elérhető a spirituális egység, a lelki felemelkedés.

Kiemelt helyszín Bakonybél, Szent Gellért bakonybéli remeteségének 1000. évfordulójára emlékezve. A Szent Mauríciusz monostor kertjében országos képzőművészeti tárlat, a monostorban koncertek, kórusakadémia, emlékülés várja az érdeklődőket.

Izsák atya gondolatai a Gellért Ünnepről: „Gellért és Bakonybél – két név, amely éppen ezer évvel ezelőtt kapcsolódott össze a szent ember és a szent hely sajátos dialektikájában. Az Itáliából majd a magyar királyi udvarból elinduló, európai formátumú tudós és szellemi embert az ország egyik legrejtettebb völgyében megérinti a genius loci, majd hét év csendes, magányos élet után tovább folytatja keresését a teljesség felé, de itt hagyja saját lelkének máig kitapintható lenyomatát. Az ember és a hely nagybetűs Találkozását ünnepeljük: mi mással tehetnénk, mint találkozásokkal? Zenei korok és műfajok, hivatásos zenészek és amatőr énekesek, olaszok és magyarok, egyházi vezetők és egyszerű szerzetesek, vendégek és helyiek találkozásának lesz színtere a Bakony rejtett, zenével teli völgye szeptember 22. és 24. között. Szeretettel hívunk mindenkit, aki Gellért szellemében szeretne találkozni a hellyel és az itt élőkkel, ide látogatókkal.” (Dr. Baán Izsák perjel)


SZEBB-program a patikákban: A gyógyszerészek többet akarnak tenni a betegek jóllétéért!

2023. szeptember 10.

A gyógyszer szakértője a gyógyszerész, aki a helyes gyógyszerhasználatban magas szakértelemmel és empátiával tudja segíteni a beteget.  „Minek már beszednem ezt a maradék antibiotikumot? Elmúlt a gyulladásom!”„Szerintem fele annyi vérnyomáscsökkentőtől is lemegy a vérnyomásom!” Sajnos ismerősek ezek a hozzáállások a gyógyszerszedéshez, és a betegek nem tudják, hogy ezzel „láthatatlanul” mennyi kárt okoznak saját egészségükben! A „felhőben tárolt” receptek óta (EESZT) ellenőrizhető, hogy a betegek 15%-a ki sem váltja a gyógyszereit, vagy csak részlegesen. A krónikus betegek fele pedig a terápia első évének végére már nem vagy nem megfelelően szedi a készítményeket. Ezért fontos, sőt akár életmentő is lehet az a SZEBB-programnak nevezett kezdeményezés, amelyet a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) támogatásával dr. Somogyi Orsolya dolgozott ki és irányít, amely Magyarország összes gyógyszertárában segíti a betegeket tanácsadással, szakmai anyagokkal a gyógyszereik helyes használata érdekében. Ezzel szinte választ, megoldást, cselekvési tervet is adva a felhívásra, amelyet Dominique Jordan, a Gyógyszerészeti Világszervezet elnöke intézett a kormányokhoz, egészségügyi ágazatok döntéshozóihoz: „Engedjék, hogy a gyógyszerészek többet tegyenek!”

– A Gyógyszerészek Világnapjának szlogenje 2018-ban az volt, hogy: „A gyógyszerészek szerepe az egészségmegőrzésben, a helyes gyógyszeralkalmazás támogatásában.” Ehhez kapcsolódva a Magyar Gyógyszerészi Kamara már akkor elindított egy komplex, gyógyszertári adherenciafejlesztő program néven emlegetett lakossági kampányt, melynek szakmai megteremtője és koordinátora szintén dr. Somogyi Orsolya volt. Ennek a továbbfejlesztése a gyógyszertárakban most induló SZEBB-program, amelynek részleteiről kérdeztük a szakgyógyszerészt.

– Hazánkban is törekednünk kell arra, hogy a helyes gyógyszerhasználatot a lehető legmagasabb szintre fejlesszük. Mivel mi, gyógyszerészek vagy az első segítségi pont vagyunk, vagy az utolsó, de mindkét esetben lehetőségünk van erre. Ha elsőnek a gyógyszertárba tér be a beteg, és ott hozzánk, szakemberekhez fordul bizonyos panaszaival, enyhébb tüneteivel, akkor tulajdonképpen a gyógyszertáraknak egy iránymutató szerepük van. Ez az egész egészségügyi rendszerben is nagyon hasznos lehet, ha más szektorokat nem terhelünk le olyan problémákkal, amik a gyógyszertári tanácsadás szintjén is megoldhatók. Nyilván az is előfordul, hogy valaki receptre felírt gyógyszerekkel érkezik a patikába. Ilyenkor vagyunk mi az utolsó láncszem. Itt a gyógyszerészek rengeteget tudnak tenni annak érdekében, hogy azok a gyógyszerek, amelyek szükségesek, kiváltásra kerüljenek. A beteg úgy használja ezeket a gyógyszereket, hogy valóban eredményes legyen a terápiája, és nem utolsósorban a gyógyszerészeknek gyógyszerbiztonsági ellenőrzést is végezniük kell. Nagyon fontos, hogy mindez ne csak egyoldalú kommunikáció legyen, hanem a beteg is együttműködően vegyen részt a terápiájában, fogadja meg azokat a tanácsokat, amiket gyógyszerbiztonsági szempontból kap a gyógyszerésztől vagy az expediáló szakembertől.

– Miért fontos a betegnek ez a program?

– Úgy gondolom, hogy Magyarországon is van még hová fejlődni az egészségműveltség, és ezen belül is a gyógyszerek alkalmazása területén. Az teljesen érthető, hogy a beteg szemszögéből a gyógyszerhasználat más aspektusban jelenik meg, mint a szakember részéről. Mondok egy példát. Én mint gyógyszerész nyilván azt szeretném elérni, hogy a beteg helyesen használja a gyógyszerét, helyesen szedje, helyesen alkalmazza azokat az eszközöket, amelyek különböző gyógyszeres eszközök is lehetnek. De a beteg, amikor szembesül azzal, hogy rövidebb vagy hosszabb időre, akár élete végéig gyógyszert kell szednie bizonyos betegségére, neki első körben azt kell feldolgozni, hogy az egészsége megváltozott, életminőségi romlás jelenik meg nála. Ezért fontos, hogy a betegek irányába egy másfajta konzultáció is elinduljon. A betegségek jelentős része karbantartható, gyógyítható, megvan hozzá a megfelelő gyógyszer, így a gyógyszerszedést ne egy szükséges rossznak éljék meg a betegek, hanem segítségnek fogják fel. Egy kellően motivált beteg kellően együttműködő lesz a terápiájá-ban. Tehát fontos, hogy mi szakemberként közelebb kerüljünk a beteghez, de a beteg is közelebb kerüljön a szakemberhez, és egy jó együttműködéssel eredményes, biztonságos terápia legyen a végeredmény.


Cirkuszi artisták veszik birtokba a várost

2023. szeptember 10.

Fotó: Adolfné Marder ÉvaNem semmi látványban lehetett része annak, aki ma délelőtt a budapesti Erzsébet téren járt: artisták lepték el az óriáskereket. De a lényeg nem a fővárosban lesz: hamarosan izgalmas és formabontó kortárs cirkuszi előadások bukkannak fel Veszprém különböző közterein.  

A Together! cirkuszművészeti sorozat egyediségét adja, hogy az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre. A különleges performanszok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként, a budapesti Inspirál Cirkuszközpont szervezésében válnak valóra Veszprémben szeptember 17-23. között. Négy ország cirkuszművészei alkotnak közösen négy köztéri előadást, négy napon, a város négy különböző közterén.

A program szervezője a budapesti Inspirál Cirkuszközpont csapata, akik a kortárs cirkusz, az „újcirkusz” hazai terjesztése terén vállalnak már 20 éve kimagasló szerepet. „Annak idején azzal a küldetéssel hívtuk életre az Inspirál Cirkuszközpontot, hogy erős művészeti profil kialakításával igyekezzünk egy nyitott alkotótérrel, inspiráló előadások létrehozásával népszerűsíteni a kortárs cirkuszművészetet” – mondta Gallyas Veronika, a cirkuszközpont vezetője.

A veszprémi előadássorozat nemzetközi csapatában – a hazai művészek mellett – részt vesznek majd a Kijevi Cirkuszakadémia cirkuszművészei, valamint görög artisták a Monokyklo stúdió szervezésében. A művészeti munkát pedig a francia Albin Warette, a toulousi cirkuszegyetem dráma tanára, színész és színházi rendező vezeti. „A Together! cirkuszművészeti sorozatot nemrég nagy sikerrel mutattuk be a görögországi Elefsinaban, mely Veszprém mellett idén szintén és Európa Kulturális Fővárosa, így a két előadás egyfajta hidat képez a két főváros között” – tette hozzá az Inspirál Cirkuszközpont vezetője.


Hányféle éhségtípust ismerünk?

2023. augusztus 28.

Fotó: pixabay.com

A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően. 

1. A sejtek éhsége

Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.

– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van

2. A szem éhsége 

Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.

– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…

3. A fül éhsége

Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…

A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.


Évekig élt sült krumplin, szinte teljesen megvakult egy tinédzser

2023. augusztus 11.

A fotó illusztráció: 123rf.com

Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit és burgonyaszirmot evett – írta a BBC News.

A fiú 14 évesen került orvoshoz, mert fáradtnak és gyengének érezte magát. Az általános iskola után étrendjét kizárólag sült krumpli, chips, fehér kenyér és alkalmanként egy-egy szelet sonka vagy kolbász alkotta.

Az orvos akkor B12-vitamin hiányt állapított meg nála és étrend-kiegészítőket írt fel neki, ám a fiú nem tartotta be az utasításokat és nem is változtatott egyhangú étrendjén.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált esettanulmány szerint a fiú három évvel később a Bristoli Szemkórházba került, ahol előrehaladott látásvesztést diagnosztizáltak nála.

Kezelőorvosa, Denize Atan elmondta, hogy a fiú étrendjét továbbra is sült krumpli, burgonyachips, fehér kenyér és alkalmankénti sonka, valamint kolbász tette ki, és szinte egyáltalán nem fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget.

Atan szerint a fiú mindezt azzal magyarázta, hogy egyszerűen undorodik bizonyos textúrájú ételektől, csak a hasábburgonyáról és a chipsről érzi úgy, hogy meg akarja és meg is tudja enni.

Az orvosok számos fontos vitamin – köztük a B12 – és ásványi anyag hiányát állapították meg a fiúnál, aki nem volt sem kövér, sem sovány, de súlyos alultápláltsággal küzdött. „A csontjaiból kivesztek az ásványi anyagok, ami egészen megdöbbentő az ő korában” – jegyezte meg Atan.

A fiúnál olyan mértékű látásvesztést állapítottak meg, hogy hivatalosan vaknak számít. Atan szerint a fiú látását vakfoltok nehezítik, amelyek miatt nem tud vezetni, gondjai vannak az olvasással, a tévénézéssel és az arcfelismeréssel. „Ugyanakkor képes egyedül sétálni, mivel a perifériás látása megmaradt” – tette hozzá a szakember.

A fiú betegsége, a táplálkozással összefüggő látási neuropátia kezelhető, amennyiben időben diagnosztizálják. Ha azonban túl sokáig kezeletlen marad, akkor a látóideg axonjai elhalnak és maradandó károsodás alakul ki


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...217