sub

Információk, érdekességek

8 zsírégető szuperélelmiszer

2023. szeptember 18.

Fotó: 123rf.com

Válogatás igazi vitamin és ásványi anyag koncentrátumokból, melyek könnyen emészthetők, alacsony a kalóriatartalmuk, és gyorsítják a zsírégetést. Bőven fogyasszunk belőlük!

1. Káposzta: probiotikus hatás

„Szuperélelmiszer”, gazdag tápanyagforrás, hatékony méregtelenítő, alacsony kalória tartalommal (átlagosan 25 Cal/100 gr) és telve sejtvédő hatású összetevőkkel. Ilyen közülük a glükozinolát nevű kénvegyület, amely véd a tüdő, szív és emésztőrendszer megbetegedései ellen, erősíti az immunrendszert.

A tejsavas erjesztéssel tartósított (laktofermentált) savanyú káposzta jelentős szerepet játszik a bélflóra állapotának helyreállításában, a felszívódási zavarok és az emésztőrendszeri problémák enyhítésében.

2. Víz, a salakanyagok „eltakarítója” 

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás jelentős szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében is. Felgyorsítja az anyagcsere-folyamatot, melynek nyomán segít eltávolítani a sejtjeinkben lerakódott salakanyagokat.

Ami a csapvíz fogyasztását illeti, a szakemberek szinte mindenütt ajánlják, de ha pl. regionálisan probléma merül fel a vízminőséggel kapcsolatban, ,kerámia. vagy aktívszenes szűrőbetétű vízszűrő készüléket használjunk. Így megőrizhető a vezetékes víz kedvező ásványi anyag tartalma, viszont az esetleges szennyező anyagok kiszűrhetők.


Cél a lapos has: éhezés nélkül

2023. szeptember 12.

Sokunk vágyik lapos és feszes hasra – de lehetőleg koplalás nélkül. Tudatos táplálkozással, hasznos beidegződésekkel, továbbá induláskor az okok feltárásával  ez megoldható. Fogadjunk meg néhány jó tanácsot a kívánt alakú has eléréséhez és megtartásához.

Fotó: 123rf.comFelmérések szerint a nők körében a komplexust okozó tényezők közt a hasra hízás az első helyen szerepel. Hiszen a kövérkés has lehet puffadt, túl puha, még gyakran fáj is, és ami a fő baj, hogy nem esztétikus. További rossz hír, hogy általában nehezebb lefogyni belőle, mint a comb vagy a fenék esetében. Ráadásul egyes családokban a hasra hízás örökletes…Még ha nehéz is a genetika ellen küzdeni, helyes gesztusok elfogadásával, több figyelemmel laposabbá, rugalmassá, feszesebbé  tehetjük a hasunkat.

Vizsgáljuk felül szokásainkat

Finomíthatjuk derékvonalunkat célzott diétával, koplalás nélkül, miközben elfelejtjük rossz táplálkozási szokásainkat, melyektől felfúvódik a hasunk és hízunk. Fontos, hogy fordítsunk több időt az ételek ízlelgetésére, a tudatos evésre, az alapos rágásra. De arra is legyen időnk, hogy maradjunk étkezés után is egy ideig ülve, ezzel csökkentve a puffadás kockázatát, és érezzük a jóllakottságot. Egyszerű szokás, de sokan mellőzik, a leggyakrabban a sietésre hivatkozva…

Helyes reflexek a hasi zsír eltüntetésére
Csökkentsük az étel erjedése okozta „kövér has” hatást

Étkezés után az erjedési folyamat normális, a vastagbélben megy végbe. A kiegyensúlyozatlan bélflóra az erjedés (fermentáció) során hasi fájdalmat, puffadást, gázképződést, idővel kövér hasat okozhat. Egyes felmérések szerint a nők 80%-a kitett ennek a jelenségnek.

Ez történik például, ha FODMAP (fermentálható oligo-, di- és monoszacharidok, valamint poliolok) tartalmú ételeket fogyasztunk, így cukrokat, melyek a lapos has ellenségei az érzékeny bélrendszerrel rendelkező személyeknél (is). Megtalálhatók egyes gyümölcsökben (datolya, alma, körte..), zöldfélékben (csicseriborsó, hagyma, kelkáposzta..), sajtokban, üdítőkben stb.

Vegyük figyelembe a hormonok szerepét

A kiegyensúlyozatlan hormonháztartás is hasi hízáshoz vezethet. Nőknél pl. a menopauza idején, amikor csökken az ösztrogén hormon szintje, ez hamar bekövetkezhet. Vagy nem megfelelő fogamzásgátló szedése (erről mindig konzultálni kell nőgyógyásszal) és más hormoningadozás is szerepelhet az okok közt..

Elengedhetetlen a sófogyasztás mérséklése (a vízvisszatartás csökkentésére) és a kellő mennyiségű protein-bevitel. Ugyanis a bőr és az izmok egyik fő alkotóeleme a kollagén, mely fehérjékből áll. Ezenkívül a feszes has elérése a bőr és az izmok állapotával is természetesen  összefügg: a kemény, izmos has jobb tartást biztosít. Előny még, hogy a proteinek emésztése több energiát igényel


Hiába a sport, ha közben zsíros ételeket fogyasztunk

2023. szeptember 08.

Habár a magyarok több mint kétharmada legalább alkalmanként végez valamilyen testmozgást,minden második ember valamilyen mértékű túlsúllyal küszködik – derült ki a Walmark Egészség Index felméréséből.

Fotó: 123rf.comImádjuk a zsíros sajtokat, az olajban kisütött ételeket és alig iszunk folyadékot. A felmérés arra is rámutatott, hogy a mozgáshiányos életmód hátterében elsősorban az idő- és energiahiány áll, de sokan bevallották, hogy egyáltalán nem szeretnek sportolni.Íme, a közel 6000 résztvevővel készült teszt eredményei a sport és a táplálkozás közötti összefüggésről!

Fontos a mozgás?

A megkérdezettek 72%-a legalább alkalmanként sportol valamit, majdnem minden második embernek pedig a rendszeres testmozgás a mindennapok része.

A Walmark felmérése szerint azoknál, akik egyáltalán nem mozognak,a legtöbbször (46%) idő- vagy energiahiány áll a háttérben, de többen nyíltan (23%) bevallották, egyáltalán nem szeretnek sportolni.

Annak ellenére, hogy minden második ember ülőmunkát végez, és sokan (27%) több mint 6 órán keresztül nézik a számítógép képernyőjét, a megkérdezettek több mint negyede egyáltalán nem végez fizikai gyakorlatokat. Holott a mozgásszegény életmód köztudottan egészségtelen, és már napi fél óra séta vagy biciklizés beiktatásával is csökkenthetjük a negatív hatásokat.

Sport és túlsúly

Habár a teszt alapján a testmozgás tekintetében jól állunk, nem ilyen biztató a helyzet annak kapcsán, hogy mi kerül a tányérunkra. A Walmark felmérésének eredménye szerint a magyarok 81%-a rendszeresen fogyaszt magas fehérje tartalmú ételeket, ugyanakkor a válaszadók majdnem kétharmadának étrendjét gyakran alkotják zsíros és nehéz, olajban kisütött, illetve füstölt ételek, halat pedig alig (24%) fogyasztunk.

Az edzés és a magas fehérjebevitel nem jelentenek garanciát az egészséges testsúly kialakítására, az ételeink elkészítésének módjára is fontos ügyelnünk. A sportkedvelő kitöltők körében pedig különösen meglepő, hogy a lakosság több mint harmada (35%) 1,4 liter folyadéknál is kevesebbet iszik naponta, amely jóval az általánosan ajánlott napi mennyiség alatt van.

A helytelen táplálkozás és a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is hozzájárulhat ahhoz, hogy hiába sportolnak a magyarok, minden második válaszadó (58%) küzd valamennyi súlyfelesleggel, míg csupán 38% ideális testalkatú.


Mit egyek, ha epebeteg vagyok?

2023. szeptember 05.

Epehólyag anatómiai képeAz epehólyag (vesica fellea) a máj alatt elhelyezkedő, zöldes színű, körte alakú, páratlan, üreges szerv. Ha az epefolyadék kiürülése az epehólyagból akadályozott, vagy az epe összetétele megbomlik, kőképződés és gyulladás alakulhat ki.

A máj által termelt napi 1–1,5 liter epefolyadék az étkezések közti szünetben az epevezetéken keresztül az epehólyagba folyik, ott tárolódik, és közben koncentrálódik.

Az epe szerepe:

  • fontos szerepet tölt be a zsírok emésztésében azáltal, hogy a zsírokat kicsiny zsírcseppekké alakítja át, ezzel is segítve az emésztés folyamatát;
  • az epében található epesók növelik a koleszterin, zsír, zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) oldhatóságát és azok felszívódását, továbbá serkentik a vízkiválasztást a vastagbélben, amely a béltartalom továbbhaladását segíti elő.

Leggyakoribb epebetegségek: epekőbetegség (cholelithiasis), akut és krónikus epehólyag-gyulladás (cholecystitis), epeútgyulladás (cholangitis), illetve -elzáródás.

Epekőbetegség

Az epekő az egyik leggyakoribb gastrointestinalis betegség a nyugati populációknál. Hozzávetőlegesen a kövek 80%-át koleszterintartalmú, a fennmaradó 20%-ot pedig pigmentkövek alkotják. Az epekő képződése több tényező együttes eredményeképpen jön létre. Bizonyított, hogy az étrendi tényezők befolyásolják a koleszterinkövek kialakulásának kockázatát, mint például a koleszterin-, telítettzsír-, transzzsírsav-tartalom, finomított cukrok és esetlegesen a hüvelyesek.
Emellett az elhízást is kockázati tényezőként tartjuk számon a kőképződés kialakulásánál.

Miért alakul ki a kő?

Élettani szempontból a kőképződés oka, hogy a telített kolloidoldatból (epe) pangás vagy más ok miatt kristályosodási folyamat indul el, és ez vezet epehomok- vagy epekőképződéshez. Az epehólyagban a kőképződés gyakran jár együtt a gyulladással. Az epekő alapanyaga lehet koleszterin, bilirubin vagy vegyes kő. Az epekő előfordulhat egymagában, de nem ritka a több (100–120) kő sem.

Az epekő tünetei

Az epekő nem minden esetben jár tünetekkel, így sokszor több évig észrevétlen maradhat. Ha azonban elmozdul a helyéről, ingerli a nyálkahártyát, heves görcsös fájdalmat okoz. A közös epevezetékbe ékelődött kő gátolni tudja az epeelfolyást, így az elfolyás akadálya miatt az epefesték bejut a vérkeringésbe és sárgaságot okoz.

Előfordul, hogy elzáródáskor az epefesték nem színezi be a székletet, ezért világos agyagszínűvé válik. Epepangáskor az erősen kitágult epehólyag esetenként perforálódhat, amely súlyos hasi katasztrófához vezethet.


Fodros kel – a vitaminforrás

2023. augusztus 27.

Fotó: 123rf.com

A leveles kel (vagy fodros kel, latin nevén: Brassica oleracea) igazi szuperélelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöldleveles és sárga színű zöldségek királyának is nevezik.

A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

Többféle kel létezik – kisebb, nagyobb, zöldebb és lilásabb, fekete kék, vörös, zöld. Létezik bőrösen vastag levelű „toszkán” és lapulevélszerű portugál rokon (couve galega). Egyfajta őskáposzta, melynek nincsen „feje”, levelei szabadon nőnek. Sok európai országban használják mindennapi ételekhez, Portugáliától Angliáig.

Miyen tápanyagokban bővelkedik a fodros kel és milyen pozitiv hatással van a szervezetünkre a fogyasztása?

A fodros kelnek igen alacsony a szénhidrát és kalóriatartalma, viszont nagy mennyiségű kálciumot, C-vitamint, folsavat, vasat, mangánt, káliumot, rezet, béta-karotint, rostot, luteint és az összes esszenciális aminósavat, valamint az egészség és szívvédő omega-3 és omega-6 zsírsavakat a legkönnyebben hasznosuló formában tartalmazza. Kéntartalmú hatóanyagai is vannak, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek megelőzésében.

100 gramm fodros kel a szervezet vitaminszükségletének a 200%-át fedezi!

A brokkolihoz hasonlóan enyhe hőhatásnak kitéve sem veszít sokat tápanyagaiból, sőt ezen antioxidánsok jól tűrik a fagyasztást is.

Fagyasztás után kissé édeskéssé válik az ize, így még változatosabban felhasználható. Tőlünk északnyugatra (mint minden káposztafélét), ezt is szívesen fogyasztják húsokkal. Akinek gyorsabb az anyagcseréje és fogyaszt húst, annak javaslom is kipróbálásra… de nagyon finom tojásrántottába szórva vagy simán magokkal és olajokkal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...269