sub

Információk, érdekességek

Megfelelő táplálkozással lassítható az időskori szellemi hanyatlás

2025. november 03.

Fotó: freepikAz életkor előrehaladtával az éhség és szomjúságérzet szabályázásában zavar lép fel. Csökken az ízérzékelés, mérséklődik a nyáltermelés, és romlik a szaglás is. Ezért az idős emberek jelentős részét veszélyeztetheti a kiszáradás és az alultápláltság. A gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag és a keringést támogató étrend ugyanakkor védő hatással lehet az agyműködésre, és csökkentheti az időskori demenciák kockázatát is.

Az időskori étvágycsökkenés nem válogatósság, hanem az öregedés természetes velejárója. Az évek múlásával az agy éhség- és szomjúságérzetet szabályozó központjai kevésbé működnek hatékonyan. Romlik a szaglás, csökken a nyáltermelés, az édes és sós ízek kevésbé érzékelhetők, és sok gyógyszer mellékhatása is étvágycsökkentő. 


A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Fotó: egycseppfigyelem.huCsokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.


Propolisz tinktúra a konyhában a természetesség jegyében

2025. október 18.

A gasztronómia világában egyre több olyan alapanyag jelenik meg, amely nemcsak ízével, hanem az egészségre gyakorolt hatásaival is kitűnik.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A méhek által gyűjtött és feldolgozott propolisz ebből a szempontból különleges helyet foglal el.

A propolisz tinktúra ma már nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem egyre gyakrabban tűnik fel kreatív kulináris receptekben is, a természetes ízek és a tudatos életmód tökéletes kombinációjaként.

A propolisz titka a konyhában

A méhek által előállított propolisz eredetileg a kaptár fertőtlenítését szolgálja, de emberi felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

Az utóbbi években a propolisz tinktúra felhasználása a konyhában is egyre népszerűbb: salátákhoz adva különleges, enyhén fanyar ízt biztosít, italokban pedig harmonikusan kiegészíti a citrusos vagy mézes jegyeket. Nem csupán ízesítő, hanem természetes antioxidáns-forrás is, amely támogatja az immunrendszert.

Propolisz tinktúra felhasználása a mindennapi főzésben

Azok számára, akik nemcsak ízletesebbé szeretnék tenni az ételeiket, de táplálóbbá is, a propolisztartalmú tinktúra remek kiegészítő. Különösen jól illik:

  • friss zöldségekből készült öntetekhez,
  • gyümölcsös desszertekhez,
  • mézes italokhoz és teakülönlegességekhez.

A propolisz tinktúra felhasználása hideg ételeknél ajánlott leginkább, hiszen így őrizhetők meg a benne található aktív hatóanyagok. Például egy egyszerű joghurtos öntetben vagy mézes-citromos limonádéban pár csepp máris különleges karaktert ad.

Egyre több gasztroblogger számol be arról, hogy a propolisz tinktúra különleges ízmélységet szolgáltat a smoothie-kban vagy a gyümölcslevekben is. Emellett izgalmas kísérletek születtek már sajttálak mellé kínált mézes szószokban is, ahol a természetes édes és mély jegyek harmonikusan találkoznak.


Prosztatabarát étrend

2025. október 14.

Fotó: azerbaijan_stockers | freepikA bőséges folyadékfogyasztás, a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend csökkenti a prosztatagyulladás és a megnagyobbodás kockázatát.

Tudatos folyadékbevitellel lehet enyhíteni a tüneteket, de nem mindegy, hogy mit tartalmaz a bevitt folyadék. Az alkohol- és a koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, gyakori vizelési ingert váltanak ki, ezért ezeket célszerű kerülni. A bőséges (2,5–3l) vízfogyasztást célszerű egyenletesen elosztani a nap során. Mivel a heveny prosztatagyulladásra jellemző a magas láz, a fájdalom és az elesettség mellett, ezért a bőséges folyadék pótolja a láz miatt elveszített vizet és ásványi anyagokat.

Bizonyított étrendi prevenció

A kímélő, több apró étkezés enyhíti a tüneteket. Egy 2015-ös tanulmány több olyan kutatást elemzett, amelyek a mediterrán étrend egyes összetevőinek hatását vizsgálták a prosztataproblémák kialakulására:


Életmódváltás ősszel?

2025. október 13.

Táplálkozási hibák, amelyeket egy dietetikus sosem követne el

Fotó: freepikSzeptemberben nemcsak a falevelek, hanem velük együtt azok a kifogásaink is lehullhatnak, amelyekkel sikerült eddig elodázni a mozgást és a tudatosabb étkezést. A BioTechUSA idei Back to the Gym elnevezésű kampánya éppen ebben az elhatározásunkban nyújthat segítséget, ugyanis mind az edzőterembe való visszatéréshez, mind pedig a helyes táplálkozás kialakításához gyakorlati útmutatóval és 15 %-os vásárlási kedvezménnyel szolgál. A kampány jótékony nagykövetei: Oczella Eszter és Kiss Jenő, valamint a cégcsoport dietetikus szakértője is abban támogatnak, hogy megbízható iránymutatást kapjunk az életmódváltáshoz. Az elhatározásunkhoz pedig külön plusz erőt adhat, hogy a kampány részeként ismét jótékony célt is támogathatunk.

Formába lendülés, okosan: trükkök, amiket a legjobbak is alkalmaznak

A kampány jótékony nagykövetei Kiss Jenő IFBB Pro, 2x Mr. Univerzum és Oczella Eszter IFBB BIKINI PRO versenyző hasznos tanácsaikkal világítottak rá arra, hogy a formába lendülés titka nem a csodaszerekben vagy villámdiétákban rejlik, hanem a tudatosságban. A két meghatározó ikon öt pontban osztotta meg, mely tanácsokat érdemes megfogadni a sikeres életmódváltáshoz:

  • Tisztán megfogalmazott, reális célokkal induljunk el, amelyek valóban teljesíthetők és hosszú távon is motiválnak bennünket.
  • Készítsünk átgondolt, túlzásoktól mentes edzéstervet, amely biztos és kivitelezhető kapaszkodót nyújt.
  • Kezdőként vagy újrakezdőként fókuszáljunk a teljes testes edzésekre, ismerjük meg az alapgyakorlatokat, lassan és fokozatosan terheljük egyre inkább a testünket.
  • Ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem, ami a regeneráció és a sérülésmegelőzés alapja.
  • A siker nem csak az edzésen múlik: a tudatos táplálkozásban és a megfelelő pihenésben éppúgy ott rejlik a fejlődés kulcsa, mint a súlyzók emelgetésében vagy a kardió edzésekben.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...303