sub

Információk, érdekességek

Képtelen lefogyni? Ezek állhatnak a hátterében

2014. december 09.

Számtalan nő és férfi állandó, illetve vissza-visszatérő problémája a súlya, ugyanis bárhogy is igyekeznek, képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól. Sokszor hiába a divatos diéták és a mozgás, az álomalak elérése lehetetlen célnak tűnik. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ennek okait vette sorra. 

PCOS, inzulinrezisztencia

Manapság egyre több nőnél diagnosztizálnak inzulinrezisztenciát, amit a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Hogy megértsük a betegséget, tudni kell, hogy az inzulin szerepe az, hogy ha megemelkedik a vércukorszint, akkor azt visszaállítja a normális tartományba. IR esetén a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, és hogy megfelelő legyen a vércukorérték, a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint termel, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont specialistája.

A megemelkedett inzulinszint hatására azonban a petefészek működése is zavart szenved, és kialakul a PCOS. Ekkor a petefészek túl sok androgén hormont termel, és ez megakadályozza a normál tüszőérést-és repedést, így kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki a petefészekben.

Sajnos az állapot jelentős túlsúlyt eredményezhet. A legújabb kutatások szerint a magyarázat erre az, hogy PCOS esetén nem termelődik elegendő adiponectin, mely a zsír és a cukor feldolgozásáért lenne felelős.

Cukorbetegség: az inzulinrezisztencia kezeletlen esetben könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mivel a magas inzulinszint miatt az illetőt gyakrabban kínozza éhség, ezért is jár sokszor kéz a kézben az elhízás és a cukorbetegség.


Őszi-téli időszak betegség nélkül?

2014. december 02.

Nem lehetetlen küldetés, csak egy kis odafigyelés és az immunrendszer erősítése szükséges ahhoz, hogy betegség nélkül átvészeljük a következő hónapokat. 

Ehhez az optimális állapothoz viszont tenni is kell valamit. A kulcsszó az immunrendszer, ami a szervezetünk védekezőrendszere.

Mi az a természetes és szerzett immunitás?

A kórokozók elleni védelmünk két fő részből áll: természetes és szerzett immunitásból. Előbbit minden élőlény megszerzi az előző generációktól, ezek öröklött készségek. Európa lakosságának jelentős részét nem háborúk, hanem járványok irtották ki, és ez a XX. századra is érvényes. Ám ezek a járványok nem múltak el nyomtalanul: amikor az élőlények találkoznak egy kórokozóval, viszonylagos védettséget szereznek vele szemben, és a túlélők átadják az információkat utódaiknak.

A másodlagos védelmet az előbbire épülő szerzett immunitás adja, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezet teljesen védett mindenfajta kórokozóval szemben.


Hogy ápolják a fogukat a magyar fogorvosok?

2014. november 25.

ápolják a fogukatÁtlagosan naponta két-három alkalommal mos fogat egy magyar fogorvos, kedveli az elektromos fogkefét, egyébként pedig a kis fejű, sűrű és puha sörtéjű fogkefére esküszik. A fogkrém mindegy milyen, csak legyen jóízű. 

Többek között ez derült ki abból a felmérésből, melyet a fogászat hónapja kapcsán Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, az elrontott és speciális inplantációs esetek szakértője végzett 200 kollégája körében. 

“November a fogászat hónapja és a felméréssel szeretnénk felhívni a figyelmet a szájápolás fontosságára, mert az Egészségügyi Világszervezet WHO felmérése szerinta szájüregi daganatok tekintetében világelsők vagyunk. Megfelelő szájápolással ezek a megbetegedések megelőzhetők lennének. Úgy gondoltuk, hogy nincs hitelesebb annál, ha mi fogorvosok vallunk arról, hogy mit csinálunk, hogy ne legyen rossz fogunk” - mondta Dr. Czinkóczky Béla.


Az életmentő D-vitamin – 2. rész

2014. november 18.

D-vitaminMennyi az annyi? Kinek, mennyi D-vitaminra van szüksége? 

TUDTA-E, HOGY

  • nyáron fürdőruhában történő napozáskor a bőr enyhe pirulását okozó napsugárzás hatására 10–20 000 NE D-vitamin képződik a szervezetben.
  • a fekete bőrű embereknek öt-tízszer több napsugárzásra van szükségük ugyanannyi D-vitamin képzéséhez.
  • a D-vitamint a szervezet két–három hónapig raktározza.
  • a D-vitamin napi dózisa a 2012-es hazai konszenzus alapján 200 NE helyett 1500-2000 NE.
  • ha megnézünk egy élelmiszercímkét, az ott feltüntetett D-vitamin ajánlott napi beviteli értéke (RDA) % a 200 NE-hez van viszonyítva.

D-vitamin-szint ellenőrzése a vérben

A vizsgálathoz vérmintát vesznek, a D-vitamin a vérszérumból és a vérplazmából egyaránt mérhető. A D3-vitamin féléletideje a keringésben két nap, a szervezet két-három hónapig raktározza a zsírszövetekben.

Normál értéke: Egy egészséges felnőtt vérében a plazma D-vitamin [25(OH)D] értéknek optimális esetben 40 és 70 ng/ml (100–175 nmol/l) között kell lennie. A 30 és 40 ng/ml közötti érték alacsonynak tekinthető, 30 ng/ml alatt D-vitamin-hiányról beszélünk. A D-vitamin szint felső határa 100-125 ng/ml fölött van, ennél magasabb koncentráció mellett már fennállhat a D-vitamin mérgezés veszélye.


Az életmentő D-vitamin – 1. rész

2014. november 18.

Állandóan azt halljuk: a magyarok D-vitamin ellátottsága kritikus. De tudjuk, mi is az a D-vitamin (ami valójában hormon), miért olyan égetően fontos az emberi szervezet számára, és hogy juthatunk hozzá a legbiztonságosabban? Ezekről szól mai két cikkünk! 

A Derült égbolt vitaminja

  • A kezdetek…

A D-vitamin-hiány csonttünetei már az ókorban ismertek voltak, azonban részleteiben csak 1650-ben F. Glisson írta le. A csukamájolajat (amely valójában a tőkehal májának olaja) hosszú időn keresztül gyógyszerként használták a D-vitamin hiány kezelésére, azonban először csak 1824-ben D. Scheutte írta fel kezelésként.
A betegség első tudományos megközelítése McCollum és munkatársai nevéhez fűződik. 1914-ben vajzsírból egy zsírban oldódó alkotóelemet izoláltak, amelyet később „A-vitamin”-nak neveztek el. Az egészséghez szükséges zsírban oldódó alkotóelemek után kutatva Mellanby 1919-ben zsírszegény tejen és kenyéren élő kölyökkutyákon megfigyelte a csontbetegség kialakulását. A táplálékhoz hozzáadott vajzsír, vagy csukamájolaj csökkentette a betegség kifejlődését.
A kulcskísérletet 1922-ben McCollum és munkatársai végezték, amikor megfigyelték, hogy a felhevített tőkehalmájolajban az oxidáció során az A-vitamin megsemmisül, de a csont növekedéséért felelős alkotóelem nem. Ezt a hőálló, zsíroldékony alkotóelemet D-vitaminnak nevezték el.
Időközben, egy teljesen más gyógymód látott napvilágot a D-vitamin-hiány kezelésére. 1921-ben Hess and Unger megfigyelték, hogy „ a D-vitamin-hiány előfordulása szoros összefüggést mutat a napfény szezonális változásával”. Chick és munkatársai az előbb említettek alapján azt állították, hogy a napfénnyel ugyanolyan jól lehet kezelni a D-vitamin-hiányt, mint a csukamájolajjal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...929394...165