sub

Információk, érdekességek

A túlsúly szívelégtelenséghez vezet

2009. január 23.

Legritkábban a súlyfelesleggel nem rendelkezõ résztvevõkben alakult ki szívelégtelenség.

 

 

A kövér és mozgásszegény életmódot folytató férfiak négyszer nagyobb eséllyel szenvednek szívelégtelenségben, mint a sportos és normál testsúlyúak - olvasható a Circulation címû folyóiratban.


A kávé védhet a szájráktól

2009. január 11.

A kávéivás csökkenti a szájüregi- és a torokrák kialakulásának kockázatát a japán lakosok körében.
 
Toru Naganuma, a Tohoku Egyetem munkatársa és csoportja egy 38 000 résztvevõre kiterjesztett, a japán népesség adatait tartalmazó tanulmányt elemzett, amely az egészségügyi állapot mellett az életvitelre, étkezésre vonatkozó információkat is tartalmaz. A 40 és 64 év közötti résztvevõk körében a követéses vizsgálat tizenhárom éve alatt 157 esetben alakult ki a száj, a garat vagy a nyelõcsõ rákja.

Az édességek története

2009. január 01.

A mai kekszek, a sütemények, a csokoládé és a cukrászáruk története az emberiséggel egyidõs. Az õsember mézzel és édes gyümölcsökkel elégítette ki az édes íz iránti természetes igényét. A városi civilizációk kialakulása idején ugyancsak a méz és a gyümölcsök voltak az édességek fõ alapanyagai, amelyeket különbözõ formában fogyasztottak az egyiptomi, arab, kínai, görög és római kultúrákban.

Létfontosságú vitaminok

2008. december 26.

Hogyan tudjuk megõrizni ételeink vitamintartalmát fõzés-sütés közben?

 

 

A téli hónapokban megfázástól, fáradtságtól tartva sokan figyelünk oda a megfelelõ vitaminbevitelre. De tudjuk, hogy melyik vitaminból mennyire van szükségünk? Friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk szívesebben, vagy biztos, ami biztos alapon inkább vitaminpótlókhoz nyúlunk? Ismerjük meg a vitaminokat, fogyasszuk tudatosan õket, és csak akkor pótoljuk azokat, ha tényleg szükséges, hisz a vitamin kincs.


Gyógyíthat az étel is?

2008. december 11.

Az ételeknek ugyanolyan hatása lehet a sejtekre, mint a hormonoknak.

 

 

A VIB kutatói a belga Leuveni Katolikus Egyetemmel együtt egy fontos, új mechanizmust fedeztek fel, melynek segítségével a sejtek képesek a tápanyagokat felismerni. A folyamat, mint kiderült azonos módon zajlik le, és a hatás is ugyanaz, mint mikor a sejtek mûködése hormonok által szabályozódik. Ez a felfedezés többet is elárulhat arról, szervezetünk miképp reagál különbözõ táplálékokra, továbbá alapját képezheti új gyógyszerkutatásoknak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...262263264...297