sub

Információk, érdekességek

Az édességek története

2009. január 01.

A mai kekszek, a sütemények, a csokoládé és a cukrászáruk története az emberiséggel egyidõs. Az õsember mézzel és édes gyümölcsökkel elégítette ki az édes íz iránti természetes igényét. A városi civilizációk kialakulása idején ugyancsak a méz és a gyümölcsök voltak az édességek fõ alapanyagai, amelyeket különbözõ formában fogyasztottak az egyiptomi, arab, kínai, görög és római kultúrákban.

Létfontosságú vitaminok

2008. december 26.

Hogyan tudjuk megõrizni ételeink vitamintartalmát fõzés-sütés közben?

 

 

A téli hónapokban megfázástól, fáradtságtól tartva sokan figyelünk oda a megfelelõ vitaminbevitelre. De tudjuk, hogy melyik vitaminból mennyire van szükségünk? Friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk szívesebben, vagy biztos, ami biztos alapon inkább vitaminpótlókhoz nyúlunk? Ismerjük meg a vitaminokat, fogyasszuk tudatosan õket, és csak akkor pótoljuk azokat, ha tényleg szükséges, hisz a vitamin kincs.


Gyógyíthat az étel is?

2008. december 11.

Az ételeknek ugyanolyan hatása lehet a sejtekre, mint a hormonoknak.

 

 

A VIB kutatói a belga Leuveni Katolikus Egyetemmel együtt egy fontos, új mechanizmust fedeztek fel, melynek segítségével a sejtek képesek a tápanyagokat felismerni. A folyamat, mint kiderült azonos módon zajlik le, és a hatás is ugyanaz, mint mikor a sejtek mûködése hormonok által szabályozódik. Ez a felfedezés többet is elárulhat arról, szervezetünk miképp reagál különbözõ táplálékokra, továbbá alapját képezheti új gyógyszerkutatásoknak.


Hogyan ne hízzunk meg karácsonykor?

2008. december 07.

Néhány fortély segítségével január elsején gond nélkül beleférünk nadrágunkba.

 

 

Ursula Arens a Brit Dietetikusok Társaságának szóvivõje szerint az emberek átlagosan 2 kg-ot szednek fel a négyhetes karácsonyi idõben. Ebben az idõszakban fogyókúrázni nevetséges, és az íratlan társasági szabályok felrúgásával is együtt járna a koplalás. A célunk legföljebb súlyunk megtartása lehet.


Ön hogyan fõz?

2008. december 06.

A helyes fõzési, ételkészítési technikák elsajátításával sokat tehetünk egészségünkért...

 

 

A helytelen étkezési szokások veszélyei a jóléti államokban már régóta ismertek. Túl sokat eszünk, túl gyorsan, túl zsírosan, túl édesen, túl sósan. Azonban már megtanultunk egyet s mást, és egyre több figyelmet szentelünk egészségünknek. Vásárláskor jobban odafigyelünk a termékek frissességére és tápértékére. Naponta olvasunk arról, milyen fontosak a zöldségek, és fokozatosan változtatunk étkezési szokásainkon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...260261262...295