

Információk, érdekességek
Hetvenévesen sem késõ egészséges életmódra váltani
2008. február 22.
A bostoni Brigham and Woman's Hospital kutatója szerint a hetvenes éveinkben folytatott életstílusunk komolyan befolyásolja, hogy mekkora eséllyel éljük meg a kilencvenéves kort: ez alapján úgy tûnik, hogy korábbi, akár egészségtelen életvitelünk sem határozza meg végérvényesen, hogy meddig élünk. Egy másik, szintén bostoni munkacsoport pedig arra a következtetésre jutott, hogy akik megérik a százéves kort, azok sem feltétlenül kerülik el a komolyabb betegségeket, de a jobb fizikai kondíciónak köszönhetõen ezek kevésbé viselik meg szervezetüket.
Öngyógyítás
2008. február 20.
- veszélyt rejt magában vagy lehetõséget?
Öngyógyítás - Nyugat-Európához képest, Magyarországon ez a fogalom csak évtizedekkel késõbb vált gyakorlattá. Ennek elõmozdítója az utóbbi évek hirtelen fellendülése a vény nélküli gyógyszerek tekintetében.
egyre inkább rákényszerülnek a másodikként említett megoldás választására.
A koleszterin Janus-arca
2008. február 19.
- a jó és a rossz koleszterinrõl...
A kutatások egyértelmûen bizonyítják, hogy a szívbetegségek megelõzéséhez, a szív optimális állapotban tartásához a szervezetben lévõ koleszterinszint csökkentése szükséges, de a koleszterinnek pozitív hatásai is lehetnek. Ugyanakkor a szervezet által termelt koleszterin részt vesz a sejthártyaképzõdésben, az idegek "munkájában", a nemi és a stresszhormon kialakulásában, az epe termelõdésében és a D-vitaminképzésben. Óvatosnak kell tehát lenni a koleszterin megítélésében.
A koleszterin nagy részét (70-80 százalékát) a szervezet állítja elõ, és csak a fennmaradó rész képzõdik az elfogyasztott táplálékból.
Vitaminok – tartós csomagolásban
2008. február 09.
Õsszel és télen különösen nagy a jelentõségük azoknak a gyümölcsöknek, amelyek hosszabb idõn keresztül is viszonylag könnyen tárolhatók anélkül, hogy komolyabb mértékben veszítenének táplálkozási értékükbõl. Ezek közé tartozik az alma és a körte.
Valamennyi itt említett gyümölcs szárítva, ill. a birsalma sajtnak elkészítve is értékes téli vitamin- és ásványianyag-forrás, melyek fogyasztása egyéb édességek helyett a jelentõs élelmirost-tartalom miatt is ajánlott.
Préselt arany
2008. február 05.
Az extra szûz olívaolajat leggyakrabban a mediterrán vidék folyékony aranyaként emlegetik szerte a világon, mert ez a kifejezés találóan jellemzi azt az egyedülálló értéket, melyet az olívabogyó, illetve a belõle sajtolással nyert olaj jelent.
De mitõl ilyen népszerû a mediterrán konyhák királynõje? Nos azért, mert az olívaolaj, egyedülálló módon alig tartalmaz telített zsírsavat (14%), annál több egyszeresen telítetlen (77%), illetve többszörösen telítetlen zsírsav tatalommal (9%) dicsekedhet. Ezek az arányok táplálkozástani szempontból rendkívül kedvezõek, hisz a telített zsírsavakhoz képest –amit fõleg állati eredetû zsírok tartalmaznak- a telítetlen zsírsavak segítenek megõrizni az erek és artériák rugalmasságát.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...167

