sub

Információk, érdekességek

A több alvás segít a gyerekek elhízása ellen

2007. február 09.

Az elégtelen mennyiségû alvás rossz hatással van a gyermekek lelki- és szociális jólétére, valamint az iskolai teljesítményükre. A Northwestern Egyetem kutatói megállapították, hogy emellett az elhízás kockázatát is fokozza.


A kutatók 2182, 3 és 18 év közötti gyermek alvási szokásai és a testtömeg-indexük közötti kapcsolatot vizsgálták kérdõívek segítségével, melyeket ötéves különbséggel, két alkalommal töltettek ki a gyermekekkel. - Vizsgálatunk rámutatott, hogy a korábbi lefekvés, a késõbbi kelés és a késõbb kezdõdõ iskola valószínûleg igen fontos és viszonylag olcsó módja annak, hogy a gyermekek túlsúlyproblémáit meg tudjuk oldani. Azt tapasztaltuk, hogy már egy órányi különbség az alvásidõben jelentõs különbséget jelent. Egy órával több alvás a kisebb gyermekek esetében az elhízás esélyét 36-ról 30 százalékra, az idõsebbek esetén pedig 34-rõl szintén 30 százalékra csökkentette. - fejtette ki Dr. Emily Snell, a Child Development címû lapban megjelent közlemény társszerzõje.


A túlsúlyos gyermekek lábproblémái

2007. február 07.

A túl sok kilót felszedett gyermekek lábfeje és bokája akár maradandó károsodást is szenvedhet - figyelmeztet egy amerikai sebész.


A testtömeg növekedésével egyre nagyobb terhelés esik lábfejre, amely jelentõs változásokat okozhat a láb anatómiai felépítésében - mondta Dr. Darryl Haycock, az Ohio állambeli Limában praktizáló láb és bokasebész. A gyermekek lába nem fejlõdik ki még teljesen a tinédzserkor közepén. A fiúknál 15-17, lányoknál 14-15 éves korig a láb csontjai formálhatók és érzékenyek - tette hozzá a szakember.


Rotavírus-fertõzés

2007. január 16.

A rotavírusok a csecsemõk és a kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozói világszerte. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertõzõdik, és a betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik.


A hat és huszonnégy hónap közötti kisbabák a legveszélyeztetettebbek, mivel náluk nehezebb a folyadék pótlása, és emiatt könnyen kiszáradhatnak. A rotavírus-fertõzés felnõtteket, különösen idõs embereket is érinthet, ám a kisgyermekkor után ritkán okoz súlyos kiszáradást.


A nõiség csodája - Gyermeket várok

2006. december 07.

A terhesség, latinul graviditás, szó szerint nehézséget, nehézkességet, terhet jelent, s mint ilyen, elsõsorban a gyermekvárás fizikai tényezõire utal. A köznyelv bölcsessége azonban ezen túllépve a lelki-szellemi tényezõkre fekteti a hangsúlyt, amikor várandósnak, másállapotosnak, sõt áldott állapotban lévõnek nevezi a leendõ édesanyát. A terhesség a testi történéseken túlmenõen valóban a korábbiaktól eltérõ, "más" állapotot jelent, az áldásos várakozás idõszakát.
 

Hosszasan várni valamire és valakire olyan belsõ változások sorozatát indítja el, amely legalább akkora jelentõséggel bír, mint a fizikai folyamatok módosulása. Mágikus, sõt varázslatos állapot ez, hiszen egyidejûleg búcsúzunk valamitõl és köszöntjük az újat. Az élet különleges, spirális jellegû körforgása szinte tapinthatóvá válik a születés és elmúlás találkozásának rejtélyes felszikrázásával. Hol az univerzumhoz igazodó végtelenségig hatoló kitágulást, hol a legbelsõ világba való fordulás mikrokozmoszának egyetlen pontba való zsugorodását éljük meg ilyenkor.


Horkol a gyerek? Sportoljon!

2006. november 25.

Gyakran elõfordul, hogy egy túlsúlyos gyermek horkol. A Georgiai Orvosi Egyetem kutató szerint a probléma egyszerûen kezelhetõ: több testmozgásra kell rávenni a gyermeket.


A Dr. Catherine L. Davis vezette munkacsoport 100, hét és tizenegy év közötti túlsúlyos gyermeket vont be a vizsgálatba. A gyermekek esetleges alvási problémáikról szüleiket kérdezték, ez alapján derült ki, hogy mintegy negyedük horkol vagy alvás közbeni légvétel-kimaradása (apnoe) van. Ezután a gyermekeket véletlenszerûen három csoportba sorolták: az elsõ csoportba tartozó gyermekek napi 40 perc, a második csoportba tartozók napi 20 perc felügyelt testedzésen (pl. foci, kosárlabda) vettek részt a vizsgálat 13 hetén keresztül, míg a harmadik csoport tagjai ilyen testmozgást nem végeztek, bár a kutatók nem gátolták õket az eredeti életvitelüknek megfelelõ aktivitásukban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...275276277...280