

Információk, érdekességek
Telített zsírok: családi probléma
2007. január 07.
Az Egyesült Államokban egy kutatócsoport kimutatta, hogy gyerekkel rendelkezõ felnõttek több telített zsírban gazdag élelmiszert fogyasztanak otthonukban, mint gyerek nélküli társaik.
Az Iowai Egyetemen a szakemberek 6.600, 17 és 65 éves kor közötti felnõttet vizsgáltak, átlagéletkoruk 38 év volt. A felnõttek fele gyermekekkel élt együtt egy háztartásban, és fele 17 éves kor alatti gyermek nélkül. A nemek aránya egyenlõen oszlott meg.
Táplálkozástudományi szakemberek részletes kérdéseket tettek fel a családok által az elmúlt 24 órában elfogyasztott táplálékkal, és bizonyos ételek, magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztási szokásaival kapcsolatban.
Íz, harmónia
2006. december 26.
Vannak erõs akaratú emberek, akik minden körülmények között ellent tudnak állni a jónak; még karácsonykor is beérik egy szelet pulykamellel, és megállják, hogy nem esznek a jó töltött káposztából, a bejglibõl is éppen csak egy-egy szeletet csipegetnek, és jól érzik magukat. Legalábbis így mondják.
Én magam ennél hedonistább alkat vagyok: nálam a halászlé és a diós-mákos bejgli közé bõven jut a húsból is. És nemcsak a gusztusosan aranybarnára sütött madárból, hanem a fûszeres, tejföllel gazdagon locsolt káposztából is. Ezeket éppúgy az ünnep velejárójának gondolom, mint a karácsonyfát. És rendszerint annyi ideig ki is tartanak. Januárban aztán lehet pironkodni a mérlegen állva, hogy lám-lám, a torkosság bûnébe esve kiérdemelt a méltó büntetés: fogyókúra, amíg ki nem tavaszodik.
Olajjal és oregánóval az élelmiszerek baktérium-támadása ellen
2006. december 10.
Hihetetlennek tûnik, de igaz: természetes alapanyagú olajok segítségével meg lehet akadályozni, hogy a friss élelmiszeripari termékeket baktériumok támadják meg.
Az Amerikai Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma természetes alapanyagú olajokkal végzett élelmiszerbiztonsági kísérleteket. A vizsgálatok elsõsorban az E. coli nevû baktérium O157:H7 törzse ellen irányultak, mert ez volt az a baktérium, amely még szeptemberben fertõzött spenótnak köszönhetõen három ember halálát és 200 megbetegedését okozta.
Zabolátlan evési kényszer
2006. november 29.
Nemrég egy érdekes témájú könyv jelent meg az amerikai boltok polcain Határtalan evés: Miért eszünk többet, mint gondoljuk címmel, mely azt a kérdést feszegette, ki miért, mit és mennyit eszik.
Azért nem szereted a kelbimbót, mert édesanyád sem szerette? Befolyásolja a tányérod nagysága, milyen éhes vagy? 'Bármelyik ismerõsödet is kérdezed meg, miért ette éppen azt, amit evett, akkor a legbölcsebb is valószínûleg csak annyit mondana: Mert finom volt' - mondta Dr. Brian Wansink, a könyv szerzõje, aki egy személyben a Cornell Táplálkozáskutató Intézet igazgatója is.
Probiotikumok: segítség az utazás alatt
2006. november 19.
Minden utazó tudja, hogy az utazás nem mindig olyan, mint egy álom: az új környezet, az ismeretlen baktériumok gyakran okoznak hasmenést, vagy éppen puffadást. Ezen a problémán segítenek a probiotikumok.
Az álomutazás egy olyan országba, melyben teljesen más a környezet, az étel, a víz, és az azokban található baktériumok, könnyen rémálommá válhat, hogy ha nem vigyázunk. De hogyan tudjuk elkerülni a legrosszabbat?
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...289290291...304

