


Információk, érdekességek
Újabb kedvezõ hírek a salátákról
2006. október 12.
A különféle saláták fogyasztását a közvélekedés eddig is egészséges dolognak tartotta. A Kaliforniai Egyetem szakemberei kutatásaik alapján azonban további kedvezõ hatásokról számoltak be.
A kutatók több mint 17 ezer ember részvételével végeztek elemzést arra vonatkozón, hogy milyen egészségre gyakorolt hatással bírhatnak a saláták (ideértve azokat is, amelyeket öntetekkel fogyasztanak el). Az eredmények azt mutatták, hogy már azok körében is, akik csak napi egy adag salátát fogyasztanak, a C és E-vitaminok valamint a folsav és a likopin szintje magasabb volt, mint aki nem fogyasztottak nyers zöldséget.
Átfogó támadás a sófogyasztás korlátozására
2006. október 07.
A világ 48 országában 194 egészségügyi szakember összefogása révén megalakult egy új világszervezet, a WASH (World Action on Salt and Health). A szervezet célja a sófogyasztás lecsökkentése a WHO által ajánlott szintre, napi 5g-ra.
A magas vérnyomás a legnagyobb önálló rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek kialakulására, mely felelõssé tehetõ az agyvérzések 62%-ának és a szívbetegségek 49%-ának a létrejöttéért. Az agyvérzések és szívkoszorúér-betegségek világszerte több mint 12,7 millió életet követelnek évente - többet, mint bármely más halálok. Becslések szerint a napi sófogyasztás 6g-mal történõ csökkentése 24% csökkenést jelentene az agyvérzések és 18%-ot a koszorúér-elégtelenség miatti halálozásban világszerte.
A nap nyitánya
2006. október 04.

Elhízás és depresszió - van kapcsolat
2006. szeptember 25.
A seattle-i Egészségtudományi Központ kutatási eredményei szerint kapcsolat figyelhetõ meg az elhízás és a depresszió között. A megfigyelés jelentõségét az adja, hogy mind a két jelenség népbetegségnek tekinthetõ.
A mintegy 9000 résztvevõvel végzett felmérés eredményei szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek körében a depresszió átlagosan 25 százalékkal gyakrabban fordul elõ, mint a normál testsúlyúaknál, és különösen igaz ez az amerikai fehér populációra, ahol 44 százalék az arány.
Só-problematika: se túl sokat, se túl keveset
2006. szeptember 24.
Nem szabad túlságosan könnyelmûen bánnunk a sóval: a túlzott sóbevitel komoly egészségügyi problémákat okozhat. De azért az se jó, ha túl keveset fogyasztunk.
Az asztali sóban található szódium komoly veszélyt jelenthet az egészségre nézve, ha túlságosan sokat fogyasztunk belõle. Márpedig nem különösebben nehéz túlzásokba esni, hiszen négy kis bacon csíkocska már fedezi a napi sószükségletet.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...284285286...297