

		Információk, érdekességek
Ami egyikünk asztaláról sem hiányozhat: a kenyér
2007. szeptember 06.
A kenyér az emberiség egyik fõ tápláléka, amely Magyarországon is alapélelmiszernek számít. Ma már a nagy választéknak köszönhetõen szinte mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelõbb fajtát. 
Az idõsebb generáció tagjainak emlékezetében még biztosan él az otthon sütött kenyér semmihez sem hasonlítható zamata...
Táplálkozástudomány
2007. szeptember 05.
Manapság egyre gyakrabban kerül szóba a fogyókúra, az egészséges táplálkozás, és a táplálkozással, életmóddal összefüggõ betegségekrõl (cukorbetegség, magas vérnyomás stb.) is mind többször esik szó a médiumokban. Ma már a táplálkozással összefüggõ témákban, hazánkban is kérik a dietetikus szakember állásfoglalását. A szerkesztõk, újságírók, riporterek természetesen igyekeznek az aktualitásokat minél több oldalról körüljárni, hisz céljuk a korrekt, sokoldalú informálás. 			Óvatosan grillezzünk!
2007. szeptember 02.
A nyár a strand, a napozás idõszaka. Ebben az évszakban, amikor csak tehetjük szívesen tartózkodunk a szabadban, s egy kellemes vacsora is jobban esik a hûvös teraszon. Nem árt azonban ügyelnünk, a kerti grillen elkészített finomság ugyanis veszélyes is lehet.
Növekvõ mellrák-kockázat
Az Epidemiology folyóiratban közölt kutatási eredmények alapján a grillezett ételek fogyasztása növeli a mellrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélye fokozottan jelentkezik a menopauza idõszakán (azaz a mestruáció elmaradása a változás kora utáni idõszakon) már átesett hölgyek körében.
Egészséges táplálkozás
2007. augusztus 24.
A halak húsa laza szövetszerkezetû, könnyen emészthetõ, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvezõ energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén - megfelelõ konyhatechnológia alkalmazása mellett - a testtömeg-csökkentõ étrendekbe is jól beilleszthetõ. Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb (pl. ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering) és szárazabb húsú (pl. fehér busa, amur, süllõ, tõkehal, heck) halféleségeket. Szempont lehet a nyersanyagválasztásnál, hogy a halhús összetételét alapvetõen befolyásolja a hal kora, és a táplálkozása is. Egy négyéves hal zsírtartalma például akár négyszerese is lehet az ivadékkori értékhez képest.			Hústalan utakon 2.
2007. augusztus 18.
A kedvezõ hatások mellett az is igaz, hogy a vegetáriánus étkezési szokások sokfélék lehetnek: vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendõ nyersanyagot tartalmazók, és vannak kevésbé szigorúak. 
Közös jellemzõjük, hogy vörös húsokat és húskészítményeket nem használnak. Figyelem: egyes vegetáriánus étkezési formák hosszabb-rövidebb idõ után hiánybetegségeket okozhatnak, illetve károsíthatják az egészséget. Ezért dióhéjban következzenek a különbözõ irányzatok.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...279280281...303

