


Információk, érdekességek
Amit mi tehetünk a vírusok ellen
2021. december 30.
Covid-19, influenza, gyomor-bélhurut…Télen sajnos tombolnak a vírusok, és mindenkor, de idén a koronavírus további terjedése miatt különösen nagy hangsúlyt kell helyeznünk a hathatós védekezésre. Annak érdekében, hogy megtegyünk mindent, ami tőlünk függ – az oltakozáson és a hivatalos rendelkezések betartásán kívül – a fertőzés kockázatának csökkentésére, érdemes áttekintenünk a fontosabb megelőző lépéseket.
A tél többek közt azért is kedvez a vírusok terjedésének, mert a hideg csökkenti az immunrendszer védekezőképességének hatékonyságát. Amellett ebben az évszakban sok időt töltünk zárt térben, nem mindig jól szellőző helyen, és ez az összezártság is elősegíti a vírusok továbbadását. Így a leggyakrabban cseppfertőzés útján adjuk tovább a vírust, kilégzés, köhögés, tüsszentés stb. alkalmával, a vírust tartalmazó nyálcseppek levegőbe juttatásával.
Továbbá fertőzött tárgyak, felületek megérintésével is, amikor a vírus először a kézre, majd az arcunkat megérintve a szájba, orrba jut. Amellett a vírus egy semleges felületen változó ideig, pl. 24 órán át, vagy akár hosszabb ideig is fertőzőképes maradhat. A terjedés ellen, a védekezésben a magunk részéről a harci stratégia két fő eleme az immunrendszer erősítése és a higiénés követelmények betartása – emlékeztetőül érdemes összegezni őket.
Az ünnepi, családi étkezések során is tartsunk távolságot
A távolságtartásról az ünnepi asztal terítésekor és az ültetéseknél se feledkezzünk meg. Hiszen étkezés közben sokszor régen látott rokonainkkal úgyis beszélgetünk, mely óhatatlanul cseppfertőzéssel járhat. Amellett a szokásosnál alaposabb kézmosás után üljünk asztalhoz, mert a vírus gyorsan eljuthat a sótartóba, a borsdarálóba vagy bármilyen más tárgyba, amit étkezéskor közösen használunk.
Kezeljük jól a stresszt
Számos tanulmány kimutatta, hogy feszült helyzetekben az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik. Márpedig ez a „stresszhormon”, ha nagyobb mennyiségben termelődik, gyengítheti az immunrendszert. Ezért stressz ellen pl. az ünnepi készülődés idején is tanácsos védekeznünk könnyen alkalmazható relaxációs technikákkal, jógával, meditációval.
Gondoskodjunk az immunerősítő hatású D-vitamin beviteléről
A D-vitamin pótlása segíti a vírusfertőzések ellleni védelmet az immunitás támogatása révén. A napfény lehetővé teszi, hogy szervezetünk előállítsa a csontjaink egészségéhez is nélkülözhetetlen D-vitamint. Télen azonban a napsütés ritkább és gyengébb, mint más évszakokban, így a kevés napsütés hatására csökken szervezetünk D-vitamin szintje.
Ezért fontos, hogy télidőben fogyasszunk minél több, D-vitaminban gazdag élelmiszert. Ilyenek pl. a szardínia, lazac, tonhal, tőkehal, a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gomba, zabpehely, narancs dzsúsz. Ezek az élelmiszerek amellett, hogy természetes D-vitamin források, bővelkednek az omega-3 telítetlen zsírsavban is, amely szintén szerepet játszik az immunrendszer erősítésében.
Kövessünk kiegyensúlyozott étrendet, és kellően hidratáljuk szervezetünket
A változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az elegendő folyadékfogyasztás hozzájárul a jó általános egészségi állapot fenntartásához, ami elősegíti szervezetünk megfelelő immunválaszát is.
Gyakran szellőztessük ki a helyiségeket, legyen bármilyen hideg is odakint
A lakószobák, munkaszobák, egyéb helyiségek levegőjének megújítása a vírusok ellen alkalmazott, hatékony lépések közé tartozik. Rövidebb ideig, de rendszeresen és intenzíven szellőztessünk, tárva-nyitva hagyott ablakok mellett engedjük be a friss levegőt.
Védjük magunkat, ha tömegközlekedünk
A fertőzés kockázata megnő a járművek zárt terében, a kötelező maszkhasználat ellenére is. Ezért tanácsos, amennyire lehet, távolságot tartani a többi utastól, és ha tehetjük, a zsúfolt jármű után megvárni a következőt, amely valószínűleg üresebb lesz. Továbbá viseljünk kesztyűt a fertőzés szempontjából veszélyes fogantyúk, ajtó kapaszkodók használatakor.
Tisztítsuk rendszeresen a fertőzés kockázatát jelentő felületeket
Járvány idején a baktériumölő törlőkendők vagy spray-k használatosak a gyakran érintett, különböző felületek, ajtókilincsek, kapcsolók, tabletek, telefonok, számítógép-billentyűzetek stb. fertőtlenítésére. A szanitereket pedig a szokásosnál többször, szintén fertőtlenítő szerekkel tisztítsuk.
Gyakran és precízen mossunk kezet
Ez az a tevékenység, melynek fontosságát a vírusok elleni védekezésben nem lehet elégszer megerősíteni. A hatás érdekében szappant és meleg vizet használjunk, és a kézmosást precízen, legalább fél percig végezzük, a szárítás céljára pedig eldobható papírtörlő a leginkább ajánlott. Vagy ha mindez nem áll rendelkezésre, mindig legyen nálunk valamilyen kézfertőtlenítő szer (pl. hidro-alkoholos, fertőtlenítő gél, kendő, spray stb.).
Készülj az influenza ellen!
2021. december 29.
A kezdődő hideg tél kedvez a megfázásnak. Gyakran érezhetjük levertnek, fáradtnak magunkat, aminek a hátterében akár influenza is húzódhat.
Az influenza megbetegedést egy RNS-vírus okozza, amely igen ragályos, emberről emberre terjed orrváladékkal, köhögéssel vagy tüsszögéssel. Mindenkit megbetegíthet, azonban előfordulási gyakorisága gyermekkorban a legmagasabb. A legtöbb embernél a tünetek csak pár napig tartanak, amelyek a következők lehetnek: láz, köhögés, torok-, fej-, izomfájdalom, fáradtság, levertség, orrfolyás, vagy éppen orrdugulás. A tünetek nagyon általánosak, hátterében más megbetegedés is állhat.
Az influenzavírusok az ún. orthomyxoviridae családjába tartózó kórokozók, amelyeknek három alcsoportját különítjük el: az A-t, a B-t és a C-t. Ezek közül leggyakrabban az Influenza A vírus okoz emberben megbetegedést. A vírus mindössze 8 gént kódoló RNS-ből áll, amit kívülről fehérjék burkolnak. Immunológiai szempontból a felszíni fehérjék két alkotóeleme meghatározó jelentőséggel bír: a haemaglutinin (H) és a neuraminidáz (N). Ezek megléte szükséges ahhoz, hogy a vírus a légzőszervünk nyálkahártyáján megtapadjon, majd szaporodjon. A vírus ezen részei nagyon variábilisak, így az influenza A vírusnak rengetek alfaját különböztetjük meg. Mindenki hallott már a híres sertésinfluenzáról vagy H1N1 típusú vírusról. Ennek neve is a vírus speciális alkotóelemeire utal.
Az influenzavírus különösen veszélyes lehet a gyermekekre, a 65 évnél idősebbekre, a terhes nőkre, valamint az immunbetegekre. Náluk az influenza nemcsak egyszerű megfázás képében jelentkezhet, hanem napokig tartó magas lázzal, tüdőgyulladással, vagy akár halállal is járhat. Így fontos hangsúlyozni, hogy az influenza ellen ma már van megfelelő védőoltás, így az éppen aktuálisan terjedő törzs ellen védettséget élvezhetünk.
Házi praktikák
A kórokozók támadásainak sokkal jobban ellenáll szervezet, ha az immunrendszer erős. A helytelen táplálkozás, nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód mind gyengítik szervezetünket. Ezért erősíteni és támogatni kell az immunrendszert, hogy kifogástalanul működhessen.
Klasszikus segítője immunrendszerünknek a C-vitamin. Ez a vitamin bevihető gyümölcsökkel – például kivivel, naranccsal, citrommal-, de savanyú káposztával, vagy pezsgőtablettával is. A közvetlenül forró teába csepegtetett citromlé sajnálatos módon elveszti hatását, hiszen a C-vitamin magas hőfokon bomlásnak indul.
A fokhagyma a népi gyógyászat meghatározó kelléke, nem hiába, hiszen vírusölő és antibakteriális hatása mellet az orrdugulást is megszünteti. Hetente egyszer nyers fokhagyma fogyasztása kellő védelmet nyújt.
Ügyeljünk a beltéri levegő minőségére!
2021. december 27.
Bezárkózva a jó meleg szobába, otthonainkban, vagy akár a munkahelyen, azt hihetjük, hogy távol tartjuk magunkat a szennyezett levegőtől. Pedig ez egyáltalán nincs így… Fűtőkészülékek, tisztítószerek, festékek, a bútorokon, szőnyegeken lerakódó por, a különféle házimunka vagy a kívülről beszivárgó nedvesség okozta beltéri nyirkosság, barkácsolás, dohányzás – mind-mind szennyezheti a belső terek levegőjét. Ami mindvégig kihatással van az egész nap folyamán belélegzett levegőnkre, gyakran légzési és egyéb problémákat okozva (különösen az arra érzékeny személyeknél). Hogyan kell hát a zárt terek minőségét a megfelelő szinten tartani? Ehhez adunk jó tanácsokat.
Szellőztessünk naponta többször is, de legalább 30 percet!
Szigetelőanyagok, műanyag nyílászárók, dupla falú ablaküveg… Ezek egyre jobban védenek a hidegtől, így belső tereink szinte „légmentesek” lehetnek. Így még fontosabb szellőztetni, és cirkuláltatni a friss levegőt. Télen is fontos, akár falun, akár városon lakunk, hogy reggelente és esténként 10-15 percig szellőztessük szobáinkat, nagyra nyitva az ablakokat. De természetesen minden, a belső tér levegőjét szennyező tevékenység alkalmával is (tisztítószerekkel végzett házimunka, barkácsolás stb.), vagy ha elhasználódik a levegő. Ez alapvetően fontos a levegő oxigéntartalmának megújítása szempontjából – kilégzéskor széndioxid távozik a tüdőből – és a beltéri légszennyeződések eltávolítása végett.
Ügyeljünk a hálószoba egészséges levegőjére!
Általában ebben a szobában töltjük a legtöbb időt, így fontos annak megfelelő hőmérsékleten tartása. A jó alváshoz 18-19 fok közti szobahőmérséklet az ideális, noha sokan melegebbre állítják a fűtést. Ami a levegő tisztaságát illeti: ki kell zárni a hálószobából minden szennyező forrást, pld. esetlegesen káros (sugárzó) elektromos berendezéseket, allergiát okozó anyagokat (ilyen lehet pld. az állatszőr, emiatt háziállatunk ne aludjon a hálóban), vagy az ágy alatt, a szekrény tetején tárolt papírdobozokat, egyéb tárgyakat, melyek porfészkek lehetnek. Amellett reggel hagyjuk az ágyat egy ideg nyitva, az ágyneműt szellőzni, az óhatatlanul megjelenő nyirkosság megszüntetésére, és az atkák elleni védelem céljából is.
Figyeljünk a megfelelő beltéri hőmérsékletre és páratartalomra!
Egy lakásban a 19-20 fokos hőmérséklet és 40-60%-os páratartalom az ideális. Valójában, ha túl száraz a levegő, a nyálkahártya és a bőr kiszárad, a szemben szúró, égető érzés léphet fel. Ha viszont ellenkezőleg, túl párás a levegő, az sem jó: többek közt orrfolyást, légzési panaszokat eredményezhet. Továbbá a túl magas páratartalom kedvez a háziporatka és a penészgomba terjedésének. Ahhoz, hogy ellenőrizzük ezeket a paramétereket, tanácsos beszereznünk egy hőmérséklet-páratartalom mérőt.
Milyen életmóddal előzhető meg a korai porckopás?
2021. december 20.
Életünk során számos olyan hatás ér minket, amelyek roncsolják az ízületeinket. Elég csak azokra gondolni, akiknek szenvedélyük az intenzív sport, vagy akik kemény fizikai munkát végeznek napi nyolc-tíz órában. Mindezek mellett a mozgásszegény, ülő életmód szintén károsíthatja az ízületeket. Nem meglepő hát, hogy a világ leggyakoribb betegségei közé tartoznak az ízületi problémák. Ugyanakkor némi odafigyeléssel megerősíthetjük a porcokat.
Ha intenzíven sportolunk, vagy fizikai munkát végzünk – leterhelve ezzel az ízületeket –, érdemes néhány lehetőséget figyelembe venni, amelyekkel megóvhatjuk a porcokat az idő előtti porckopástól és annak súlyos következményeitől.
A víz nemcsak a sportolók és a kétkezi munkások, hanem a földön élő összes élőlény “életelixírje”. Számos jótékony hatása mellett a víz a porcokra is kiváló hatással van, így például segít megőrizni azok rugalmasságát. Többek között ezért is fontos minél több vizet fogyasztanunk, és nem csak akkor, amikor szomjasak vagyunk. Egy szakmai állásfoglalás szerint naponta annyi liter vizet kell meginni, ahányszor 20 kg a testtömegünk – ha ez nem is feltétlenül követhető, a napi minimum 2,5-3 liter víz fogyasztása elengedhetetlen.
A porcokra nézve a túl kevés vízfogyasztás káros következménye, hogy a porc felszíne felpuhul, sérülékenyebb lesz, terhelés alatt pedig sokkal könnyebben kopik és deformálódik. Ez nemcsak az ízületre van rossz hatással, de olyan hát- és nyakfájdalmak okozója is lehet később, amelyek következtében a legkisebb mozdulatokat is hatalmas küzdelemnek élhetjük meg.
Sajnos ahogy öregszünk, a porcok úgy veszítenek a rugalmasságukból. Napi minimum 2,5-3 liter víz azonban segít megelőzni az idő előtti porckopást, valamint a porckorongsérv kialakulását is.
A porcok is sejtekből állnak, amelyek működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok és ásványi anyagok. Hiányuk súlyos porcdeformitáshoz is vezethet.
● A C-vitamin segít, hogy a már sérült porcok ne károsodhassanak tovább, emellett elősegíti a porc anyagcsere-működését is. Jó C-vitamin forrás a paprika, a homoktövis, a szilva, a citrom vagy a csipkebogyó.
● A D-vitamin az egyik legjobb porcerősítő. Hiánya csontritkuláshoz is vezethet. Jelentős D-vitaminforrás a lazac, a hering, a tonhal és a tojás.
● A kalcium közvetlenül a csontok egészségéhez járul hozzá, ezen keresztül porcerősítő hatása is közismert. Emellett az izmok jó működésének pótolhatatlan összetevője. Jelentős kalciumforrás a chiamag, a sajtok, a szezámmag és a tej.
Figyeljünk a jelekre: a cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat!
2021. december 01.
H.G.Wells író és Dr. R.D. Lawrence – akik maguk is diabéteszesek voltak– 1934-ben vezették be a köztudatba a Diabétesz Hetet. A jeles hét célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, melyet főleg kialakulása előtt, de sokan a diagnózis felállítása után sem vesznek elég komolyan. Annak, akit diabétesszel diagnosztizáltak, a betegség kezeléséből kifolyólag érdemes változtatnia életmódján és mindennapjain – ezek a változások részben apróságok, azonban mégis a sikeres terápia múlhat rajtuk.
Magyarországon manapság több, mint 700 ezer diagnosztizált beteg szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas azoknak a száma is, akik még diagnózis nélkül élnek.1
Veszélyes szövődmények- milyen tünetekre figyeljünk?
Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei szembetűnőek: erőteljes szomjúságérzet, mely a vizelet mennyiségének megnövekedésével jár, fokozott lehet az étvágy, ami azonban többnyire egyidejű fogyással jelentkezik, valamint levertség, fáradtság is jellemző. A 2-es típusú cukorbetegség azonban sokáig észrevétlen maradhat, a tünetek sokszor nem elég egyértelműek –előfordulhat, hogy kialakulása után akár évekkel később fedezik fel a betegséget– így a betegnek nincs lehetősége a betegség kezdetekor orvoshoz fordulni.2
A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti tünetei közé sorolható a gyakori bőrfertőzések kialakulása, kelések megjelenése, vagy bizonyos testrészek, elsősorban a szeméremtest viszketése. A betegség előrehaladtával a beteg testsúlycsökkenést is produkálhat, ugyanis a kezdeti éhségérzetet étvágytalanság válthatja fel.
A cukorbetegség szövődményei:
Az 1-es típusú cukorbetegség jellemzően gyermek, vagy serdülőkorban induló betegség, melynél a kisér-szövődmények a meghatározóak, de hosszabb betegségtartam esetén nagyér-szövődmények is felléphetnek. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a betegség gyakran késői diagnózisa miatt a nagyér- és a kisér-szövődmények már a betegség felismerésekor egyaránt jelen lehetnek. A cukorbetegség késői szövődményei közé tartoznak a kisér-szövődmények vagyis a szemet, vesét és idegrendszert érintő elváltozások. A nagyér-szövődmények pedig az alsó végtagi ütőereket, a szív- és agyi ereket érinthetik, alsó végtagi fekélyt, szívizomelhalást vagy akár stroke-ot is okozhatnak.6
Retinopátia –szemészeti problémák
Magyarországon a felnőtt lakosság esetében az egyik vezető vaksági ok a 2-es típusú cukorbetegség. Hazánkban a 2-es típusú diabéteszesek 4,5%-a vak, ami sajnos Európában egy kiemelkedően magas átlag. A 2-es típusú cukorbetegség miatti vakság megelőzhető, amennyiben évente járunk szemészeti kontrollra. A betegség miatti látással összefüggő eltérések eleinte nem okoznak panaszt, ezért érdemes rögtön a cukorbetegség diagnosztizálásakor elmenni az első szemvizsgálatra.3
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...434445...173