sub

Információk, érdekességek

Vigyázzunk a rosszcsontokra!

2019. augusztus 21.

Fotó: 123rf.com

A gyerekek kópék. Ki kisebb, ki nagyobb mértékben, de korukból adódóan mindannyiukat felfedezésre készteti az egyre inkább kitáruló világ. Mindent megnéznek közelebbről, hogy kipróbálják,  megmásszák, meghuzigálják, vagy, hogy bekapják. Nekünk, őket körülvevő felnőtteknek ezért mindenre fel kell készülnünk az utazások és a fürdőzések alkalmával is.

1. Bébiszék, bébihordozó

Ezek az eszközök már a csecsemő két hónapos korától kezdve használhatóak, de alkalmanként legfeljebb 15-20 percig. Leginkább etetések után érdemes beletenni a gyermeket, de fontos, hogy mindig a földre helyezzük le. Ha asztalra, székre, padra tesszük, könnyen megbillenhet a baba hirtelen mozdulatára, és a bébiszék gyerekestől, mindenestül a földre eshet.

2. Babakocsi

A babakocsi kiválasztásánál a legfontosabb szempont a stabilitás kell, hogy legyen.  A nagyobb kerekű példányok azért praktikusabbak, mivel megkönnyítik a manőverezést a járdaszegélyeknél. Tegyünk fényvisszaverőket a kocsira, így szürkületben és sötétben is jól látható a járművek számára. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a felső levehető részt jól rögzítettük-e az alsó vázhoz. A babakocsiban mindenképpen legyen kengyel, vagy biztonsági öv, ami megvédi a benne ülő csöppséget a kicsúszástól.

Ne akasszunk túlságosan nehéz terheket a kocsi fogantyújára, mert felborulhat. A csomagot tegyünk inkább a babakocsi alsó rakodójára. Ha tiszta levegőre szeretnénk vinni a kicsit, ne felejtsük el, hogy a babakocsi magassága pont a kibocsátott kipufogógáz szintjére esik. Kerüljük el tehát a forgalmas utakat!

3. Az autós gyermekülés

Soha ne tartsuk ölben a gyermeket az autóban, hiszen hirtelen fékezésnél vagy kanyarodásnál nem tudnánk megtartani őket, így könnyen szenvedhetnek sérülést. Rögzítsük a gyermeket biztonsági öv segítségével a saját ülésébe. A KRESZ szabályai szerint a 150 cm-nél kisebb csemete csak hátul ülhet. Kivételt jelent a szabály alól, hogy a csecsemők a menetiránynak háttal állított babaülésben utazhatnak, de csak és kizárólag, ha légzsák nélküli autóban, vagy kikapcsolhatóban. A hátul ülő gyermekeket 135 cm alatt biztonsági ülésbe kell kötni, míg az ennél nagyobbakat elég biztonsági övvel becsatolni, ha azt ülésmagasítóval, vagy állítható öv segítségével a méretükhöz igazítottuk.

Fotó: 123rf.com

4. Bicikliülés

Válasszunk olyan merev gyerek bicikliülést, amely védi a gyermek lábát, a támlája a nyakmagasság fölé ér és van benne biztonsági öv.

5. Víz, fürdőkád, kerti tavacska, szökőkút

A víz remek dolog, de ne felejtsük el, hogy a kisgyermekek akár 10 cm-nél sekélyebb vízbe is belefulladhatnak. Ezért legyünk mindig a gyermek mellett, ha vízben pancsol. Ne hagyjuk a kicsit a nagyobb testvéreivel sem. Ha vízparton nyaralunk, az úszógumi és a karúszó használata mellett is mindig tartsuk rajta a szemünket!

6. Fürdetés

A legtöbb kicsi élvezi a vizet és a fürdetést. Nekünk őket körülvevő felnőtteknek viszont ügyelnünk kell arra, hogy a víz hőmérséklete ne haladja mag a 35-37 °C-ot. Ezt hőmérővel, vagy, ha már nagyobb rutinra tettünk szert, a könyökünkkel is ellenőrizhetjük. Az egyik karunkat tartsuk mindig a gyermek feje alatt, és fogjuk meg a baba az ellenoldali felsőkarját. Ilyen módon a kicsi stabilan és biztonságosan fekszik a vízben akkor is, ha nagyon rúgkapál.

forrás: Bébik.hu