sub

Információk, érdekességek

Milyen elvárásnak akarsz megfelelni?

2016. augusztus 25.

A legtöbben olyan kimondott és/vagy kimondatlan elvárásoknak próbálunk megfelelni a mindennapok során, melyek csupán időt és energiát rabolnak el attól, hogy megtaláljuk önmagunkat. Folyton az jár a fejünkben, mit gondolhatnak rólunk mások, mit tennének a helyünkben, ahelyett, hogy felfedeznénk és felépítenénk az önmagunkkal való harmonikus kapcsolatot.

MÁR AZ ANYATEJJEL
A közösséghez való alkalmazkodás, és normákhoz való igazodás szükséglete olyasvalami, melyet gyermekkorunktól kezdve folyamatosan tapasztalunk. Ezt látjuk a környezetünkben, ezt az elvárást tapasztaljuk a szüleink, a családunk részéről, illetve azokban az intézményekben, ahová az évek előrehaladtával belépünk.

Ahhoz, hogy képesek legyünk beilleszkedni a mindenkori közösségbe, melynek tagjai vagyunk, szükségünk van arra, hogy felismerjük, megértsük és igazodjunk az adott csoportot irányító szabályokhoz. 

Ezeknek a kimondott és kimondatlan elvárásoknak az észlelése tehát hasznos. Nem szabad hagynunk ugyanakkor, hogy szerepük kizárólagossá váljon az életünkben.

 

AZ ARANY KÖZÉPÚT
Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a környezetünk velünk szemben támasztott követelményrendszere, illetve a saját magunkkal kapcsolatban megfogalmazott elvárások között. 

Ideális esetben a gyermekként tapasztalt szabályokat beépítjük, észrevétlenül elsajátítjuk, melyek így az énünk részévé válva automatikusan irányítják a viselkedésünket.
Gond akkor van, ha ezek túl nagy befolyást gyakorolnak az életünkre.


TE MILYEN KÉPET MUTATSZ?
Társas lények vagyunk. Meg kell tanulnunk tehát, hogyan élhetünk harmóniában egymás mellett. Ennek egyik feltétele, hogy megfeleljünk mások, ill. a közösség elvárásainak.
Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk a saját autonómiánkat, szabadságunkat.
Az a személy, aki folyamatosan arra törekszik, hogy másoknak megfeleljen, elveszíti a kapcsolatot saját magával. Attól tart, hogy ha nem azt a képet mutatja, amiről azt feltételezi, a környezete elvárja tőle, akkor elutasítják őt, vagy kirekeszti magából az adott közösség.

AZ ÖNISMERET JELENTŐSÉGE
Amennyiben harmonikus az önmagunkkal kialakított kapcsolat, az önismeretünk mély, az önértékelésünk szintje pedig magas, akkor képesek leszünk önmagunkat reálisan értékelni, és tapasztalatként, nem pedig kudarcként elkönyvelni a bennünket érő visszautasítást.

Sohasem fogunk tudni társadalmunk valamennyi tagjának megfelelni. Ne törekedjünk tehát olyasvalaminek az elérésére, mely nem lehetséges. 

Változtassunk azon, amin szükséges, és fejlesszük azt, amit érdemes.
A fontos az, hogy ismerjük önmagunkat, és a hibáinkkal együtt fogadjuk el azt, akik vagyunk.
Milyennek látod önmagad?
Hogyan tudhatsz meg magadról többet?
Mit teszel az önmagaddal való harmonikus kapcsolat kialakításért?
 

Szerző: Vépy Viktória
pszichológus, life coach, mediátor

forrás: Harmonet