sub

Információk, érdekességek

Mi hozhat megoldást az új szülészeti rendszerbe?

2023. június 08.

Mi segíthet, hogy ne félj, ha szülni készülsz? Hogyan segít a dúla, és mi ez az új magyar kismama app?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.„A minap megjelent Telex.hu-s cikk, A szülésed attól függ, hogy ki lesz éppen ügyeletben rengeteg fontos témát körbejár, nagyon jó, hogy beleáll a témába és kimondja, hogy ez a rendszer így most nem oké. Azonban szerintem ilyen címet megfontolandó adni egy cikknek, amit sok ma-holnap szülő nő olvas. Nem azért, mert fokozódik bennük az amúgy is fennálló félelem és bizonytalanság, hanem mert úgy vélem, hogy nem kommunikálhatjuk szakemberként egy nőnek azt, hogy a szülése csak úgy megtörténik vele. Bár sajnos nem lehet eltagadni, hogy az éppen ügyeletben álló személyzet kedve, szemlélete igencsak terhet róhat egy-egy szülésre, de sok mástól is függ annak kimenetele! Mire itt egységes, kiszámítható és mindenkor megbízható ellátás lesz, az sajnos odébb van- ez a realitás! Addig viszont lenne egy nagyon egyszerű és az államnak semmibe nem kerülő megoldás! Beengedni a dúlákat a kórházakba!” – mondja az Anyafalva magyar kismama mobil applikáció megálmodója, Jansik Aisha, aki maga is dúla.

A dúlák olyan szüléskísérők, akik saját szülési tapasztalattal rendelkeznek, s akik folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak az anyáknak és párjuknak is, a várandósság idején, a szülés alatt és utána is.

A dúlahatás evidencia, nem humbuk

Az elmúlt évtized során jelentősen nőtt a bizonyítékok száma a dúla által támogatott szülések előnyeivel kapcsolatban. A dúla általi támogatás hatásaival kapcsolatos tanulmányokat pontos statisztikai módszerekkel elemezték, és hiteles orvosi folyóiratokban publikálták őket. Az eredmények egyértelműek: a dúla jelenléte az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal, a vajúdás hosszát 25 százalékkal, az oxitocin használatát 50 százalékkal, a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal, a fogók szükségességét 34 százalékkal és az epidurális érzéstelenítés iránti kérelmeket 10-60 százalékkal csökkenti.

A dúla támogatása elősegíti az anyák és a babák jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások csökkenéséhez vezet, tehát még pénzt is spórol meg az állami kórháznak.

Az eredmények erős érvként szolgálnak a dúlai szolgáltatások kibővítéséhez, de minimum ahhoz, hogy ne kórháza válogassa, hogy hova engednek plusz kisérőt és, hogy az anyának ne kelljen döntenie az apa és a dúla támogatása között, hiszen a kettő együtt csodás szülésnek lehet a kulcsa. Persze világos, hogy nem minden nő fogja a dúlai támogatást választani például az epidurális érzéstelenítés helyett, de minden nőnek meg kell adni a lehetőséget, hogy éljen egy dúla által kisért szülés előnyeivel.

„Ez mondjuk elég egyszerű és költséghatékony megoldás lenne az állam és a kórházak részéről és a kórházi személyzet túlterheltségét is javítaná. Nem kell hozzá beruházás, egy forintba nem kerül azt mondani, hogy: Oké, minden szülő nővel mehet be egy dúla!” – mondja Jansik Aisha.

A tudás tényleg hatalom

A szakember kiemelten fontosnak tartja, hogy a kismamák fel legyenek készülve arra, hogy mi történhet velük a szülőszobában és mi az, amihez joguk van.

Több, mint 50 szakember dolgozott saját kezűleg a szakcikkeken, ennek köszönhetően is elmondható, hogy az Anyafalva a legtöbb szakmai anyagot tartalmazó és a legtöbb funkcióval ellátott hazai kismama app jelenleg. Az alkalmazás Kisokosában elérhetővé vált egy Jogi rész, ahol több, mint 10 cikkben segíti a kismamákat a méltán elismert szakember, Dr. Ruzsovics Ágnes ügyvéd, egészségügyi szakjogász és orvos. Továbbá az appban szintén megtalálható a legtöbb kórház beleegyező és tájékoztató nyilatkozata is, amelyet az Ablak a világra Pleván Tímea áldozatos munkájának köszönhetünk! 

Aisha arra kéri a felhasználóit, hogy szánjanak időt arra, hogy elolvassák az applikációban a cikkeket: „Nem csak a jogi vonatkozásúakat ajánlom mindenkinek, hanem a többi szakmai cikket is, mert hiszem, hogy a tudás ad egy nagy fokú biztonságérzetet, magabiztosságot. Ha egyetlen egy szülés szebb és jobb megéléséhez hozzájárultunk ezzel, akkor már megérte- de nagyon remélem, hogy sokkal többen vannak, akik érteni vélitek, hogy a tudás tényleg hatalom! Nem csak az orvosoknál és szülésznőknél…. a szülő nők kezében is, nálunk is!”

Az első és egyetlen hitelesített kismama applikáció

Megbízhatóságához pedig kétség sem férhet: a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület az általa létrehozott objektív szempontrendszer alapján átvilágította a felületet, melynek eredményeképpen 2022-ben és 2023-ban Hiteles Egészségügyi Applikációnak minősítették az Anyafalva alkalmazást és tartalmait, ezzel az egyetlen hitelesített kismama mobilapp hazánkban.

Az ikres édesanyákra, az otthonszülést választókra és a cukorbetegekre is gondoltak

A kismamák körében az Anyafalva alkalmazás sok remek funkciója bizonyított már, amelyek most még tovább bővültek a minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében. A piacon elsők közt kidolgozták az app ikres verzióját, amely többes terhesség esetén is személyre szabottan segíti a várandósokat. 

Ám a fejlesztés során nem ők az egyetlen “különleges” csoport, akikre gondoltak. A hazai szülészeti rendszer miatt is, egyre többen választják az otthonszülés lehetőségét, számukra pedig az eddig a piacon található applikációk viszonylag kevés információt adtak. Az Anyafalva alkalmazásban immár egy átfogó bábai cikk és egy kifejezetten otthonszüléshez készült, pipálható kelengyelista segíti a felkészülést az intézményen kívüli, magabiztos szüléshez.

Egy anyától a kismamáknak | „Bárcsak a szülés előtt tudtam volna!”

Aki átélte már a babavárás boldog, mégis sok kérdéssel teli időszakát, az tudja, milyen nehéz eligazodni a sok baráti jótanács és megbízható – vagy annak gondolt – információ között. Így volt ezzel az Anyafalva applikáció megálmodója, Jansik Aisha is, akit a saját várandóssága ihletett arra, hogy ötletgazdaként egy minden eddiginél hitelesebb és szakmaibb alkalmazással nyújtson segítséget a magyar kismamáknak. Fő célja, hogy az applikáció valamint annak egyéb social felületeinek széleskörű használatával minél kevesebbszer hangozzon el, hogy „Bárcsak a szülés előtt tudtam volna!”.

Az Anyafalva támogató applikáció már a Play Áruházból és AppStoreból is elérhető, teljesen ingyenesen letölthető mindenki számára, nincsen benne egyetlen fizetős rész sem.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu