sub

Információk, érdekességek

Káros az önkielégítés, ha gyereket szeretnénk?

2022. október 03.

Fotó: gettyimages.com

Ez a kérdés meglepően sokszor merül fel a babára vágyó párok esetében, és sajnos sokszor teljesen fals információkba futnak bele. Hogy a válasz a kérdésre egyértelmű lehessen, ismerni kell a spermaképzés folyamatát, ennek megismerésében pedig Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Maszturbálás

Sokáig tabu volt, sőt, egy ideig tiltani is próbálták, pedig az egészséges szexualitás része. Sokan hiszik, hogy azok a férfiak, akik párkapcsolatban élnek, már nem maszturbálnak, ez azonban nem igaz. Nem a szex hiánya, vagy annak minősége az ok, egyszerűen az, hogy ez egészen más élmény, így mind a hölgyek, mind az urak esetében tökéletesen normális.

A férfiak szexualitáshoz fűződő viszonya egyszerűbb, mint a hölgyeké. Számukra az orgazmus szinte mindig párosul az ejakulációval, vagyis a kielégülés csak így valósul meg. Sokan azonban lemondanak a maszturbálásról is, hogy minél több spermájuk legyen a családalapítási együttlétekhez. Ebben azonban van némi ellentmondás.

Mennyi és mikor?

A sperma mennyisége csak egészen minimálisan növelhető önmegtartóztatással, a minőségre azonban nincsen jó hatással a tartogatás. Sajnos tény, hogy ma a férfiak igen nagy hányada küzd meddőségi problémákkal, és az átlag spermaszám is drasztikusan lecsökkent. Mindezek hátterében a legtöbbször a nem megfelelő életmód, és az ezzel karöltve jelentkező tápanyaghiány áll.

Megfelelő tápanyagellátottság hiányában a szervezet nem képes megfelelő mennyiségben előállítani a spermiumokat. Ezen lehet egy egész keveset javítani az önmegtartóztatással, csakhogy a spermiumok minősége az idővel romlik. Mivel egy hímivarsejt élete nem kifejezetten hosszú, és képzése is eltart 74 napig, így az önmegtartóztatással sajnos romlik a minőség is. Ez pedig megnehezíti a megtermékenyítést, és növeli a megfogant magzatok esetében a genetikai rendellenességek kialakulásának lehetőségét, a koraszülés és a vetélés kockázatát – mondja Ratkó Tünde.

Tápanyagok

A megoldást tehát nem az önmegtartóztatás, hanem a tápanyagok pótlása jelenti, amihez jó megoldást jelentenek a férfivitaminok. De csak abban az esetben, ha a készítmény komplex, valamint szerves kötésű, biológiailag aktív anyagokat tartalmaz.  ezek praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelentenek, így pedig a bevitt anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, amit tovább fokoz a készítmény komplexitása.

Mivel a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés egy 74 napos ciklus, így a tápanyagok jótékony hatása sem jelentkezik egyik napról a másikra. De ha nincs a háttérben betegség, akkor jelentkezik, méghozzá mennyiségi és minőségi javulással egyaránt.

Fotó: 123rf.com

A válasz tehát ez: az önmegtartóztatással nem növelhetjük meg jelentősen a sperma mennyiségét, a minősége azonban romolhat. A rendszeresen “lecserélt” spermiumok minősége azonban jelentősen javulhat a megfelelő tápanyagpótlással, ekkor pedig már az önmegtartóztatásnak sem lesz értelme.

forrás: Bébik.hu