sub

Információk, érdekességek

Hogyan csökkentsük a stresszt?

2023. november 29.

Mindenkinek ismerős az érzés, mikor a hullámok összecsapnak a fejünk felett. Minden egyszerre történik, úgy tűnik kevés a nap 24 órája - ez a stressz. Mit lehet vele kezdeni?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Lépésről lépésre
Érdemes kisebb lépésekben elvégezni a feladatot, közben mást csinálni, így könnyebben lesz kezelhető, segít csökkenteni a vele járó negatív érzéseket.

Mély lélegzetvétel
Ha úgy érezzük, hogy betelt a pohár, vegyünk mély lélegzetet és relaxáljunk. Ne gondoljunk a megoldandó feladatra, hanem inkább valami kellemes dologra, amit a legszívesebben tennénk abban a pillanatban. Ha nem túl bonyolult, valósítsuk is meg. Hallgassuk kedvenc zenénket, táncoljunk, végezzünk néhány gyakorlatot. Ha feltöltődtünk egy kicsit, biztos eszünkbe fog jutni egy könnyebb út vagy módszer a cél eléréséhez.
 
Notesz
Egy másik kiváló módszer, ha egy noteszbe leírjuk pozitív gondolatainkat, melyektől jól érezzük magunkat. Mindig legyen nálunk a notesz, így mikor arra lenne szükségünk, hogy ne lássuk sötéten a világot, vegyük elő, és olvassuk fel magunknak a leírtakat. A legtöbb esetben segít.

Koncentráljunk az aznapi teendőkre
Egy nap csak egy szorongást okozó problémával foglalkozzunk. Inkább az aznapi feladatokra koncentráljunk, mellettük ne gondoljunk olyasmire, amitől tartunk, és nem is biztos, hogy megtörténne. Ha negatívan látjuk a jövőt, sajnos meg is kapjuk, be is vonzzuk, ezért nem érdemes olyasmin rágódni, ami még nem gond.

Szabaduljunk meg félelmeinktől
A félelmek csak a legrosszabbat hozzák ki belőlünk. Sok energiát és kitartást igényel, de elérhető, hogy tudatosan arra törekedjünk, hogy a felesleges negatív hozzáállást kiiktassuk életünkből. Azt is fontos figyelembe venni, hogy nem minden fajta stressz káros. Néha érdekessé teszi az életet, néha abban segít, hogy elérjük céljainkat. Mivel nem vagyunk képesek mindennemű stresszt megszüntetni, elengedhetetlen, hogy megtanuljuk kezelni.

Mindenki másképp reagál
Legtöbbünk életéből egyszerűen nem zárható ki a stressz. Mindenkire más-más hatással van egy bizonyos élethelyzet. Például, ha valaki kimondottan élvezi a változásokat, halálra unna egy egyhangú  munkát. Viszont aki nem bírja a változásokat, nap mint nap idegeskedne egy olyan pozícióban, mely döntésekre kényszeríti.

A legtöbb betegség közvetlen kapcsolatban áll a stresszel. Ha valakin a kimerültség jelei mutatkoznak, gyakran beteg vagy félelmekkel küszködik, fel kell vennie a harcot. A stressz kezelése gyakorlást és természetesen időt igényel. Ha nem adjuk fel, a stressz igenis legyőzhető.
 
A kreatív megoldás
Valójában mi okozza a stresszt? A munkába járás? Nyilvános szereplés? A gyerekekkel foglalkozni suli után? A legtöbbet kötelezettségként kezeljük, a velük járó stressz kezelhető. Ha a munkába járás okoz gondot, induljunk el hamarabb. Ha a nyilvános szerepléstől rettegünk, képzeljük azt, hogy a hallgatóság alsóneműben van. Ha a gyerekek zavarnak, találjunk ki olyan foglalatosságot, melyek mindannyian élvezünk. A lényeg az, hogy megértsük, mi is okozza a stresszt, és megtaláljuk a kreatív megoldást.

Fontos, hogy érzelmi reakcióinkat tudjuk kontrolálni a stresszes helyzetekben. A stressz hatására negatív gondolatok születnek, majd azok szerint cselekszünk. Lehet a stresszt fejlődésként is kezelni. Ha túlreagálunk minden helyzetet, dőljünk hátra egy kicsit, és vegyük szemügyre kirohanásaink eseteit, és magunk találjuk meg, miként is tudnánk megbírkózni az adott szituációval. Valószínűleg magát az alaphelyzetet nem tudjuk megváltoztatni, de azt viszont igen, hogy hogyan reagálunk.

Az elegendő  alvás fontossága
Az is elengedhetetlen, hogy kipihenjük magunkat. Szánjunk elég időt az alvásra. Ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre. A túlfűtött szoba nem ideális. Ha egészségesen táplálkozunk, eleget mozgunk, nincs szükség semminemű altatóra.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu