sub

Információk, érdekességek

Az élethez nélkülözhetetlenek: az egyre fogyó méhek

2019. június 18.

A méhek fenyegető pusztulása valószínűleg a túlzott vegyszerhasználatra vezethető vissza. Ahhoz, hogy legyen elegendő termés a csíkos ruhás zümmögők nélkülözhetetlenek. Hiába, a mesterséges beporzás nem eredményez akkora terméshozamot, mint amekkora a szorgos virágporgyűjtögetők munkája után várható. Ezért közös érdekünk, hogy megóvjuk őket!

Radványi Noémi homeopata elárulja, mit tehetünk a méhek megóvásáért a saját környezetünkben.

Egy jól átgondolt kertben, ahol nélkülözik a vegyszerek használatát, a természet önmaga beállít egy olyan egyensúlyt, amiben egyik kártevő sem szaporodik el túlzottan. Ezt szem előtt tartva megóvhatjuk a méheket, csak nemet kell mondanunk a vegyszerekre.

„A tápláléklánc résztvevői - a természetes ellenségek - egész egyszerűen felfalják egymást. Ha követjük a biogazdálkodás alapelveit, akkor már nagyon jó úton vagyunk ahhoz, hogy vegyszermentes és méhecske barát kertünk legyen, de az igazság az, hogy olykor-olykor bárhol előfordulhat, hogy valamelyik betegség megveti a lábát. Ilyenkor választhatunk egyszerű és gyors vegyszermentes megoldást, amivel a környezetünkért és a saját egészségünkért is teszünk”

A szakértő néhány példát is felsorolt a kertben előforduló tavaszi gondok gyors, és vegyszermentes orvoslására:

„A tavaszi fagyok károsíthatják, megbetegíthetik a növényeket. Ha egy ilyen fagy után a növény levele hirtelen elszíneződik, szürkés-ezüstös színű lesz, akkor az Aconitum alapanygból készült homeopátiás gyógyszert feloldva és a gyökérre locsolva gyors felépülést várhatunk.

A fák-, bokrok metszése minden esetben sérülés- és fertőzés veszélyét hordozza, hiszen a frissen vágott felületen a kórokozók könnyen behatolhatnak a növény belsejébe. A fertőzések és a sérülések sokszor megelőzhetőek már azzal is, ha tiszta és éles eszközt használunk a metszés során. A jól megtisztított kerti szerszám nem viszi át a „bajt” az egyik növényről a másikra, az éles szerszámmal pedig minimalizálható a sérülés esélye.

Az esős tavasz kedvez a gombás betegségek terjedésének. Ha ilyet tapasztalunk, akkor locsoljunk a gyökérre vízben feloldott Natrium sulphuricum-ot.

Ültetésnél, ha elkövetjük azt a hibát, hogy túl hideg vízzel öntözzük meg a növényt, akkor előfordulhat, hogy utána gyorsan megbetegszik, amit a levelek hirtelen elszíneződésén vehetünk észre, ezért inkább locsoljunk inkább langyos vízzel.”

Radványi Noémi azt is hozzátette, a kártevők ellen az előrelátó gazda azzal védekezik, hogy természetes ellenségeket hív be a kertjébe; vagyis olyan növényeket ültet, amelyre azok a rovarok jönnek, akik majd megeszik azt a kártevőt, aki ellen ő védekezni szeretne. Az is jó megoldás, ha úgynevezett „védőnövényeket” ültetünk a féltett növény mellé. Az őrző-védő szolgálatot azok a növények látják el a legjobban, amelyeket az adott kártevő messzire elkerül.

forrás: Harmonet