sub

Információk, érdekességek

A fogszabályozás előtt logopédus

2023. február 05.

Fotó: 123rf.com

Egyre több szülő fordul gyermekével fogszabályozó orvoshoz a fogak szabálytalan elrendeződése, vagy harapási rendellenességek miatt. Sőt, a felnőtt korosztály is bátrabban vállalja a procedúrát. A hézagos, torlódott, előre álló fogak látványától egyre többen szeretnének megszabadulni. A kezeléshez azonban elengedhetetlen a logopédus közreműködése – mondja dr. Platthy Pap Enikő, a Czeizel Intézet gyermek logopédusa.

Előbb a logopédus! 

A fogszabályozó fogorvos bizonyos esetekben a kezelés megkezdése előtt logopédushoz irányítja a pácienst. Ilyen például a nyelvlökéses nyelés esete, amikor a szabálytalan fogállás valójában egy helytelen működés következménye. Nyelvlökéses nyelés során a nyelv 300-500 gramm erőt gyakorol a fogakra. Naponta nagyjából 2000-szer nyelünk: folyadék, nyál, vagy táplálék fogyasztásakor. Helytelen nyelés esetén a rosszul működő nyelv káros hatással van a fogakra, idővel már állkapocsdeformitási következményekkel is jár.

Szabályos nyeléskor

A szabályos nyelés során az arc, ajak, nyelv és nyak izmai egyensúlyban vannak, harmonikus rendszerként működnek. Az ajkak lazán zárnak, a fogsor zár, a nyelvhegy a felső fogsor mögötti területen támaszkodik és felfelé ható erőt fejt ki. A nyelv hátra irányuló enyhe hullámmozgást végez, hogy így továbbítsa a falatot. A nyelv egyértelműen a szájpadhoz simul.

Kóros nyelési mozgássor: Nyelvlökéses nyelés esetén az izomegyensúly felborul. A száj körüli izmok erősen dolgoznak, akár grimaszszerű mozgás is látható, a nyelv a nyelés pillanatában a fogaknak feszül. Egyes esetekben a nyelv kibújik a két fogsor között, mert a torzult fogívek már képtelenek zárni. Az arc harmóniája felborul, a nyak izmai is túlfeszülhetnek és sok esetben a beszédhangok kiejtése is torzul. Előfordul, hogy az artikuláció javítására irányuló logopédiai terápia sikertelen, mivel egy fel nem ismert nyelvlökéses nyelés áll a háttérben.

Mikor gyanakodjunk nyelvlökéses nyelésre? 

Ha a gyermek nyitott szájjal vagy sok arcizommozgással kísérve, csúnyán eszik, vagy fogazata rendezetlen, érdemes szakemberhez fordulni. Javasolt már nagycsoportban fogszabályzó fogorvoshoz vagy logopédushoz bejelentkezni. Az elhúzódó cumizás, ujjszopás, cumisüvegből való táplálás hátráltatja a szabályos nyelés kialakulását.

Fotó: 123rf.com

A gyakori nátha, sűrűn jelentkező orrmandula problémák, arcüreggyulladások miatti állandó szájlégzés egyértelműen kiváltó oka lehet a nyelvlökéses nyelésnek, mert szájlégzéskor a nyelv a szájtér alsó részében helyezkedik el. Időnként szinte kilóghat a szájból a gyenge nyelvizomtónus és az előre eső nyelv miatt. A logopédiai terápia általában 5-6 hónapot vesz igénybe: heti egy foglalkozás mellett és rendszeres otthoni gyakorlással elsajátítható a helyes nyelési technika.

A fogszabályzó fogorvosok és a nyelésterápiát végző logopédusok együttes munkája révén lehet tartós eredményt elérni, így szép mosolyú, elégedett páciensek kerülhetnek ki a rendelőkből.

forrás: Bébik.hu