sub

Információk, érdekességek

Csakraharmonizáció megfelelő étrenddel

2024. március 30.

Testünk hét energiaközponttal, azaz csakrával rendelkezik. Ezek mozgása, nyitottsága vagy éppen zártsága kihat testi-lelki egészségünkre. Szellemi gyakorlatok, testmozgás, jóga és számtalan más tevékenység mellett a szervezetünkbe bevitt táplálékkal is igen nagy hatást gyakorolunk csakráinkra, ezért fontos odafigyelnünk arra, mi az, amit megeszünk.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Étrendek és csakrák

A táplálkozási formák az egyes csakráknak megfeleltethetők. Így például a vegyes táplálkozás az első, gyökércsakrához köthető, mely a hátgerinc alsó végénél helyezkedik el. Az első csakra, mint Maslow piramisának első szintje a fizikai léthez kapcsolódik, a puszta anyaghoz.

A második csakra a nemi szerveknél található, az ovo-lakto vegetáriánus életmóddal áll párhuzamban. Ez a kreativitás csakrája is, e mellett pedig szexuális viselkedésünket irányítja.

Harmadik csakránk a gyomorszájnál helyezkedik el, a lakto vegetáriánus életmód köthető hozzá. Szerveink közül a hasnyálmiriggyel van kapcsolatban, de befolyásolja az epehólyag működését, és az idegrendszert is. Érzelmeink, személyes erőnk ezen a csakrán keresztül nyilvánul meg.

A negyedik csakra a szívnél található, a csecsemőmiriggyel van kapcsolatban, a szívet, a vért, a vérkeringést irányítja, és az immunrendszert szabályozza. Táplálkozási szokásoknál a tiszta növényi vegetáriánus életmód a megfelelője. Ezen a csakrán keresztül éljük meg a szeretetet.

A toroknál található az ötödik csakránk, mely a pajzsmiriggyel és a csak növényi, nyers vegetáriánus életmóddal áll kapcsolatban. Ezen a szinten nyilvánul meg a „hangunk”, ez a szint felel kifejezésmódunkért, kommunikációnkért és értékítéletünkért.

A harmadik szem csakra a hatodik csakránk, mely a homlok közepén található. A nyers gyümölcsből és olajos magvakból álló étrendnek felel meg. Szervezetünkben az agyalapi miriggyel áll kapcsolatban és ezen a csomóponton keresztül ismerhetjük fel saját lelki természetünket.

Hetedik, vagy koronacsakránk a fejtetőnél található. A tiszta nyers gyümölcs étrend felel meg neki, szerveink közül pedig a tobozmiriggyel van kapcsolatban, a felső agyat irányítja. Ezen a csakrán keresztül közelíthető meg az isteni lényeg.


Zöldséges kuszkusz

2024. március 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A kuszkusz a gabonakásák egyike, csak éppen nem tejben készül, hanem vízben párolva, és enyhén savanyítva. Prímán beilleszthető fogyókúrás étrendbe is!  

Hozzávalók:

  • 2 bögre kuszkusz
  • fél doboz konzerv kukorica
  • 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika
  • 2 kemény paradicsom (a magjai nélkül)
  • 2 kanál citromlé
  • 2 kanál olaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

A kuszkuszt leöntöm 2 bögre forró vízzel, megszórom sóval és lefedem. Addig a zöldséget összevágom, összekeverem, ráöntöm a citromlét, az olajat és az apróra vágott petrezselyemzöldet. A kuszkuszt villával fellazítom, hozzákeverem a zöldséges mixet, és a hűtőbe teszem. Lehetőleg 1-2 órát hagyom állni.

Könnyű, gyomorkímélő vacsorának ideális!

Tipp: Ízlés szerint tehetsz bele még más zöldséget is, pl. lilahagymát, újhagymát, főtt répát, borsót.


Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei

2024. március 26.

Nemcsak az elhízás megelőzésében, hanem a változókorral járó egyéb tünetek csillapításában is segíthet az az étrend, melyről a Nutrient nevű szakfolyóiratban publikáltak magyar dietetikusok. Becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nőt érinthet a menopauza, melynek csupán kezdeti tünetei a súlygyarapodás vagy a hőhullámok. A klimaxba lépve a nők más egészségügyi problémákra is fogékonyabbak, ezek megelőzésében szintén segíthet az a diéta, melyet a Semmelweis Egyetem kutatói, nőgyógyászai és dietetikusai, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Menopauza, valamint a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság is ajánl az érintetteknek.

Az egyetem és az MDOSZ szakemberei 1639 nemzetközi publikációt tanulmányoztak át, melyből  134  tudományos cikket vettek alapul, hogy meghatározzák azt az egészséges étrendet, amely leginkább segíti a menopuza időszakát élő nőket.

A születéskor várható élettartam növekedésével párhuzamosan 2030-ra 1 milliárdnál is több nő nézhet szembe a változókor kihívásaival – írják a publikációban. A hölgyek általában 45 és 55 éves kor között, 12 hónappal az utolsó menstruációjuk után lépnek menopauzába. A hormonális változások, például az ösztrogén termelődésének csökkenése azonban már évekkel korábban elkezdődnek (perimenopauza).

Az ajánlott étrend:

  • kevesebb, mint 5 g só naponta
  • legalább napi 300 g zöldség és 200 g gyümölcs (5 adagra elosztva)
  • napi 1-1,2 g fehérje testsúlykilogrammonként, melynek fele növényi forrásból, például szójából, lencséből, babból, csicseriborsóból, quinoából vagy diófélékből származik; egyébként az alacsony zsírtartalmú fehérjeforrások (pl. baromfi, alacsony zsírtartalmú tejtermékek) előnyben részesülnek
  • hetente legfeljebb 350-500 g főtt/párolt/sült vörös hús (pl. marha- és sertéshús) fogyasztása
  • hetente legalább két adag (100-120 g/alkalom) zsíros húsú mélytengeri hal (pl. lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia) vagy édesvízi halak közül pisztráng, busa fogyasztása
  • feldolgozott húskészítmények fogyasztása csak alkalmanként és kis mennyiségben
  • hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó vagy szója) hetente legalább egyszer
  • napi 30 g sótlan dióféle vagy egyéb olajos mag; a gyakoriságnál fontos a testtömeg figyelembevétele
  • hetente egy húsmentes nap
  • 30-45 g rost/nap, főként teljes kiőrlésű gabonafélékből
  • a mérsékelt zsiradék fogyasztás elengedhetetlen – a növényi zsírok fogyasztása preferált: napraforgóolaj sütéshez; olíva-, repce-, lenmag-, szójaolaj stb. salátaöntetekhez
  • napi 33 ml/testsúlykilogramm folyadékbevitel (főként víz), egyenletesen elosztva a nap folyamán
  • kerülni kell az egyszerű, gyorsan ható cukrokat (például a süteményeket, édességeket vagy cukrozott üdítőitalokat)
  • megfelelő kalcium-, D-vitamin-, C-vitamin-, B-vitamin-, n-3 LCPUFA- és omega-3 zsírsav-bevitel
  • napi fél liter tej kalciumtartalmának megfelelő tejtermék fogyasztása
  • dohányzás és alkohol mellőzése
  • a rendszeres testmozgás elengedhetetlen

A spenót – Popeye és az duzzadó izmok titka

2024. március 26.

Fotó: pixabay.com

Vajon tényleg jelentős hatása van ennek az élelmiszernövénynek az emberi izomzatra?

A spenót egy széles körben elterjedt lágyszárú élelmiszernövény, melynek leveleit fogyasztjuk főzelékként, saláták részeként. Ha szóba kerül a spenót, sokaknak eszébe jut a népszerű képregényfigura, Popeye, akinek méretes izmait a köztudat spenótban gazdag étkezésének tulajdonítja.

A spenót vastartalma magasnak mondható, viszont tévhit, hogy Popeye erejét csak a növényben található vasnak köszönheti. A köztudatban sokáig élt az a felfogás, hogy kiemelkedő vastartalma miatt növeli az izomerőt és az izmok méretét is. Mára azonban beigazolódott, hogy ez nem teljesen így van, mivel más élelmiszernövényekkel összehasonlítva a spenót vastartalma nem mondható kiemelkedőnek, és az emberi szervezet azt nem is tudja teljes mértékben hasznosítani a növényben található oxálsav miatt, mivel az gátolja a vas felszívódását.

Valószínűbb, hogy az A-vitaminnak tulajdonítható a spenót jótékony hatása az emberi (így a kitalált tengerész) izomzatára. Több kutatás is bizonyította, hogy az A-vitaminban szegény étrend hozzájárulhat a vázizomzat minőségi és mennyiségi romlásához. Fontos még megemlíteni a spenótban található ekdiszteroidokat is. Egy szegedi kutatócsoport több növényfaj között a spenótból nyerte ki ezen vegyületcsoport számos képviselőjét. A kapcsolódó kutatások során azt figyelték meg, hogy a vegyületeknek anabolikus és adaptogén hatásuk van. Tehát serkentik a szervezet felépítő folyamatait és javítják annak külső stresszorokkal szembeni ellenállását.

A vegyületcsoport jótékony hatásaira felfigyelve, sok cég megpróbálkozott azok étrend-kiegészítő formájában történő forgalmazásával. Főleg a német piacon jelent meg sok spenótkivonatot tartalmazó termék. Mivel a spenótnak viszonylag alacsony az ekdiszteroidtartalma, felmerülhet a kérdés: valóban spenótkivonatból származik a készítményekben található ekdiszteroid?

Erre vonatkozóan is végeztek kutatásokat, amelyben Európában forgalmazott termékeket vizsgáltak. A kutatások azt mutatták, hogy a termékek nagy részében egy másik, kínai növény (Cyanotis arachnoidea) kivonata szerepelt, mivel ennek jelentősebb a hatóanyag-tartalma.


Mindig friss hús

2024. március 21.

A melegben könnyen romlanak az ételek, különösen a húsok. Az állati eredetű termékekben gyorsan szaporodnak a komoly betegségeket okozó baktériumok, ezért nem árt az óvatosság: Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya elárulja legfontosabb tanácsait, hogy mindig friss hús kerülhessen asztalunkra.

Gördülékeny vásárlás

A legfontosabb előre megtervezni a vásárlást, hiszen folyamatosan biztosítani kell a hús hűtését. Vigyünk magunkkal hűtőtáskát, és ebbe helyezzük a gyorsan romló élelmiszereket! Ne tegyünk kitérőket, amint lehet, siessünk haza a bevásárlásból és helyezzük hűtőbe a termékeket. Próbáljuk úgy szervezni a napot, hogy a bevásárlás utolsó teendőnk legyen.

Fontos a csomagolás

Ha hentesnél vásárolunk, kérésre szemlézhetjük a kiválasztott húst. Ha gyanús a szaga, illetve az állaga, nyálkás, esetleg zöldesre színeződött, azonnal hagyjuk ott! Nyugodtan hagyatkozzunk a megérzéseinkre, hiszen a romlott ételtől való viszolygás ösztöneinkben van. Ha csomagolt terméket veszünk, nézzük meg a szavatossági időt, és ellenőrizzük, hogy a csomagolás bontatlan legyen.

Keressük a minőséget!

A legjobb, ha van egy megbízható, ismerős hentesünk, vagy jól bevált szupermarketekben vesszük a húst. Számít a forgalmazó is: a Gallicoop termékek garantáltan frissek, a feldolgozás során odafigyeltek a higiénikus kezelésre. Magyarországon komoly vizsgálatokon esik át egy vágásra szánt állat. Emellett a védjegy is garancia, a Magyar Termék védjegyeket használó termékek például olyan többlépcsős, független szakértői tanúsítási folyamaton mennek keresztül, ami garantálja a fogyasztóknak az eredetet és a megfelelő minőséget.

Otthoni teendők

A húson – bármilyen alaposak vagyunk – mindig maradnak baktériumok. Ezért nyers állapotban különítsük el a többi élelmiszertől. Rendszeresítsünk egy saját kést és vágódeszkát a húsoknak, így elkerülhetjük, hogy észrevétlenül fertőzzük meg a konyha egyéb termékeit. Húsfeldolgozás előtt és után alaposan mossunk kezet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...192021...295