


Információk, érdekességek
Elhízás, tunyaság - 12 bölcsesség, hogy ne így végezd!
2025. január 26.
Tényleg, én biztosan alig eszem, mégis itt ez az úszógumi, ott egy kis háj rajtam. Nem értem mitől van! Segíts! - Hangzott el ez a jajveszékelés egy igen fiatal húszon éveit elkezdő hölgy szájából. Kikérdeztem életmódjáról. Legelőször táplálkozásival kezdtem, majd a napi aktivitására, mozgásrendszerességére is kitértünk.
Az eredmény katasztrofális lett. Össze– visszaság, kapkodás, nemtörődömség, hanyagság, lustaság, kedvetlenség, fáradtság, koncentráció zavarok, életvezetési hibák. Mint akinekkicsúszott a saját életének az irányítása, kezei alól.
1. Nekem arra nincs időm, nincs hozzá kedvem, nincs rá pénzem.
Nekem arra nincs időm: Az időnket mi magunk osszuk be, arra szánjuk azt, amire akarjuk.
Nincs hozzá kedvem: Nincs Benned kellő energia mennyiség, ásványi anyag, vitamin, életenergiát adó táplálék, tested éhezik, enerválttá, türelmetlenné, ingerlékennyé, hisztissé válsz = Nem lesz kedved semmihez.
Nincs rá pénzem: Egyszer végezz számvetést, kezdd el írni mikor mire költöttél. Majd ezt nézd meg, ellenőrizd Magad, hogy mennyi minden szemét élelmiszerre, felesleges, szükségtelen dolgokra költöttél, miközben nem jut már másra. Ez így is van. Tanulj meg bánni a pénzeddel. Ha kell, borítékolj, vezess pénznaplót, ne engedj a csábításoknak. Urald vagyonod.
2. Egyedül élek, ki főzne rám?
Számos nő van ki évek óta, legyen az 2–3–5–10... éve is, hogy egyedül él. Mégsincsenek elhízva, nem panaszkodnak. Ők azok, kik már kezdettől fogva saját magukat látják el, pedig Ők is dolgoznak, vizsgáznak, azaz tanulók, sportoló nők. Akkor ők, hogyan csinálják mindezt?
A válasz nagyon egyszerű, íme: Mégha időbeosztásuk, olykor igen szűkös és stresszes is, mint mindenki másé az, megtanulták beosztani idejüket, életüket irányítani és dolgaikat kezelni. Soha nem késő elkezdeni Neked sem!
Hagyományos töltött csirke
2025. január 24.
Ezt a receptet még anyukámtól tanultam, gyerekkoromban mindig így készítettük a töltött csirkét, mindenki nagy örömére!
Hagyományos töltött csirke
Hozzávalók: 1 szép, nagy csirke, 50 dkg csirkemáj, 1 tojás, só, bors, majoranna, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű
A csirkét megtisztítom, megmosom alaposan és lecsepegtetem.
A májat elkaparom vagy aprítógépben összetöröm, hozzáadom a tojást.
Ízlés szerint fűszerezem, ezt szemre szoktam, nem kóstolgatom.
Beleteszem még az összezúzott fokhagymát is.
A csirkét kívül besózom egy tepsibe teszem.
Belekanalazom a tölteléket és a hátára fektetve teszem a kiolajozott tepsibe.
A két lábát összekötöm, így nem folyik ki a töltelék. A csirkét lehet kívül is fűszerezni, aki jobban szereti így.
Még egy kevés vizet öntök alá és fóliával letakarom. Másfél órán át sütöm közepesen meleg sütőben, ez idő alatt általában átsült. Ezután fólia nélkül pirítom még egy kicsit!
Bármilyen körettel, salátával kínálható, vendégváróként is kiváló!
Ételintoleranciára gyanakszik? Így segíthet az ételnapló a tünetek azonosításában
2025. január 17.
Ha ételintoleranciára utaló tüneteket észlelünk magunkon, ne kezdjünk bele megszorító diétába. Inkább ragadjunk tollat és papírt, és kezdjünk naplóírásba! Ezzel a gasztroenterológusnak is segítséget nyújthatunk a pontos diagnózis felállításához – tanácsolja dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa, akit a táplálkozási napló jelentőségéről faggattunk.
A „nemszeretem” ételek és az ételintolerancia
Amikor filmnézés közben elfogyasztunk egy tál pattogatott kukoricát, és elkortyolunk hozzá egy pohár üdítőitalt, két akciójelenet között nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy milyen sokféle anyagot és ételkomponenst juttatunk a szervezetünkbe, amelyek feldolgozása akár kihívást is jelenthet számára.
–Az emésztőrendszerünkbe jutott élelmiszerek és élelmiszer-komponensek alapvetően kétféleképpen válthatnak ki panaszokat: ételintolerancia és ételallergia formájában. E kettő közül az ételintolerancia gyakoribb megjelenési forma, amely a lakosság 10-30 százalékát érintheti – magyarázza dr. Pászthory Erzsébet.
Az ételintolerancia az allergiával összehasonlítva egy kevésbé súlyos állapotot jelent, és röviden úgy lehetne jellemezni, hogy az emésztőrendszerünk nem képes bizonyos ételeket vagy ételösszetevőket megfelelően feldolgozni. A klasszikus ételintoleranciákat enzimdefektus okozza (ezt látjuk például laktózintolerancia esetében), de étrendünk sokféle összetevője, élelmiszer-adalékanyagok (pl. szulfitok, nátrium glutamát), az élelmiszerekben előforduló természetes vegyi anyagok (pl. hisztamin) vagy toxinok is kiválthatják panaszainkat. Ha csak abból indulunk ki, hogy hány ezerféle adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban, hogy ízeket, színeket, megfelelő állagot és eltarthatóságot adjanak a feldolgozott élelmiszereknek, abból már sejthető, milyen nagy kihívásokkal kell emésztőrendszerünknek megbirkóznia.
Természetesen az ételintolerancia is sok kirakóelemből áll össze, így többek között az emésztőszerv állapota, az esetlegesen fennálló felszívódási zavarok vagy az emésztőenzimek működése is hatással van kialakulására. Összességében egy rendkívül kellemetlen állapotról van szó, ami igen sokszínű tünetek formájában jelentkezhet, és megkeserítheti az érintettek életét. Ezek a tünetek ráadásul sokszor késleltetve, az étkezés után akár órákkal vagy napokkal később jelentkeznek, ami miatt nehéz a problémát jelentő étel tetten érése.
Így segítheti az ételnapló az ételintolerancia diagnózisát
Mint Pászthory doktornő hangsúlyozza, ha bizonyos ételek elfogyasztásakor tüneteket tapasztalunk, már a gasztroenterológussal történő találkozást megelőzően célszerű ételnaplót vezetnünk, első lépésben saját magunk számára. A naplóban tételesen listázni kell a panaszokat megelőző 48 órában elfogyasztott valamennyi étel és ital típusát, elkészítési módját, mennyiségét (pl. 2 szelet felvágott, 1 dl kefir, 1 kis tányérnyi leves, egy marék mogyoró) és időpontját. Fontos, hogy ha készételt (pl. joghurtot, kenyeret vagy felvágottat) vásároltunk, azt is írjuk mellé, hogy milyen gyártmányú volt a készítmény (márkanév, fantázianév), hiszen elképzelhető, hogy a benne lévő adalékanyagok (ételízesítők, fűszerek, tartósítószerek) okozzák panaszainkat; továbbá azt is jegyezzük fel, hogy az adott ételt mivel kombináltuk az étrendünkben (ne feledkezzünk meg a felhasznált ételízesítő anyagokról sem).
A kovászos kenyér és a zsíros halak
2025. január 16.
A kórokozók elűzésének egyik fontos eszköze a szervezet dinamizálása és immunvédelme. A fertőzésekkel, káros hatásokkal szembeni immunitást azoknak a táplálékoknak a fogyasztása is elősegítheti, amelyek fokozzák a fehérvérsejtek és az antitestek képződését a szervezetben. Kiemeltünk két dinamizáló „szuperélelmiszert”.
Kovászos kenyér
Emésztést segítő, remineralizáló hatás
A legtöbb kenyér élesztővel készül, amelytől a tészta hamar megemelkedik, így a kenyér külsejét vonzóbbnak találjuk a vásárláskor. A kovászos (erjesztett tésztából sütött kenyér) azonban előnyösebb lehet számunkra: tartalmaz enzimeket és tejbaktériumokat, amelyek javítják az ásványi anyagok (magnézium, vas, cink…) felszívódását a szervezetben. Ha teljes kiőrlésű lisztből készül, az emészthetőbbé teszi a kenyeret, és csökkenti a glikaemiás indexét (ami az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét jelenti).
Hogyan profitáljunk belőle a legjobban?
Reggelente egy szelet belőle, kevés mézzel; zöldséges vagy halas szendvicsként, gyors ebédre; este 1 szelet a vacsorára.
Ajánlott mennyiség: 40-60 g naponta (2-3 szelet kenyér)
A legszuperebb vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon
2025. január 12.
A téli időszakban szervezetünknek nagyobb szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, mint bármikor. Habár ilyenkor jóval kevesebb a zöldség- és gyümölcskínálat, mégis van egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer vitaminkészletünk téli feltöltésére: a csírák fogyasztása. Néhány egyszerű tipp, hogyan neveld őket otthon.
A csírák: a természet csodái
A csírák koncentráltan tartalmazzák a fiatal növény kifejlődéséhez szükséges rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fontos tápanyagokat, enzimeket, ráadásul szinte „előemésztett” formában, vagyis a szervezetünk számára nagyon könnyen emészthetők és feldolgozhatók. A tápláló csírák ugyanakkor rendkívül kalóriaszegények, hatékonyan beállítják az anyagcserét és elősegítik a méregtelenítést. A csírák csodálatos hatását, az emberi táplálkozásban betöltött egyedülálló szerepét ma már számos kutatás támasztja alá.
Csírafajták – változatos kínálat már itthon is
A kereskedelemben ma már számos csíraféléből válogathatunk, a kínálatban nemcsak a legnépszerűbb búza-, lucerna-, mungóbab vagy hagymacsíra található meg, hanem a csípős ízű retek, a különleges görögszéna, a pikáns káposzta és ezek kevert változatai is. A hüvelyesek csírái, mint a mungóbab, csicseriborsó, zöldborsó vagy lencse értékes fehérjékkel és rostokkal látják el szervezetünket. Rendkívüli vértisztító, méregtelenítő és emésztésjavító erővel bír a hagyma-, a mustár- és a retekcsíra, ezért (különösen ez utóbbit) mértékkel fogyasszuk (néhány evőkanál).
Az egyik legértékesebb csíra a friss ízű lucerna, magas A, B, C, E, K-vitamin tartalommal és az édeskés búza, amelyet önmagában, mintegy édességként is fogyaszthatunk.
A csírák fogyasztása
A csírák önmagukban fogyasztva hasznosulnak a legjobban, de amíg megszokjuk az ízüket, számos ételféleséggel kombinálhatjuk. Legjobb, ha salátába keverjük vagy pirítóshoz, szendvicsfeltétként, pitában fogyasztjuk. A csírák nagyon jól illenek (elsősorban növényi) szószokhoz és krémekhez, például a csicseriborsóból és szezámból készült humuszhoz vagy az avokádóból készült guacamoléhoz, de fokhagymával ízesített sajtkrém vagy túrókrém mellé is ideálisak.
Mindig nyersen együk a csírákat, és lehetőleg ne tegyük ki hőhatásnak, hogy az értékes anyagok megmaradjanak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...789...295