


Információk, érdekességek
Amikor a kilók nem akarnak lemenni
2024. július 17.
Európában máris rengeteg embernek okoznak gondot a kilók, és számuk egyre csak gyarapszik. Közülük sokan próbálják ki egymás után a különböző divatfogyókúrákat. Éheznek, lemondanak mindenféle hasznos tápanyagról, fitneszedzésekre járnak. Ha az elején meg is szabadulnak pár kilótól, sok esetben mégis rövid időn belül megakadnak.
Segítség a fogyókúrás nehézségeknélEz általában akkor fordul elő, amikor a szervezet hozzászokik az kritikusan alacsony kalóriabevitelhez. Ilyenkor a szervezet megelőző céllal csökkenti az anyagcsere alapszintjét, hogy könnyebben átvészelhesse az éhezés várható időszakait. Az alacsonyabb kalóriaigény miatt egyre nehezebbé válik a fogyás, egyre nehezebben szabadul a test az elraktározott kilóktól, és végül az akarat is kezd megtörni. Aki ekkor visszatér a régi étkezési szokásaihoz, gyorsan megtapasztalhatja az úgynevezett jojó effektust: a csökkent alapanyagcsere miatt a régebbi megszokott mennyiségű étel is a testsúly meredek emelkedését okozza. Így válik a fogyókúra hízókúrává.
Amikor farkasétvágy jelentkezikVannak, akiket a tökéletes testsúly elérésében a féktelen farkaséhség rohamai akadályozzák. A rohamok egyre erőteljesebben jelentkeznek akkor, ha a fogyókúrás menüből hiányoznak különböző tápelemek. Ha bizonyos élelmiszereket teljesen tiltás alá esnek, akkor az irántuk érzett farkasétvágy még nagyobb erővel csap le. Fontos szakemberrel konzultálni ilyen esetekben, hiszen a nem megfelelően összeállított fogyókúrás étrend akár hiánytünetek megjelenéséhez is vezethet.
Chat GPT, mint konyhai kukta? Igen!
2024. július 07.
A technológia fejlődése számtalan területen megkönnyítheti az életünket. Ez olyannyira igaz, hogy már a konyhában való boldogulás is leegyszerűsíthető. Gondolta volna, hogy a mesterséges intelligencia (AI) is segíthet a főzésben? Igen, jól hallotta! A ChatGPT képes recepteket ajánlani, főzési tippeket adni, és még étkezéstervezési segítséget is nyújtani.
Mit jelent mindez a gyakorlatban?
Valószínűleg nem ismeretlen az a helyzet, amikor egy szürke hétköznap estén már csak egy dolog van hátra a főzésig: az ötletelés. De fáradtan, munka után kinek van ehhez kedve, hangulata? Ilyenkor is jól jöhet a ChatGPT magyar nyelven!
Csak írja be, hogy milyen alapanyagok állnak a rendelkezésére, és az AI azonnal javaslatot tesz különféle receptekre. Például, ha van otthon csirkemell, paradicsom és mozzarella, a ChatGPT valószínűleg fel fog ajánlani egy ízletes csirkemell caprese receptet. Azonnal megkaphatja az elkészítési lépéseket és a szükséges hozzávalók listáját. Ez ennyire egyszerű is tud lenni, felesleges agyalás, idegeskedés és időhúzás nélkül.
Akkor sincsen baj, ha nem profi szakácsként ügyködik a konyhában! A ChatGPT közbenjárásával bármikor kérhet főzési tippeket és trükköket. Ha például nem tudja, hogyan kell tökéletesen megsütni egy steaket, az AI pontos instrukciókat ad a sütési időre és a hőmérsékletre vonatkozóan. Ugyanígy, ha kíváncsi, hogyan lehet a leghatékonyabban megpucolni és aprítani egy hagymát könnyek nélkül, a rendszer szívesen megosztja önnel a legpraktikusabb módszereket.
Hiszen esélytelen minden konyhai tippet, taktikát kívülről ismerni, ám valójában erre nincs is szükség, hiszen a technológia vívmánya kellően hasznos válaszokkal szolgál.
8 egyszerű tipp, hogyan alakítsd át az étkezési szokásaidat, hogy ne ragadjanak rád a plusz kilók
2024. június 22.
A fogyókúrák és diéták mit sem érnek, ha néhány hét múlva visszahízod a nehezen leadott kilókat. A drasztikus fogyókúrák, főleg az egyoldalú táplálkozásra épülők (pl. Atkins) általában többet ártanak, mint használnak, hiszen elhisszük, hogy a néhány hétig tartott diéta elegendő életünk átalakítására.
De akkor mi a megoldás? Az, hogy nem fogyókúrázni kell időről időre, amikor eszünkbe jut, hanem folyamatosan kiegyensúlyozottan táplálkozni és minden szinten egészséges életet élni.
1. Vezess naplót!
Napi néhány percet vesz igénybe, de segítségével feltérképezheted gyenge pontjaidat, hiszen valószínűleg néhány nap múlva már nem emlékszel, mit is ebédeltél, így viszont kiderülhet, ha esetleg túl sok szénhidrátot eszel, vagy napokon át minden este nassoltál vagy alkoholt ittál, esetleg több napig nem ettél semmi igazán rostdúsat.
2. A késleltetés szabálya
Régóta tudjuk, hogy a kétharmadáig telt gyomor emészt tökéletesen, illetve, hogy az agy kb. húsz perc elteltével reagál a bevitt táplálék mennyiségére az éhségérzet megszüntetésével. Vagyis inkább kisebb adagokat egyél, soha ne edd magad degeszre, ha erre esetleg hajlamos vagy. Inkább kisebb adagokat vegyél, és később, ha tényleg éhes maradsz, még mindig repetázhatsz.
3. Mozgás: min. minden másnap
Gyorsabban változik a tested és a hangulatodat is rendkívül pozitívan befolyásolja, ha legalább kétnaponta beiktatsz fél óra mozgást. A legoptimálisabb a futás, úszás, a torna, de bármi megteszi, még egy kiadós séta is, jóga, tánc vagy aerobik, ami igazán örömet okoz.
5 fontos információ, ha nem fogyaszt tejterméket
2024. június 19.
A tejtermékmentes diéta kapcsán gyakran felmerülő kérdésekre ad választ Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa.
Milyen összetevőkre figyeljünk?
Tejmentes diétában olyan élelmiszer, étel fogyasztható, melynek összetevői közt, az alábbiak közül egyik sem szerepel:
tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilénglikolészterei (E478), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei (E472).
Az érintetteknél nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, kecske-, bivalytej is kerülendő!
Mikor kerülendő a tejsav?
Míg a tejsavó esetében egyértelmű az állati eredet, addig a tejsav könnyen félreértésre ad okot. A diétázók inkább kerülik a tejsavat tartalmazó élelmiszereket, ám erre nem minden esetben van szükség – magyarázza Szarka Dorottya. „Valóban nem a tejsav allergizál, mert kémiailag tényleg nincs köze a tejhez – csak a nevében van „tej”. Viszont az élelmiszeripar a tejsav előállításához felhasználhat tejet, tejterméket. Ugyanis ha nem szintetikusan állítják elő, hanem bioszintézis során keletkezik tejsav, akkor tápanyagként a glükóz, keményítő mellett a laktóz, tejsavó, kazein is felhasználható. Tehát a fogyasztását csak abban az esetben kell mellőzni, ha a tejsav allergénként – vastagon szedett, nagy betűvel írott vagy aláhúzott – ki van emelve a termék csomagolásán. Ha nincs kiemelve, akkor növényi származék és tejmentes diétában is fogyasztható.”
Melyik növényi tejhelyettesítő mire jó?
Az egyes növényi tejpótlók felhasználása részben szubjektív – kinek melyik ízlik leginkább -, másrészt van néhány objektív szempont, ami alapján érdemes mérlegelni a választást. A kókusz-, mandula-, zab-, rizs-, és szójatejet összehasonlítva, ha a fehérjepótlás az elsődleges célunk, akkor egyértelműen az utóbbit érdemes választanunk. A szójatej fehérjetartalma 2-4g/100ml. Rostokat azonban egyedül a zabtej tartalmaz, ha pedig habos kávéra vágyunk, akkor szója vagy mandulatejet használjunk, ezek habosíthatóak. Főzelékekhez, tejszínes ételekhez a rizs-, és zabtej, turmixokhoz, smoothie-hoz a rizstejen kívül bármelyik ajánlható. Fontos szempont lehet még a választásnál, hogy a rizs- és a zabtej kalória és szénhidráttartalma a legmagasabb.
Júniusi lendület: napi fél kiló zöldség-gyümölcs
2024. június 08.
A tavasszal beindult természet júniusban turbó fokozatra kapcsol! A piacon sétálva azt sem tudjuk hova nyúljunk, melyik színes, lédús gyümölcsöt válasszuk, melyik roppanós zöldséget tegyük kosarunkba. Válogassunk kedvünkre és használjuk ki a szezon bőségét, mert naponta minimum fél kiló zöldség, gyümölcs az ajánlott mennyiség ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket és elkerüljük a betegségeket.
Még tart az eperszezon, de már itt a málna, a piros és fehér ribizli és az egyelőre kevésbé fogyasztott, de feltörekvőben lévő, C-vitaminban és antioxidánsokban különösen gazdag testvérük a fekete ribizli. Ne ijedjünk meg a fanyar egrestől, azaz köszmététől vagy piszkétől sem, az érett gyümölcsök húsa édes, frissítő. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, mártást, felhasználhatjuk gyümölcsturmixokban is.
Zöldségeink között itt a friss zöldborsó, a zöldbab, a zöld és a fehér spárga, a hazánkban is egyre változatosabb formában megvásárolható saláta-félék: a madársaláta, cikória, az endívia, a radikkio (vörös cikória), a jégsaláta, a rukkola. Érdemes próbálkozni az olyan különlegességekkel is, mint a mángold, a kínai kel, az édeskömény-gumó és a burgonyára emlékeztető csicsóka. A mángold leveleit kevés olajon fonnyasztva felhasználhatjuk meleg salátákhoz, vagy hagyományos módon, a spenóthoz hasonlóan. A kínai kell friss roppanós leveleit hideg salátákhoz, az édesköményből enyhe ánizsos ízű krémlevest készíthetünk, a csicsókát a burgonyához hasonlóan sokoldalúan használhatjuk fel.
A gyümölcsök és a zöldségek szerepe a kiegyensúlyozott táplálkozásban
A gyümölcsök, zöldségek szerepe egészségünk megőrzésében, a krónikus (pl. szív- és érrendszeri, daganatos) betegségek elkerülésében kiemelten fontos. Mérsékelt energia-, zsír-, és szénhidráttartalmuk segíti a megfelelő napi energiabeviteli érték, az ideális testsúly elérését és fenntartását. Bőséges vitamin (pl. C, B1, B2, K, folsav), ásványi anyag (pl. kálium, magnézium) és antioxidáns (pl. C-, E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok), valamint alacsony nátriumtartalmukkal hozzájárulnak szervezetünk optimális működéséhez. Nagy élelmi rosttartalmuk segíti emésztőrendszerünk megfelelő működését, hozzájárul egyes daganatos betegségek, illetve a zsírok, a koleszterin felszívódásának gátlásán keresztül a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Jelentős víztartalmuk segíti a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.
A gyümölcsök, zöldségek sokféleségükkel, számtalan elkészítési módjukkal szolgálják étrendünk változatosságát, szezonban vásárolva könnyen, megfizethető áron elérhetőek (arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket szezonjukban vásárolva, fogyasztva még a környezetet is védjük).
A napi fél kilogrammnyi mennyiség első pillanatra soknak tűnhet, de ha minden étkezéskor eszünk zöldséget vagy gyümölcsöt, könnyen be tudjuk tartani a fenti ajánlást.
Kora nyári reggelinkhez, vacsoránkhoz fogyasszunk friss, szezonális kerti veteményeket – zöldsalátát, madársalátát, endíviát, paradicsomot, paprikát, retket, uborkát. Rakhatjuk ezeket szendvicseinkre is, de készíthetünk belőlük gyorsan egy kis adag salátát is.
Ne hagyjuk ki a tízórait, uzsonnát sem, hiszen fontos szerepet töltenek be a napi energia- és tápanyagszükséglet egyenletes biztosításában. A paradicsom és az uborka talán kevésbé alkalmas arra, hogy csomagolt uzsonnáink részei legyenek, de minden szendvics gond nélkül elbír pár fejessaláta levelet, egy félmaroknyi madársalátát, ha valaki kedveli karakteres ízét, akkor néhány szál rukkolát.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...161718...295