sub

Információk, érdekességek

Hogyan segít a köszvényen a diéta?

2024. augusztus 16.

Fotó: 123rf.com

Köszvény esetén a szervezetben megnő a húgysav-szint, ennek következményeképp pedig húgysav kristályok csapódnak ki az ízületekben. Ezek a kicsapódott kristályok fájdalmat, gyulladást, ún. köszvényes rohamot okoznak. A betegség legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, azonban genetikai hajlam is szerepet játszhat benne.

Hogyan segít a diéta?

 A kialakult köszvény betegség kezelésében a diétának és az életmód-változtatásnak kiemelt szerepe van. Ilyenkor ún. purinszegény diétát szükséges követni. A purin az a szerves vegyület, melynek emésztése során az emberi szervezet húgysavat termel. A purin bevitel csökkentésével tehát a húgysav-szint is csökkenthető.

Köszvény kezelése – purinszegény diéta

A purinszegény diéta kulcsfontosságú köszvény esetén. A túlzott purin fogyasztás ugyanis tovább fokozza a húgysav-szintet, a húgysavkristályok növekedését, az ízületek roncsolását és a gyulladást. A szervezetbe bevitt purin nagymértékű csökkentésével azonban a húgysav-szint is csökkenni fog, ezzel pedig az első és legfontosabb lépést megtettük a gyógyulás irányába.

Kialakult köszvény esetén a diéta és az ízületi gyulladáscsökkentő kezelés egyidejű, azonnali megkezdése ajánlott. Ilyenkor azonban sokszor előfordul, hogy a diéta önmagában nem képes megfelelő mértékben és gyorsasággal lecsökkenteni a húgysav szintet. Ebben az esetben a köszvény diéta kiegészítésére gyógyszeres kezelés is szükséges a húgysavszint kellő csökkentése céljából. Ennek megítélése minden esetben a kezelő reumatológus szakorvos feladata. Kiemelten fontos, hogy a gyógyszeres kezelés NEM HELYETTESÍTI A DIÉTÁT!


4 szuper fagylaltrecept a nyárra - Fagyi házilag!

2024. augusztus 16.

Van annak valami varázslatos hangulata, ahogy az ember a mélyhűtőből a saját fagylaltját kínálja. Sokfélét készíthetünk, ilyenkor úgyis elfogy mind pillanatokon belül. Legyünk bátrak az ízek kiválasztásánál! Készítsd el a saját fagyidat, ami számodra a legfinomabb lesz!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Narancsos-mandarinos fagylalt

Verjünk kőkemény habbá egy fél literes habtejszínt. Öt-hat hatalmas narancs héját reszeljük le, nyomjuk ki a levüket, és jó néhány mag nélküli mandarint pucoljunk meg. Ha nagyon vékony a hártyájuk: rajtuk lehet hagyni, de tényleg csak akkor, különben szedjük le a mandaringerezdekről azt is, és vágjuk őket össze. Tegyünk hozzájuk három nagy kanál finom gyümölcsös jellegű mézet, egy csöpp fahéjat és kevés reszelt szerecsendiót.

Ezt a masszát nagyon óvatosan keverjük a tejszínhabhoz. Ha van fagylaltgépünk, tegyük bele az egészet - ha nincs, ahogy nekem sincs, egyszerűen tegyük a mélyhűtőbe, és 15-30 percenként keverjük át, hogy egyenletesen szilárduljon.
Van, aki szereti, ha étcsokoládé-forgácsot, pirított mogyorót teszünk bele - én inkább a tetejére teszek pirított pisztáciát vagy mandulaforgácsot, amikor tálaljuk.

Édes, hűvös magvak

Ezek lehetnek apróra tört diószemek, puha, édes mandula, zöld árnyalatú pisztácia, ropogós mogyoró vagy akár zsíros-nehéz kesudió is. Sőt: keverhetjük őket egymással.

Én a legjobban úgy szeretem, ha közepesen durvára töröm a mogyorót, mondjuk, és egy serpenyőbe szórom. Ahogy melegítem, barnacukrot szórok rá, jó két-három marékkal a tizenöt dekányi mogyoróhoz. Amikor az egész illatos, sűrű, karamelles masszává válik, akkor üveglapra simítom és kihűtöm. Egészen apróra darálom a grillázst - hiszen az lesz belőle, és hozzákeverem a szokásos fél liternyi habtejszínből készült kemény habhoz. Nagyon jól áll neki egy apró pohárka sherry is, nyugodtan csorgassuk mellé, és így tegyük a mélyhűtőbe. Persze ezt is kavargassuk át gyakran, hogy egyformán hűljön.


Grillezős menü

2024. augusztus 11.

Nyár, barátok, jó idő! Ezt ki kell használni! Néhány ötlet arra, hogy mivel lepd meg a társaságot egy nyáresti grillpartin.  

Mustáros csirke
A lányok kedvére való mert nem zsíros, de mégis ízletes!

Újburgonya szalonnaköntösben 
Köretnek - ha nem valami könnyűre vágysz...

Grillezett zöldségek
Köretnek szoktam még grillezett zöldségeket készíteni, friss zöldfűszerrel megszórva igazán jól kiegészíti a húst de vegetáriánusok is szeretni fogják!

Hozzávalók: cukkíni, kalifornai paprika, padlizsán, gomba, hagyma, olívaolaj, friss kakukkfű, rozmaring, só

A zöldségeket ízlés szerint felvágjuk (karikára, kockára), ezután olivaolajjal megkenjük, és az apróra vágott zöldfűszerrel megszórjuk. Lehet hagyni kicsit állni. Ezután mehet is a grillre!

Tipp: Én szoktam egy nagy tepsiben is sütni, mindent egyben, nagyon jó íze van!

Desszertnek gyümölcssalátát, gyümölcsös süteményt vagy amit én nagyon szeretek, grillezett ananászt szoktam kínálni.

Grillezett ananász
Hozzávalók: ananász, méz, víz, fahéj

Az ananászt meghámozom, a belsejét kiszedem, karikákra vágom. Egy kevés vízben feloldom a mézet. Ezután mindkét oldalán megkenem az ananászt a mézes vízzel, és felteszem a grillrácsra. Mindkét oldalon megsütöm, a végén egy csipet fahéjat szórok rá.


5000 éves keleti egészség-esszenciák Magyarországon - A Goji bogyó titka

2024. augusztus 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A sok-magvú, skarlátvörös színű bogyó, a Goji-gyümölcs legendája ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Kevés olyan növényt ismer ugyanis a keleti vagy nyugati világ, amely mind C-vitaminban, mind vasban gazdagabb lenne a tipikus forrásoknál, mindamellett 18-féle aminosavat, és 21-féle ásványi anyagot tartalmazna.  

Az öregedést gátló, vitalizáló hatásáról ismert növény nemcsak kiegészítőként, vagy wellness-italként, hanem kellemes ízének köszönhetően akár a reggeli mellé fogyasztott juice-ként is beilleszthető az egészséges étrendbe.

A közönséges, vagy kínai ördögcérna, avagy lícium-cserje bogyói gazdagok antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását: a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt, immunerősítő hatással bír, javítja az emlékezőképességet. Fokozza a férfierőt. Segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterin szintet. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.

Csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét. Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Enyhíti a változó kori tüneteket. Erősíti a csontokat és az izmokat. Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket. Segít megelőzni a korai öregedést.


Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni grillezésnél

2024. augusztus 07.

Fotó: pixabay.comA hangulatos nyáresti étkezések központi eleme a grillezés, ami egyszerre ad különleges zamatot az elkészült ételeknek és a társasági vagy családi életnek. Nem elég azonban az alapanyagokat felpakolni a rácsra, van néhány praktika, amit érdemes betartani, hogy a legjobb, legfinomabb eredményt kapjuk.

Milyen eszközöd van?

A faszenes grill a klasszikus változat, ebből a kategóriából kerülnek ki a legelterjedtebb eszközök is. Az ételek a faszéntől kapják meg az ételek azt a jellegzetes ízt, amit sütőben sehogy sem lehet elérni. Előre lépés ha lecsukható tetejű grillt választunk, gyorsabban puhul meg az étel anélkül, hogy odaégne. A gázgrillnél nem kell bajlódni a tűzrakással, egyenletes hőmérsékleten lehet vele sütögetni, de az a bizonyos plusz zamat lehet, hogy hiányozni fog. Erkélyen viszont jól jöhet, hogy a füst ne zavarja a többi lakót. Az elektromos grill is ugyanezt tudja, és akár bent is használható, mert kis helyet foglal. Jó szolgálatot tesz, ha beüt egy hűvösebb vagy csapadékosabb idő. 

Amire viszont minden típusnál oda kell figyelni, az az, hogy az grillkészülék stabilan és vízszintesen álljon. A közelében még véletlenül se legyen gyúlékony anyag és a biztonság kedvéért sütéskor készítsünk oda egy vödör vizet!

Milyen legyen a tűz?

Ha nyílt lángra tesszük az alapanyagokat, akkor csak elégnek, ezért sütés előtt 35-40 perccel gyújtsuk be a faszenet. Mindig csak akkor tegyük a rácsra a sütni valókat, ha a tűz már csak parázslik. Ilyenkor a parázs vörösen izzik és a felületét vékony, szürke hamu borítja. Ha még mindig túl forrónak gondoljuk, akkor piszkafával toljuk szét egy kicsit a parazsat, ha egy picit emelni akarunk a hőfokán, akkor pedig kotorjuk össze. Vannak olyan ételek, amelyeket alufóliában közvetlenül a kihűlő hamuba is tehetünk. A krumplinak például így csodás íze lesz, amit még megbolondíthatunk egy kis tejföllel, sajttal és sült baconnel.

Készüljünk fel a grillezésre!

Grillezni szinte bármit lehet, a különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig. Ha nincs sok időnk az előkészületekre érdemes olyan élelmiszereket venni, amit kifejezetten grillezésre ajánlanak, legyen az sajt, grillkolbász, szalonna vagy berner, ami egy magas hústartalmú, roppanósra előfőzött virsli baconbe tekerve direkt a grillezéshez előkészítve. A bernert elég hat-hét percig grillezni, ami közben a bacon nem fog leválni a virsliről. Nekünk pedig tényleg semmi miatt nem kell aggódnunk, csupán annyi lesz a teendőnk, hogy a grillről a tányérokra szedjük az ellenállhatatlan virsliket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...141516...295