

Információk, érdekességek
Táplálkozási „iskolapéldák” szülőknek
2019. október 26.
Elkezdődött a tanév és vele a fejtörés is, hogy mit, hol, hogyan egyen a gyerek, miként tudja a szülő ellenőrizni a táplálkozását, ha napi 7-8, de sokszor 10-12 órát távol van otthonról. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége már két éve vezet egy gyermekelhízás elleni kísérleti programot Dunaharasztiban és Szerencsen, amely nemzetközi modellen alapul. Ebben az oktatáson kívül, szakemberek által összeállított napi menükkel is igyekeznek segíteni az ovisok és iskolások egészséges táplálkozását, hogy hozzászokjanak a változatos és helyes étrendhez.
A szülőnek is pár hasznos táplálkozási tudnivalóval szeretne segíteni Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke és a GYERE Program szakmai vezetője.
Jó tudni, hogy:
- az iskoláskorú gyermek napi energiaszükséglete 2200-2500 kcal, ami nagyjából egy közepes intenzitású fizikai munkát végző felnőttével egyezik meg
- a fiúknál 12-13 éves korban kb. 20 cm-es testmagasság-növekedésre és 20 kg testtömeg-gyarapodásra lehet számítani, a lányoknál ez kicsit előbb, 10-11 éves korban következik be, náluk a változás általában plusz 16 cm-rel és 16 kg-mal jár
- minden ötödik gyermek súlyproblémákkal küzd Magyarországon, táplálkozási zavarokkal háromszor annyi kamasz fordul szakemberhez, mint 10 évvel ezelőtt
- a gyerekek fele reggeli nélkül megy el az iskolába
Amire érdemes odafigyelni:
- Reggelizzen, mielőtt elindul!
- A reggeli az egészséges, napi ötszöri étkezés indító eleme, ami a gyerek délelőtti tanulási teljesítményét is kedvezően befolyásolja. Ideális esetben a reggelinek teljes kiőrlésű gabonát és fehérjét, azaz pékárut, tejet, tejterméket, vagy sovány felvágottat, halat, tojást, zöldséget-gyümölcsöt és folyadékot kell tartalmaznia.
- Csomagoljunk tízórait és uzsonnát, mert – többek között a nassolási vágyat is csillapító – napi ötszöri étkezés a kis étkezésekkel lesz teljes!
- Törekedjünk a változatosságra és különösen a zöldség, gyümölcs választáskor vegyük figyelembe az idényjelleget!
- Tudjuk meg, hogy mit kap a gyermek ebédre az iskolában, hét elején nézzük át az iskolai étlapot, és ennek ismeretében állítsuk össze az otthoni fogásokat!
- Pénz helyett inkább ételt adjunk, de ha már az előbbiből kell megoldania a napi étkezését, legalább beszéljük meg vele, hogy mit vegyen belőle!
Lestyános krumplileves
2019. október 24.
Egyszerű, házias levest ajánlunk ma, amely bármikor elkészíthető, hiszen lestyánt cserépben is nevelhetsz az ablakpárkányon!
Hozzávalók:
2 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
4 közepes krumpli,
kevés olaj,
1 ek. olaj,
1 ek. liszt,
ízlés szerint só, bors, pirospaprika és bio ételízesítő,
2 marék tarhonya,
3-4 levél lestyán
A zöldségeket meghámozom, felvágom és megmosom. Egy lábasba teszem az olajat, beledobom a leszűrt zöldséget és kis lángon párolom. Pár perc után rászórom a lisztet, összekeverem és felöntöm bőven vízzel. Ezután beleszórom a fűszereket és az apróra vágott lestyánt.
Közepes lángon főzöm, míg puha nem lesz a zöldség, ezután beleteszem a tarhonyát és készre főzöm.
Tipp: Ízlés szerint tehető bele virsli, debreceni vagy akár főtt sonka kockák is! Ezt a tarhonyával egy időben kell beletenni, és összefőzni a többi hozzávalóval!
Rakott tészta spenóttal és fetával
2019. október 23.
Friss spenótot is lehet már kapni a piacon, a fetával pedig nagyon finom ízkombinációt alkotnak! Könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaételt ajánlanék most spenóttal és fetával!
Rakott tészta spenóttal és fetával
Hozzávalók: 25 dkg penne vagy csavart tészta, 50 dkg spenót, 2 dl tejszín, 25 dkg fetasajt, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj
A tésztát kifőzöm a szokásos módon. Közben a spenótot megtisztítom (vagyis leszedem a középső száráról), megmosom és kevés olajon átpárolom. Hozzáöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, beleszórom a zúzott fokhagymát és botmixerrel pürésítem. Ezután egy tűzálló tálban rétegezem: tészta-spenótos püré-morzsolt feta és ugyanez mégegyszer. A sajt kerüljön felülre majd 15 percre a sütőbe teszem.
Frissen tálalom!
Tökös-baconos tészta
2019. október 19.
Tökös tésztaétel? Ez nem gyakori de egy próbát megér. A baconnel kiegészítve finom ételt kapunk!
Tökös-baconos tészta
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 10 dkg húsos bacon, 40 dkg tészta(szarvacska, rövidcső, penne), só, bors, olaj
A sütőtököt meghámozom, lereszelem és kevés olajon megpárolom. Ízesítem sóval, borssal, közben kifőzöm a tésztát. Ezután összekeverem, majd a kis kockákra vágott és kisütött baconnel koronázom meg.
Finom, ízes tésztaételt kapunk ami akár ebédre, akár vacsorára jó!
Zöldségragus penne
2019. október 19.
Egy egyszerű tésztát is feldobhatsz, ha finoman elkészített zöldségragut tálalsz hozzá! Próbáld ki!
Hozzávalók:
1 cukkíni,
2 paradicsom,
1-1 sárga, zöld és piros kaliforniai paprika,
10 cm hosszú póréhagyma,
só, bors, kakukkfű,
olaj,
30 dkg penne tészta
Elkészítés:
A cukkínit meghámozom, kis kockákra vágom, a paradicsomot, paprikát és a póréhagymát is összevágom. A tésztát felteszem főni, közben egy nagy teflon edénybe teszek kevés olajat. Hozzáadom a cukkínit és a pórét, összepárolom.
Amikor már félig kész, jöhet hozzá a paradicsom és a paprika. Készre főzöm - én akkor szeretem, amikor nem túl puha. Ízesítem sóval, borssal és kakukkfűvel. A kifőtt tésztával összekeverem, és tálalom!
Tipp: Ízlés szerint reszelhető a tetejére egy kis parmezán sajt!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...107108109...304

