


Információk, érdekességek
Zöldségek a wokban
2023. október 28.
A wok a kínai konyha alapvető eszköze. A zöldséges ételek és húsok sokasága készül a speciális edényben, mely ma már egyre több európai háztartásban is megtalálható.
A wokban készült ételek alapanyagai között a Távol-Keleten sok hagyma és káposzta, főleg a kínai kel található. Jó ízesítőszer a szójaszósz, és előszeretetel használják a szárított gombát is.
A zöldségeket – tulajdonképpen bármilyet, bár választhatunk speciálisan kínai zöldségkeveréket! – hirtelen, nagyon forró zsiradékban, rövid ideig forgatjuk. Nem kell megfőzni vagy megsütni, tulajdonképpen félnyersre, roppanósra hagyva az igazi.
Nézzünk egy konkrét receptet:
Hosszúra vágott vöröshagymát elődinsztelünk a wokban, ehhez adjuk a szintén hosszúra vágott (julienne) vagy reszelt zöldségeket. Ez lehet répa, kínai kel, káposzta, zeller, karalábé, cukkini, paprika, stb.
Jól átforgatjuk, és a fent leírt módon roppanósra sütjük. Kiszedve a wokból, a maradék zsiradékra dobjuk a kiáztatott gombát (elhagyható), az összetört fokhagymát, gyömbért, egy kanál lisztet. Átfuttatjuk, vízzel felöntjük, besűrűsítjük. Szójaszósszal, borssal és sóval ízesítjük. Ebbe beleforgathatjuk a zöldségeket, majd rizssel vagy tésztával kínáljuk.
Ugyanezt elkészíthetjük csirkehússal is.
Tipp: főzést kedvelő ismerőseinket karácsonyra is meglephetjük egy professzionális wokkal!