


Információk, érdekességek
Nassolj egészségesen!
2023. október 21.
Ahogy hűvösebbre fordul az idő, és több időt töltünk otthonunkban, szívesebben kényeztetjük magunkat nassolnivalókkal. A hideg hónapokban szervezetünk több tápanyagot is raktároz zsírpárnák formájában. Amíg egészségesek vagyunk, és figyelünk a megfelelő mennyiségű testmozgás és pihenés egyensúlyára, illetve a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag táplálkozásra, addig nem kell rosszabbul éreznünk magunkat a bőrünkben, ha tavaszra nehezebbek is leszünk egy-két kilóval. Ugyanis mi is követjük az évszakok változásait, tavasszal jóval kevesebb erőfeszítésünkbe fog majd kerülni a felesleget leadni, hiszen akkor testünk is a megújulásra, megtisztulásra fordítja majd energiáinkat.
Ez persze nem azt jelenti, hogy büntetlenül tömhetjük magunkba tv előtt a csokit és a csipszet egész télen, de ne érezzünk lelkiismeret-furdalást, ha valami finomra támad kedvünk egy hosszú téli napon. Inkább vegyük elő a hagyományos őszi-téli édességek, nassolnivalók receptjeit, és hívjuk meg a barátainkat is.
Az alábbi ételek tápanyagban gazdagok és feltölthetik szervezetünket, egy forró tea vagy forralt bor mellett elfogyasztva pedig igazi zsúrhangulatot teremthetünk.
Sült tök mézzel, fahéjjal
A karotinoidokban, C- és B-vitaminokban igen gazdag sütőtököt már lehet kapni - egész télen óvhatja immunrendszerünket, hiszen változatosan elkészíthető. Tálalhatjuk püré formájában köretként, zsemlekockával és magokkal tartalmas krémlevesként, salátákba tehetjük, levét kicentrifugázva ihatjuk gyümölcslevekkel vagy magában, sőt, sütemények alkotórésze lehet, de páratlan ízéért legtöbben mégis magában megsütve szeretik. Ezt a fogást bármikor beiktathatjuk a sült tök értékes beltartalma és alacsony kalóriaértéke miatt. Ha olyan sütőtököt vettél, ami mégsem bizonyult elég édesnek, nyugodtan bolondítsd meg egy kis mézzel, így finomabb és táplálóbb is lesz a desszert. Arra viszont figyelj, hogy inkább sütés után használd a mézet, mert sütés közben tápanyagtartalmának nagy része elveszik! A hatást fokozhatod fahéjjal is, sőt, ha a tök már félig megsült, almaszeletekkel tovább sütve, fahéjjal megszórva igazi afrodiziákumot tálalhatsz.
Nyers tipp: A reggelit még az őszi-téli időszakban is ki lehet váltani egy vitamindús nyers turmixszal, amelynek egyik legértékesebb összetevője lehet a sütőtök. Egy öklömnyi sütőtökdarabot turmixolj össze egy-két almával, körtével, egy citrommal, naranccsal vagy préseld ki a levét gyümölcspréssel, gyümölcscentrifugával. Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba, amitől garantáltan jól indul a napod! A nyers gyömbér vagy fahéj remekül passzol ezeknek a gyümölcsöknek az ízéhez és ráadásul ezek melegítő fűszerek, amelyek a nyers, hideg fogás fogyasztása esetén is segítenek megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletet.
Sült alma
Legértékesebb gyümölcseink egyike, az alma azonban nemcsak tökkel, anélkül is megállja a helyét a nassolnivalók sorában. A legfinomabb a dióval, mazsolával sült alma.
Ehhez személyenként számolhatunk 2-4 szép almát, ha vegyszerektől, fényezőanyagoktól „viaszosnak” érezzük a héját, feltétlenül hámozzuk meg, egyébként nem szükséges. (Biotermesztésből származó almával kiküszöbölhetjük ezt a problémát, sokszor egyáltalán nem drágább, mint a hagyományosan nevelt!) A magházakat vájjuk ki, sorakoztassuk kicsit kiolajozott vagy alufóliával kibélelt tepsibe, töltsük meg tört dióval és picit beáztatott mazsolával, szórjuk meg fahéjjal, szegfűszeggel vagy mézeskalács-fűszerkeverékkel és csorgassuk meg egy kis mézzel (a fentiek miatt ezt utólag is lehet).
10-20 perc alatt puhára sül a sütőben a rendkívül egészséges édességünk, amely természetesen a gyerekek egyik kedvence is.
Sült gesztenye
A sült gesztenyét sem kell senkinek bemutatni, bár azt kevesen tudják, hogy olyan értékes táplálékunk, hogy a gabonafélék táperejével vetekszik, ezért egyes vidékeinken még kenyeret is sütöttek belőle. Így kiváló táplálékunk lehet a vitaminszegény téli időszakban.
A gesztenye vásárlásakor is elsődleges szempont a frissesség, lévén dióféle, igen hamar penészessé válik, ezért nem jól tűri a hosszas tárolást sem.
Gyorsabban megsül a gesztenye, ha kereszt alakban bevagdosod, és néhány órára vízbe áztatod. Sütés előtt nem árt még egyszer átmosni, majd alacsony hőfokon sütni, míg a keresztek a hőtől kinyílnak és a gesztenyék belseje teljesen meg nem puhul.
Olajos magvak
Az olajos magvak és diófélék szintén az egészség őrei a téli hidegben, ráadásul magas tápértékük révén belülről melegítenek, fűtenek. Ezért inkább a hideg hónapokban indokolt nagyobb mennyiségben fogyasztani diót, mogyoróféléket, mandulát, tökmagot, napraforgómagot. A piacon elérhető egzotikus fajták, termések a mi éghajlatunkon élő ember számára kevésbé értékesek, ráadásul a hosszas tárolás és szállítás miatt gyakran már avas, penészes, ártalmas tartósítószerekkel vagy egyéb anyagokkal (pl. aflatoxin) szennyezett formában kerülnek hozzánk. Ezért ezekből keveset vagy egyáltalán ne fogyasszunk, esetleg válasszunk kifejezetten ökológiai gazdálkodásból származót, és elégedjünk meg a hazánkban is megtermő magvakkal, hiszen ezek biztosítják számunkra az optimális tápanyag-összetételt!
A fentieken kívül fontos ügyelni a diófélék vásárlásánál arra, hogy lehetőleg kerüljük a cukrozatlan, kevert, előre csomagolt, és így valószínűleg tartósítószerrel kezelt árukat, igyekezzünk friss és kimért formában, fajtánként megvásárolni ezeket. Otthon aztán kedvünkre mixelhetjük, teflonserpenyőben sóval átpiríthatjuk, de mindig ügyeljünk arra, hogy hűvös, sötét, száraz és penészmentes helyen tároljuk a magokat.
Nyers tipp: A legjobban viszont akkor járunk, ha 12-24 órára beáztatjuk és úgy fogyasztjuk a magvakat magában (leszárítás után), vagy magtejként elkészítve (összeturmixolva némi vízzel, esetleg mézzel, fahéjjal). Így ugyanis egy enzimekben gazdag táplálékhoz jutunk, ráadásul sokkal könnyebben meg is emésztjük a dióféléket.