sub

Információk, érdekességek

Kiürült az éléskamra? Elő a káposztával!

2024. március 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tél végére igencsak megcsappan a felhasználható alapanyagok köre a spájzban. A káposzta azon kevés, télen is rendelkezésünkre álló növények közé tartozik, amelyekkel átvészelhetjük a vitaminszegény időszakokat, ráadásul igen változatosan elkészíthető.  

Kedvelt zöldségünk, a káposzta a keresztesvirágúak fajtájába tartozik, nálunk is több fajtáját ismerjük és használjuk ennek a csoportnak: a fejes káposztát, kelkáposztát, kínai kelt, kelbimbót. A fejes káposztát több ezer éve fogyasztjuk, gyógyhatása révén pedig a népgyógyászat is használja: levelei fagyási és égési sérülések külső kezelésére kiválóan alkalmasak fájdalomcsillapító és gyulladásgátló összetevői révén.

Ősszel és télen nehezebb a szervezet megnövekedett vitaminszükségletét kielégíteni, de nem lehetetlen, ha elég káposztát eszünk. A káposzta ugyanis A-, B- és C vitaminban rendkívül gazdag növény, ráadásul egész télen rendelkezésünkre áll és változatosan elkészíthető. A káposzta C-vitamin tartalmának nagy részét a savanyítás után is megőrzi, ami tovább növeli elkészítési lehetőségeit.

A fenti vitaminokból már napi 50-100 gramm káposzta elfogyasztásával fedezhetjük napi szükségletünket, egyúttal élvezhetjük a káposzta jótékony, rákmegelőző hatását.


A káposzta hatóanyagai ugyanis lassítják a rákkeltő anyagok felszívódását, elszaporodását a szervezetben, illetve gátolják a sejtburjánzást. A káposzta rákellenes hatóanyagai sikerrel veszik fel a harcot az emésztőszervi daganatok és fekélyek ellen.

Belsőleg az emésztőrendszer őre: rendkívül magas a rosttartalma, lúgosító hatású, így erős tisztító hatást fejt ki a bélrendszerre, és segít helyreállítani a bélflórát. Emésztési problémák, például székrekedés ellen kiváló nyersen, párolva és maga a káposztalé is. Támogatja továbbá a máj megfelelő működését, így a másnaposság vagy túlzott alkoholfogyasztás esetén is remek gyógyszer: nem véletlen, hogy a káposztaleves és a korhelyleves a nagy mulatságokat követő napon kedvelt népi eledel.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu